Hur jobbar en spökskrivare? Del 4

Skype och mejl

Som spökskrivare är jag väldigt tacksam över att Skype finns.  Där intervjuar jag  kunden eller så berättar han/hon självmant. Under tiden skriver jag och sedan, strax efter mötet, mejlas transkriberingen till kunden.

Av  transkriberingen skapar jag sedan en läsvärd text.  Det brukar ta 4-7 dagar innan jag mejlar denna version till kunden. Det jag arbetar på nu är en  roman, tre självbiografiska berättelser och en släktkrönika i lätt skönlitterär form. De olika texterna kräver olika form av koncentration. Inte sällan förbereder jag mig genom att läsa en text i samma genre, t ex om kunden vill att jag skriver i en viss författares stil.

En av kunderna har all råtext klar och där har vi faktiskt aldrig pratat med varann i telefon eller på Skype. Det projektet är nästan avlutat. Det har fungerat väldigt bra att ta det helt via mejl.  Där har jag redigerat och lagt till dialog och gestaltning snarare än spökskrivit rakt av.

En annan av mina kunder  har inte gett mig något råmaterial alls i form av texter, vi utgår helt från Skypeintervjuerna.

Ytterligare en av kunderna  intervjuar jag mycket, men han ger mig också egna texter och jag har uppmuntrat honom till att ge mig fler, då de fungerar väldigt bra. Jag redigerar dem sedan så att  hans texter och mina bildar en helhet.

När det gäller romankunden ger hon mig utförliga synopsis på varje kapitel och vi diskuterar karaktärerna en hel del. Jag ställer frågor om dem, hon kommer med svar.
Jag har också varit på en researchresa  till byn där romanen utspelar sig.

En kund ger mig både mängder av skrivet material och intervjuas då och då på Skype.

Alla texter mejlas löpande mellan mig och kunden. Kunden går in och kommenterar, antingen självmant eller där jag har ställt frågor. Ofta behöver jag kompletterande uppgifter, och kunden kan också i efterhand komma på saker som ska skrivas in. Man vet ju inte allt från början, att skriva är en process även för den som anlitar mig som spökskrivare.

Det viktiga är att kunden känner sig bekväm med texten, att det ändå är hans/hennes röst (om det inte är i en viss stil som på minner om en annan författares stil). Därför vill jag helst träffa min kund åtminstone en gång. Att träffa en person på riktigt ger mycket när jag sedan skriver texten. Och även under fortsatta Skypemöten, då vi är mer bekanta med varann efter IRL-mötet.

Kategori: Bok, Skriva, Skrivprocess, Spökskriva, spökskrivare, Synopsis

Skriv en kommentar eller lämna trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din e-postadredd kommer aldrig publiceras eller delas. Obligatoriska fält är märkta med *

*
*

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>