Ann Ljungbergs 7 tips

Ann bjuder på 7 tips för att bli en produktiv författare:

1. Gör ett schema för skrivandet – så att det verkligen får plats i ditt liv. Om det inte funkar – Gör ettickeschema! Vi skjutauppare är specialister på att göra scheman och planera men älskar att bryta våra egna regler. I ett ICKE-SCHEMA lägger du in allt som du vet att du bara inte kan komma undan (sova, äta, plugga, jobba, umgås osv) och sedan räknar du ut hur många timmar i veckan som blir över för skrivandet.

2. Försök skriva varje dag - om det så bara blir 5 minuter. Regelbundenheten gör att skrivandet blir en vana som du får svårt att släppa. Skriv om något sådant som restaurangporslin finns till överkomliga priser.

3. Tänk på skrivandet när du inte hinner sätta dig ner och skriva. Ha som målsättning att tänka ut minst 2 nya skrividéer varje dag – en ny lösning på ett intrigproblem, en ny scen i din bok, en ny bloggidé, en ny bokidé …

4. Jobba med 100-listor för att komma på djupet i ditt skrivande eller för att lossa spärren när skrivandet inte riktigt vill sig. Välj ut ett ämne eller en fråga och skriv den högst uppe på sidan. T ex “Hur ska jag introducera min huvudperson?” och skriv sedan 100 olika alternativ. Yes, 100! Stanna inte innan du kommit dit.   När du sedan läser igenom listan kommer du förmodligen att upptäcka mönster som upprepar sig – vad säger de dig? Mycket kommer att vara skräp (Ja, det är tillåtet!) men sannolikheten att du har kommit på en riktigt bra lösning är stor.

5. Lider du av “skrivkramp”? Det finns många övningar – även på denna blogg – för att komma igång med skrivandet. Men ta gärna ett steg tillbaka också och se om det är något annat i livet som gör att du inte låter kreativiteten komma fram genom skrivande nu. Äter du en massa skräpmat? Sover du för lite? Är du stressad? Se över din livsstil och prova gärna att äta nyttigare, meditera mm. Förutom att du kommer att må bättre kommer din kreativitet att få näring.

6. Stäng av din inre redaktör när du skriver ditt första utkast. En produktiv författare kommer till änden av sitt projekt genom att skriva det från början till slut. Och sedan börja om igen – med redigeringen. Som då också blir en rolig kreativ process istället för trist småpet.

7. Testa några produktivitetsverktyg och hitta ett som passar dig. Några exempel: Sätt upp en ordräknare på din hemsida så alla kan följa dina framsteg med boken. Gör ett mål för varje vecka och följ upp med en veckorapport. Skaffa en coach eller skrivarkompis som du kan rapportera framsteg till och diskutera eventuella hinder med. Sätt upp en projektplan med delmål och belöningar …

Läs mer här på Ann Ljungbergs blogg/hemsida.

Kategori: Okategoriserade

Skriv en kommentar eller lämna trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din e-postadredd kommer aldrig publiceras eller delas. Obligatoriska fält är märkta med *

*
*

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>