Grattis Åke Sandahl till ”Aldrig mer Sankt Petersburg”

Jag är så glad att få visa den här fina romanen  Aldrig mer Sankt Petersburg, som bygger på Åkes släkthistoria. Jag hade förmånen att lektörsläsa manuset ändra fram till publikation.

Här kan man läsa ett smakprov.

Läs mer här på Visto Förlag.

Publicerad i Åke Sandahl, Aldrig mer Sankt Petersburg, Johanna Wistrand, lektör, Visto Förlag | Kommentera

Grattis Anna Eidem till ny deckare!

Jag vill gratta Anna Eidem och hennes nya deckarserie Smålandsmorden, som startar med Albomannen, utgiven som e-bok och ljudbok på Bokfabriken. Anna anlitade mig som lektör för denna roman.

Läs mer här på förlagets sida.

Publicerad i Albomannen, Anna Eidem, Bokfabriken, deckare, lektör, ljudbok, Nyheter, Smålandsmorden | Kommentera

Grattis Lena Gennerud!

Nu är Lena Genneruds fina berättelse om Vanja publicerad! Jag hade förmånen att coacha Lena under åren då hon arbetade med romanen.

Läs mer här om Flyg i skymning.

En artikel i Bohuslänningen om Lenas roman.

Publicerad i Debutroman, Feelgood, Feelgoodroman, Flyg i skymning, Författarcoaching, Johanna Wistrand, Lena Gennerud, Okategoriserade, skrivcoach | Kommentera

Grattis Karin Larsson!


Så roligt att Karin Larssons bokdebut kommit ut i bokhandeln! Detta är en bok som jag hade nöjet att få lektörsläsa hösten 2020.

Här på Adlibris nätbokhandeln kan du läsa om ”Klädfyllot”.

Beskrivning av boken:

”I mina garderober hänger det sammanlagt 231 galgar. På varje galge hänger det ett plagg. Alltså äger jag 231 plagg. Förutom det tillkommer alla kläder som inte hänger, de som ligger vikta i låda efter låda. Totalsumman bör vara ungefär fyrahundra plagg. Och då har jag inte ens räknat med underkläder och strumpor. Fyrahundra plagg! Är det verkligen normalt?”Vad händer om man ger en inbiten shopaholic köpstopp under ett år och samtidigt dokumenterar allt i en bok? Det är vad Karin Larsson utsatte sig själv för och resultatet blev en brokig resa under pandemiåret 2020. Hur svårt kunde det vara att sluta shoppa kläder i ett år, frågade hon sig. Inte svårt alls, skulle det visa sig. I alla fall inte de första tre dagarna … sedan blev det värre.

Boken ger både humoristiska och allvarsamma svar på varför många shoppar för mycket trots att vi vet att det inte är bra för vare sig miljö, samvete eller plånbok. Hur kommer det sig att vi har förväxlat lycka med ägande? Och hur kan det vara Anders Hansens fel att man köper för många vita t-shirts?

Karin Larsson (f. 1975) är gymnasielärare i historia och religion men arbetar sedan 2017 som speciallärare i läs- och skrivutveckling. ”Klädfyllot” är hennes första bok.

 

Publicerad i Okategoriserade | Kommentera

TT-artikel i bl a Bohuslänningen

Allt ljus på spökskrivarna | BN (bohuslaningen.se)

Artikeltext:

Allt ljus på spökskrivarna
LitteraturTT
Vad händer när en deckardrottning inte längre hinner skriva sina böcker? I en ny ljudbok outsourcar författaren helt enkelt sitt skrivande.

Spökskrivandet har en lång tradition – och tycks just nu ha fått en renässans.

Det spökar i bokbranschen. Efter att förlag, boklådor och bibliotek har blivit populära spelplatser för litteraturen skildras nu hemliga skribenter i åtminstone två nya ljudboksserier.

I Håkan Lindgrens ”Spökskrivaren” är huvudpersonen Gauthier Valentino sedan flera år den som skriver deckardrottningen Milli Månssons böcker. Intrigen är inspirerad av rykten som Lindgren själv har hört under sina år i branschen, om framgångsrika författare som låter någon annan göra grovjobbet.

Frågan jag ställde mig var: vad innebär ett författarskap i dag? Är det att skriva en bok eller att sälja en bok? säger Håkan Lindgren.
Man är ju alltid nyfiken på vad som händer bakom kulisserna. Hur kan man egentligen vara säker på att en författare har skrivit en viss bok? Det är ett tecken på att någon är framgångsrik, att det går rykten om att den egentligen döljer något.
Johanna Wistrand har livnärt sig som spökskrivare och skrivcoach i mer än tio år. Även hon har nu skrivit kontrakt på två ljudböcker (hos förlaget Lind & Co), som handlar om en kvinna som skriver åt andra.

Jag har undvikit att skriva ren fiktion åt mina kunder. Det känns som att jag säljer min själ. Men halvfiktion går bra, eller att djupredigera, då skriver jag om ett manus helt och hållet. Jag har sparat min kreativa sida till mina egna böcker, säger hon.
”Ganska vanligt”
Sölve Dahlgren på sajten Boktugg menar att det är svårt att ta reda på hur många böcker som har ett namn på omslaget – och en annan upphovsperson.

På fackbokssidan är det ganska vanligt, men det är inte alltid tydligt att man tagit hjälp av en utomstående. När det gäller skönlitteratur blir det betydligt mer prestigefyllt. Det skvallras ju om att en del kända författare har mycket hjälp av en redaktör som då nästan skrivit boken. Men det är inget förlagen vill prata om.
I ”Spökskrivaren” vill huvudpersonen slå sig fri från deckardrottningens krav på hög produktionstakt och stå på egna ben som författare. Men samtidigt kan han inte avslöja att han redan skrivit flera bästsäljare, på grund av sekretessavtal.

Även Johanna Wistrand är hemlig med vad hon skrivit som spökskrivare.

Det ingår som spökskrivare att ingen vet vilka böcker jag har skrivit. Jag är lite stolt över att få ta hemligheterna med mig i graven, säger hon.
Det senaste året har jag faktiskt varit tvungen att tacka nej i slutändan till två kunder. Efter inlett samarbete dök det upp en ton som jag inte är van vid, som om jag var tjänstefolk. Det fungerar inte bra då detta samtidigt är ett jobb som bygger på ömsesidigt förtroende.
Marklund skrev med Patterson
Den amerikanske deckarförfattaren James Patterson har ofta samarbetat med andra skribenter och säger sig då bistå med synopsis. Han ger också sina vanligen mycket kända parhästar, som exempelvis Liza Marklund och Bill Clinton, kredd som medförfattare.

När jag skriver intrigen är succén garanterad, 100 procent. Med andra författare ligger framgångsfaktorn på 50–60 procent, säger han till Washington Post.
Frågan är hur läsarna skulle reagera om en känd svensk författare skulle göra likadant?

Jag tror att många skulle bli besvikna och författaren skulle tappa i trovärdighet. Samtidigt kanske man som läsare har fått den läsupplevelse man förväntat sig, säger Håkan Lindgren.
Kollektivt samarbete
I takt med att öppna samarbeten har blivit vanligare har Bokförlaget Forum tagit ytterligare ett steg och skapat serien ”Ellens val” genom ett så kallat ”writer’s room”, där förläggare tillsammans med dramaturg, manusutvecklare och en författare först skapade ett universum och drog upp riktlinjer för ”ett gäng” böcker. Själva skrivandet kan nu ambulera.

På det sättet måste vi tänka på att vi bygger serien på ett lite annorlunda sätt. Vi tänker absolut att vi ska fortsätta utforska det här, säger förläggaren Ebba Östberg, som ser försöket med ett kollektivt skapande endast som ett komplement. Den enskilda författaren är fortsatt och för evigt allra viktigast.
Hur vanligt är det då att etablerade författare använder sig av hemliga spökskrivare för att klara sina deadlines? Inte vanligt alls, tror Ebba Östberg som själv inte kan dra sig till minnes något svenskt exempel.

Håkan Lindgrens ljudboksserie ”Spökskrivaren” skulle kunna väcka lyssnarassociationer till deckardrottningar som exempelvis Forums egen, Camilla Läckberg. Men alla sådana antydningar tillbakavisas bestämt av Ebba Östberg.

Det är väldigt mycket blod, svett och tårar inblandade i Camillas skrivande. Hon är en väldigt hårt arbetande människa, en av de mest hårt arbetande som jag någonsin träffat.
Ann Edliden/TT
Erika Josefsson/TT
Fakta: Spökskrivare i litteraturen
”Spökskrivaren”av Håkan Lindgren

Gauthier Valentino är trött på att skriva bästsäljande deckare åt författaren Milli Månsson.

”Vem är Maud Dixon”av Alexandra Andrews (kommer 1 september på svenska)

Florence börjar jobba åt assistent åt författaren bakom pseudonymen Maud Dixon. När hon omkommer i en olycka ser Florence sin chans.

Ny romanav Johanna Wistrand (outgiven, kommer ut våren 2022)

Feelgood om en kvinna som köper ett gammalt hus och tar jobb som spökskrivare.

”Spökskrivaren”av Philip Roth (1979)

Nathan Zuckerman, ung man med författardrömmar, kommer på besök till den åldrande mästerförfattaren Lonoff.

”Spökskrivaren”av Robert Harris (2007)

Huvudpersonen ska skriva memoarer åt den före detta brittiske premiärministern, som fått ofattbart bra betalt för att berätta om livet i maktens korridorer.

”IQ84″av Haruki Murakami (2009)

Tengo är en opublicerad författare som får i uppdrag att skriva om ett manus författat av gymnasisten Fukaeri, för att i hemlighet lansera denne som en litterär stjärna.

”Grand final i skojarbranschen”av Kerstin Ekman (2011)

Författaren och akademiledamoten Lillemor Troj har i alla år i hemlighet tagit hjälp med skrivandet av den anonyma Barbro Andersson. Men nu har Barbro Andersson lagt korten på bordet genom att själv skriva en bok om Lillemor Troj.

 

 

Publicerad i Okategoriserade | Kommentera

Jakob Mjöbrings ljudboksdeckare

 

En lektörskund vars deckare jag lektörsläste 2018
finns nu som ljudbok.
Jakob Mjöbring ges ut  på Lind & Co.

 

Publicerad i Okategoriserade | Kommentera

IngaMaries första upplaga sålde slut

Nu har IngaMarie Solders fått trycka en andra upplaga av sin fina, annorlunda bok om döden som kom ut i höstas, ”Dödelsen”.
Jag hade nöjet att vara med som skrivcoach i IngaMaries arbete med den här speciella boken. Hon deltog även i sen skrivretreat som jag arrangerade i Näsåker.

Här kan du läsa om den och lägga in en beställning.

Här en artikel i Tidningen Ångermanland:


 

Publicerad i Bok, bokdebut, Författarcoaching, IngaMarie Solders, Johanna Wistrand, manus, Nyheter, skrivcoach, Skrivretreat | Kommentera

Jag är med i Ninas podd avsnitt 44

En kylig dag i mars satt jag på Nina de Geers veranda i Bromma och fick vara med i hennes podd ”Debutera eller dö”. Vi hade en skrattigt och passionerat prat om skrivande, hennes och mitt. Jag har varit lektör och skrivcoach åt Nina i fem år och nästa år debuterar hon som romanförfattare på Ordfront förlag.

Här kan du lyssna på podden.

 

 

 

Publicerad i bokdebut, Bokförlag, Debutera eller dö, Debutroman, Feelgoodroman, Författarcoaching, Förlag, intervju, Johanna Wistrand, lektör, Lektörsutlåtande, Lind & Co, ljudbok, manus, Nina De Geer, Okategoriserade, Ordfront Förlag, Skriva, skrivcoach, Skrivprocess, Skrivtips, utlåtande | Kommentera

Karin Hägglunds stories i februari

 

Vad glad jag blev när Karin Hägglund skrev om mig i stories på Insta!

Publicerad i Karin Hägglund, Okategoriserade, utlåtande | Kommentera

 

Författaren Theréze Ingmarson intervjuas om sitt författarskap och om min lektörstjänst som hon anlitade när hon arbetade på feelgoddromanen Bara för en stund.

Läs här i Hallands Nyheter :Ljudbok som utspelar sig i Varberg | HN

 

 

Publicerad i Feelgoodroman, Författarcoaching, lektör, Lektörsutlåtande, ljudbok, manus, Skrivprocess | Kommentera