Pysslig övning

Här är en skrivövning som jag gett på mna workshops i att skriva fackbok. Det är en pysslig övning, avsedd att ge dig en tydlig målbild. Du får delvis använda din fantasi här.

Ta fram en bok ur bokhyllan och sedan skaffar du ett stort vitt papper från t ex en ritrulle eller ett stort konferensblock.
Slå om boken i det papper, som man gjorde när man gick i skolan för att skydda läroboken från slitage.

Därefter ritar och skriver du omslaget på boken. Du kanske klistrar in en bild som du klippt ut ur en tidning. Skriv bokens titel, eventuellt en undertitel, ditt namn och illustrera med en bild. Du kan också skriva in en ”blurb”, på omslaget, t ex högst upp till vänster.

En blurb ett kort, positivt citat från en person som läst boken. Är du osäker på vad jag menar kan du titta på pocketböckerna när du står i mataffärens kassakö, eller gå in i bokhandeln. Det är vanligt med blurbar nuförtiden. Ofta citat från kända personer, andra författare.

På baksidan av boken skriver du baksidestext och en kort text om dig, författaren. Om det finns utrymme, t ex i fliken innanför baksidan eller framsidan kan du skriva flera citat om boken , eller om tidigare, påhittade böcker.

Den här boken som du skapat visuellt kan du använda som inspiration och pepp medan du skriver på den.

Kategori: Okategoriserade

Skriv en kommentar eller lämna trackback: Trackback URL.

En Kommentar

 1. Publicerad 17 juli, 2012 19:50 | Permalänk

  /Vill bara tipsa om…/

  FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2012

  Samtidigt som Sveriges äldsta E-postlista för skrivande firar 15 år, utlyses senaste upplagan av Fantastiknovelltävlingen som anordnats varje år sedan år 2000. Tävlingen stödjs av föreningen Novellmästarna (aktuell med en ny antologi) och är till för science fiction, fantasy eller skräck. Reglerna:

  1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 31 augusti till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com . Använd rubrik ”tävlingsbidrag”.

  2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. Man får skicka flera bidrag. Rekommenderad maxlängd 50 000 tecken (inkl blanksteg och skiljetecken). Språk svenska.

  3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.

  4. Förstapris 999 kr. Andrapris 499 kr. Tredjepris 299 kr.

  Därutöver kan juryn (som består av yrkesmässigt skrivanknutna)v dela ut hedersomnämnanden. Dessa samt de tre vinnarna får i år även ett ex av Novellmästarnas E-antologi Skottdagen och andra ruskigheter, http://www.elib.se/ebook_detail.asp?id_type=ISBN&id=9186081454 som extrapris. (Den finns även till E-lån på ditt lokala bibliotek!)
  SKRIVA startades 1997. För att gå med, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe. (Medlemskap i SKRIVA krävs inte för att delta i novelltävlingen.) SKRIVA har infosida på http://www.skriva.bravewriting.com (och finns på Twitter som @SKRIVA1997). Listan diskuterar skrivande, fantastik, litteratur och kultur, man kan posta och kommentera noveller, eller chatta med andra skrivintresserade. Novellmästarna är en ideell förening med syfte att främja novellkonsten.
  En del har sett denna info tidigare, så se detta som en liten påminnelse. Du har 1,5 månad kvar till deadline!

Skriv en kommentar

Din e-postadredd kommer aldrig publiceras eller delas. Obligatoriska fält är märkta med *

*
*

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>