Hur jobbar en spökskrivare? Del 5

Behöver kunden bara en spökskrivare eller även  författarcoaching? 

Några av mina kunder har gått till spådamer eller medier och  fått höra att de kommer att skriva en bok. Och kunderna har kontaktat mig efter det.  Det tycker jag förstås är jätteroligt!

Men vad medierna inte tänkt på är att för att skriva en bok krävs en del kunskaper om hur man skriver en bok, och om marknaden. Det är inte bara att kontakta en spökskrivare och hoppas på att sedan få en bok i handen.

För även om kunden inte skriver själv så ska han eller hon leverera material till mig, och ge mig synopsis på hela boken.  Om man vill att boken ska ha någon chans att intressera ett förlag krävs inte sällan en spännande och engagerande historia (om det handlar om en roman eller självbiografi), och den mejslar man bl a fram i ett synopsis.
Ett synopsis är en sammanfattning av hela boken.

En av mina kunder har jag fått sätta i skrivskola – hon lär sig hur kapitel kan vara uppbyggda och hur man skriver synopsis. Dels för hela boken, dels för varje kapitel. Hon älskar att göra detta – det är ju hennes berättelse, hennes bok som växer fram – och hon går även och grunnar mycket på de olika karaktärerna i berättelsen och mejlar takarna till mig som jag sparar.

Jag står för hantverket och kunden står för innehållet.

Men det är inte alltid kunden är helt klar över vad det är för bok hon eller han vill skriva.  Bara att hon eller han vill skriva en bok.

Då kan min coaching komma in. Genom att jag ställer frågor som gör att kunden hittar sin bokidé, bokens form och fokus. Och jag ger uppgifter: det kan t ex vara att kolla marknaden – vad finns det för böcker som tar upp samma ämne (om det är en fackbok)? Och vad kan i så fall bli unikt för just min kunds bok? Det kan vara i erfarenheterna eller ett annorlunda grepp på hela ämnet.

En del kunder vet exakt vad boken ska handla om och ger mig råtexten och där går jag mest in som redaktör och fyller ut här och var, strukturerar upp med förslag på rubriker m m.

Tidigare bloggartiklar om att spökskriva:

Om en typisk arbetsdag

Om researchresor och miljöer

Om hur spökskrivaren anammar en viss språklig stil efter kundens önskan

Om samarbetet med kunden med hjälp av Skypemöten, IRL-möten och mejl

 

 

Här kan man läsa om mina priser. 

Kategori: Bok, Fackbok, Författarcoaching, Författare, Okategoriserade, Skrivprocess, Spökskriva, spökskrivare, Synopsis

Skriv en kommentar eller lämna trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din e-postadredd kommer aldrig publiceras eller delas. Obligatoriska fält är märkta med *

*
*

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>