Hur jobbar en spökskrivare? Del 1

När man berättar att man arbetar som spökskrivare reagerar folk med nyfikenhet, nästan alltid.  Så jag tänkte berätta lite om hur det är, i alla fall för mig, i några inlägg här i Multimanusbloggen. Jag kommer säkert återkomma till ämnet spökskriva under årets lopp, eftersom det är detta jag sysslar med allra mest.

Så hur går det till, rent arbetstidsmässigt?
Jag spökskriver max 4 timmar per dag. Oftast 2-3 timmar.  Och dessa timmar delar jag upp i 30-minuterspass. Tack äggklocka!  Och jag växlar mellan att sitta på olika platser hemma och ute, och att stå.  Att spökskriva är verkligen en högpresterande uppgift. Man måste ha hela hjärnan påslagen, höger och vänster hjärnhalva, och alla sinnen öppna. Det är bra att vara en 100-procentare, alltså en sådan som inte kan göra något till 50 % utan bara till 100, om man ska arbeta som spökskrivare. Och givetvis ha stor erfarenhet och kunskap om skrivandets hantverk.

Jag återkommer i senare inlägg hur den processen går till, när själva texten skapas,men idag ska jag bara berätta banaliteter såsom arbetsplatser.

Morgon och förmiddag är man ju som piggast, då vill jag göra allt. Då skulle jag kunna ägna mig helt åt dessa spökskrivartimmar. Men jag gillar att dela upp det under dagen.
Jag har för vana att äta frukost i sängen. Efter frukosten tar jag fram  laptopen (en minipc) och börjar jobba i en halvtimme, fortfarande i sängen.  Sedan upp, bädda, duscha etc.

Därefter sätter jag mig gärna i köket, om jag inte står vid byrån som har perfekt höjd och skriver ett pass. Då har det gått precis lagom tid till att träna efter frukost. Då beger jag mig ut på promenadrundan eller joggar eller går till gymmet eller simhallen.

Går jag till simhallen tar jag med mig minipc:n, för jag gillar att sitta på deras restaurant efter simturen och jobba där i ett hörn, i en fåtölj eller vid ett bord. Detta att många  kaféer och matställen numer även har fåtöljer gillar jag verkligen, för jag har behov att att byta sittställning.

Jag har mina favoritställen och favoritbord på t ex biblioteket här i närheten. Bibliotekens kaféer brukar också fungera bra, om det inte är en massa små barn som skriker och springer omkring, och det är det ju rätt ofta, i alla fall på kaféerna på i Göteborg. En ljudmatta stör mig inte alls, eller rörelse runtomkring, men just barnskrik fungerar inte eller porslinslammer.
Det är bra om det inte finns trådlöst på kafét, så att jag inte lockas in  på nätet och surfar runt.
När jag jobbar ute ser jag alltid till att sitta så att ingen finns bakom min rygg, eftersom jag spökskriver. Inte för att jag tror att någon skulle tjuvtitta, men för säkerhets skull.

Sedan kan det gå några timmar då jag handlar mat, lagar mat, umgås med sonen, sedan är det dags för 1-2 skrivpass till.  Klockan 20 försöker jag vara klar med spökskrivandet för dagen. Då vill jag se på en bra teveserie, virka, facebooka eller skriva på min egen roman.

Jag facebookar också mycket mellan varven, det är ett socialt behov jag har. Kanske är det så att facebook ersätter frånvaron av arbetskamrater på ett kontor.

Det blir en del möten med mina kunder på Skype också, flera i veckan, där jag får råmaterial till böckerna (de berättar, jag skriver under tiden, för att sedan omvandla det till läsvärd text). Skypemötena har jag givetvis alltid hemma, där ingen utom jag kan höra.

Det bästa med att spökskriva är att jag inte är bunden till en plats. Jag kan t ex åka upp till mamma och jobba där och hälsa på henne samtidigt. Eller åka ut till en av öarna här i skärgården utanför Göteborg och skriva på båten och sedan på något ökafé.

Här kan du läsa mer om min spökskrivartjänst.

PS: Exakt en sådan äggklocka som på bilden har jag, fast orange.

 

 

Kategori: Skriva, Skrivprocess, Spökskriva

Skriv en kommentar eller lämna trackback: Trackback URL.

En Kommentar

  1. Publicerad 17 maj, 2012 22:01 | Permalänk

    Tack, det var roligt att få höra om hur du strukturerar en arbetsdag. Alltid får man en tankeställare, att kanske jag…. Men vad jag ändå aldrig kommer att förstå mig på är själva konsten att spökskriva!! Det är inte allom givet att kunna en sådan konst!

Skriv en kommentar

Din e-postadredd kommer aldrig publiceras eller delas. Obligatoriska fält är märkta med *

*
*

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>