Kom igång & skriv i höst!

Den 1/9 är det dags igen, sex veckor fram.

Läs mer om distanskursen här.

Publicerad i Författarcoaching, Okategoriserade, Skriva, Skrivarkurs, Skrivprocess | Kommentera

Frukost med Frida

 

 Frida är här och hälsar på. I en vecka jobbar vi och umgås. Mest jobbar vi, med prat och mycket skratt däremellan. Så här ser köksbordet ut redan innan vi har fått i oss frukost.

Frida är förläggare och författare, läs mer om henne här.

Ungefär varannan sommar har vi en sådan här vecka. Det är som skrivretreat med två personer mitt i stan (Göteborg). Köket blir ett gästkök à la vandrarhem, som på Tre Björnar i Älvdalen, där vi varit på skrivretreater förut. Varsin hylla i kylen. Laga sin egen mat. Gemensam middag när man känner för det.

Den här veckan lektörsläser jag,  ger elever textrespons, intervjuar spökskrivarkund och har möte på stan med kollega.

Frida planerar inför bokmässan i Göteborg och korrläser manus.

 

Publicerad i Bokförlag, Författarcoaching, Författare, Förlag, lektör, Lektörsutlåtande, manus, Okategoriserade, redaktör, Skriva, Skrivretreat, Spökskriva | Kommentera

15 tips på hur du kan ”stjäla” till dig skrivtid

 

Här kommer lite tips på hur du kan ”stjäla till” dig skrivtid och utrymme  i en uppbokad vardag

1. Om du bor i hus med tvättstuga: boka tid och skriv medan du tvättar.  Eller skriv i bokad tvättstuga utan att tvätta.

2. Åk iväg och handla mat. Sitt på närliggande fik och skriv en stund efteråt. Får du dåligt samvete: skyll på lång kö och långsamma kunder.

3. Gå på bio med barnen och din andra hälft. Insistera på att du absolut vill sitta på främsta raden för att det är roligare. Medan de placerar sig längre bak kan du sitta och skriva med penna med lampa i.

4. Åk tidigare till jobbet om du kör bil, sitt sedan en stund parkeringen och skriv i bilen.

5. Åk till akuten för en lite skråma och skriv under väntetiden. Du kommer säkert hinna skriva massor!

6. Klassikern: gå upp en timme före de andra och skriv på morgonen.

7. Råka åka sju busstationer för långt och skriv under tiden. Skriv också medan du åker tillbaka.

8. Åk med familjen till IKEA. Skyll på trötta fötter och sitt i restauranten och skriv medan de shoppar.

9. Åk iväg på en sista-minuten-charter, för att ”vila upp dig”. Sitt på rummet och skriv under hela veckan.

10. Erbjud dig att vattna din grannes blommor medan hon är bortrest. Eller att vakta katten. Sitt där och skriv en stund, passa på när du ändå från hemmet.

11. Åk till biblioteket och erbjud dig att låna böcker och filmer åt familjemedlemmarna. Sitt en stund i läsesalen om det finns där, eller i en fåtölj och skriv. Tystnaden och alla böcker i bibliotek kan vara ett stöd , man fokuserar lättare.

12. Ta bussen/tunnelbanan/spårvagnen/båten till avlägsna vänner, bekanta och släktingar för att hälsa på, och skriv under resans gång. Glöm inte att ta med åksjuketabletter om du blir åksjuk på bussen. Åk överhuvud taget mer kommunalt. Du kan inte skriva samtidigt som du kör bil eller cyklar. Och så bidrar du till en miljövänligare värld förstås.

13. Ta en långpromenad i skogen, ensam. Ha med diktafon eller anteckningsbok eller padda/minipc. Och sittunderlag och matsäck. Skriv i början på väg till skogen, om du åker buss, eller sätt dig på en stubbe. Promenera sedan och bestäm dig för att du hela promenaden ska umgås med ditt skrivprojekt, i tankar och i skrivande. Sätt dig ner då och då och skriv. Låt det bli en tvåtimmespromenad. Varför inte starta dagen så här om du har möjlighet, t ex en helg? Vill du inte skylta med ditt skrivande kan du t ex säga att du vill komma i form/gå ner i vikt/gå en egen promenad.

14. Åk buss istället för tåg om du ska åka en längre sträcka, då får du massor av tid till att sitta och drömma (bra för skapandet) och skriva! Buss tar nästan dubbelt så lång tid som tåg. Swebus har, på vissa bussar, kontakt i taket över sätet om du har laptop/padda med kort batteritid.  Sträckan Göteborg – Stockholm tar exempelvis sju timmar.

15. Sätt dig framför TV:s sportsändningar om du är helt sportointresserad men ändå vill sitta med din sportintresserade pojkvän, sambo eller familj.  Lägg då datorn i knät eller skrivboken och skriv! En del blir inspirerade av att ha sådana här ”ljudkulisser” medan man skriver, t ex Camilla Läckberg.

Publicerad i Bok, Okategoriserade, Skriva, Skrivprocess, Skrivtips | Kommentera

Fem spökskrivna böcker

Det har varit ganska dåligt med aktivitet i min blogg och även när det gäller mina nyhetsbrev.
Under de senaste 2,5 åren har jag nämligen spökskrivit intensivt och det har blivit hela fem böcker. Det har inte funnits så mycket energi kvar till blogga och marknadsföra.

Parallellt med spökskrivandet har jag lektörsläs manus och sedan ett år håller jag även i istanskursen ”Kom igång & skriv!”

Häromdagen mejlade jag iväg den femte boken till kunden, språkgranskat och korrekturläst av min favoritkorrläsare Margareta Börjesson. 

Jag har tre böcker kvar att bli klar med under 2014 och 2015.

Förra sommaren återupptog jag, som sagt, min gamla distanskurs Kom igång & skriv. Och nästan 100 personer har deltagit sedan maj 2013! ”Kom igång & skriv!” kommer att forstätte under hösten,  troligen även vintern. Här kan du läsa om den.

Jag har också börjat ta emot coachingklienter igen! Jag tycker det är enormt  tillfredställande att coacha, att få vara medvandrare och ta del av och hjälpa till i skapelsen av en bok.

Här är ett utdrag ur Christina Granboms blogg, när hon kom och hälsade på hos mig förra sommaren och jag satte henne i arbete, under en s k VIP-dag:

”Idag omger jag mig inte bara med träningscoach. Jag har även en skrivcoach. En fantastisk människa som tror på min förmåga och som är övertygad om att jag faktiskt kommer att fixa det här. Hon har fått mig att vända upp och ner på min historia, ändra, ta bort och lägga till. Se balansen mellan det onda och det goda och vikten av att göra karaktärerna djupare. Igår hade vi en VIP-dag. Bara hon och jag en hel dag där jag fick uppgifter att lösa och där vi samtalade om stort och smått i arbetet. Hur vi ska komma till punkt och vad som ska korrigeras. Jag fick till och med en deadline. Den 9/11 ska version tre in till henne för genomgång. Den kommer inte att vara final då heller men jag tror att den kommer att vara mer klar då än vad jag trodde att den där boken var som jag skickade till förlagen i januari.”

I augusti kommer Christina ut med sin första deckare, ”Morsavet”Hoi Förlag.
Här en artikel om hennes skrivande.

 

Publicerad i Okategoriserade | Kommentera

Nu är jag även en storydoktor

Tillsammans med Jenny Bäfving har jag startat en tjänst som i mycket påminner om den jag berättade om i vintras, Lektörsläsning Special.
Jenny och jag har känt varann i ungefär tio år och är kollegor i skrivbranschen.
Här kan du läsa om oss.

Här är Storydoktors nya hemsida.

Publicerad i Författarcoaching, Gestaltning, Lektörsutlåtande, Skriva, Skrivtips | Kommentera

Författarklinik i höst

Författarkliniken i Stockholm 20 – 21/9 2014

Gå in med alla de skavanker en författare kan få, kom ut stärkt till kropp och själ, med bästa överlevnadsväskan. En stor, varm och härlig helg i Stockholm med föreläsningar med inbjudna författare, förläggare, agenter, författarcoacher. Skrivövningar. Textrespons. Frågestunder med de medverkande. Hotseats om t ex karaktärsfördjupning. Ca 100 deltagare. Goodiebag med böcker och skrivkurser. Södermalm, Stockholm 20-21 september 10-17.

Prislappen är 1100 kr inkl moms för hela helgen, inklusive bonusar som textrespons och skrivarkurser. På facebooksidan kan du göra intresseanmälan, ej bindande.

Här är några av de medverkande, listan uppdateras efter hand
Åsa Larsson, författare, utgiven i 30 länder
Maria Enberg, agent på Grand Agency
Simona Ahrnstedt, författare och romancedrottning
Författarcoacherna Jenny Bäfving, Johanna Wistrand, Ann Ljungberg och AC Collin
Hans-Olov Öberg, förläggare och författare
Dag Öhrlund, författare
Emelie Schepp, författare som nått framgång med egenutgivning

Gör din bokning på denna sida: http://simplesignup.se/event/41331-foerfattarkliniken-i-stockholm

Publicerad i Bok, Bokförlag, Författarcoaching, Författare, Nyheter, Skriva, Skrivprocess, Skrivtips, Synopsis | Kommentera

Ny lektörstjänst: hjälp med intrig och karaktärsutveckling

Jag har en ny lektörstjänst för dig som vill ha hjälp med själva intrigen och karaktärerna i ditt manus.

Nu i första omgången kommer jag ha ett introduktionserbjudande. Tjänsten kommer alltså att kosta mer fr o m januari 2014.
Se mer om priset längre ner i brevet.

Vem passar detta bättre om inte dig som kommer att skriva femtiotusen ord under november månad, d v s du som deltar i Nanowrimo?

Nu vet du att din text, din berättelse kommer att ha en mottagare (mig), och det kan vara en extra sporre inför starten imorgon!

Givetvis erbjuder jag tjänsten även till dig som inte deltar i National Novel Writing Month!
Vad kommer jag att ge utlåtande om när det gäller ditt manus? Var kommer jag att ge förslag?
Jag kommer att titta på intrigen – håller den? Är den för svag? Spretar den?
Jag kommer att ge förslag på vad som kan läggas till eller vad som kan rensas bort.
Har berättelsen för många bihistorier? Eller för många bipersoner? Är det för många namn? Är bihistorien starkare än huvudspåret, kanske du ska utveckla den istället?
Hur ser orkesteringen bland karaktärerna ut, är de motsatser till varandra, finns det närapå dubletter? Kan två slås ihop till en?
Hur många miljöer används? Kan man använda ytterligare en miljö , kan man ta in en diametralt motsatt miljö också?
Hur ser intrigen ut, är den tillräckligt intressant, tillräckligt spännande? Är huvudkaraktären drivande nog? Är antagonisten tillräckligt stark?
Hur ser hindren ut, är de för få eller för många? Tillräckligt starka?
Är det balans i kompositionen?
Hur konsekvent beter sig karaktärerna? Finns här ”jumping conflict” eller leder A naturligt till B?
Har manuset onödiga (ofta omedvetna)kopior när det gäller karaktärer, miljöer och situationer?

Bland annat detta tittar jag på i ditt manus.

Jag kartlägger din karaktärsensembel och handlingen, ger konstruktiva råd och tipsar om vidareläsning.

Jag tittar inte på: gestaltning, språk (utom i dialogen där det gestaltar karaktärerna), stil, stavning, författarröst, berättarperspektiv, grammatik eller språkbehandling.

Tack vare detta kan du lugnt skicka ditt grovmanus, ditt råmanus, ditt första utkast till mig. Det är själva handlingen, inneållet jag fokuserar på i min feedback.

Efter min feedback vet du hur du kan göra din berättelse starkare och mer engagerande och troligtvis också mer intressant för förlagen du så småningom skickar manuset till.

Introduktionspris: 1900 kr + moms.

Lektörsutlåtandet är på  4 A4-sidor eller mer (skrivna med dubbelt radavstånd).

Ditt manus får vara på max 50 000 ord. Är det längre blir det tillägg på 15 kr /sida + moms, skrivet med dubbelt radavstånd, Times New Roman stl 12, som jag vill ha hela manuset skrivet i.

Mejla din förfrågan till info@multimanus.se
Hit är du också välkommen att mejla frågor.

 

Om Nanowrimo

Nanowrimo är en världomspännande rörelse. Jag ser på deras hemsida att  nästan 200.000 personer har anmält sig till årets nanowrimo.
Man måste givetvis inte anmäla sig för att skriva  hela november, det kostar inget att delta och det är ingen kurs.
50000 ord på en månad blir ungefär 1668 ord/dag, varje dag i fyra veckor.

Så här motiverar nanowrimo.org antaltet ord:

”Our experiences since 1999 show that 50,000 is a difficult but doable goal, even for people with full-time jobs and children. The length makes it a short novel. We don’t use the word “novella” because it doesn’t seem to impress people the way “novel” does.
We define a novel as “a lengthy work of fiction.” Beyond that, we let you decide whether what your writing falls under the heading of “novel.” In short: If you believe you’re writing a novel, we believe you’re writing a novel too.”

Varför National Novel Writing onth startade:

”NaNoWriMo is all about using the magical power of deadlines to tell your story. Give someone a goal and a goal-minded community and miracles are bound to happen. Pies will be eaten at amazing rates. Alfalfa will be harvested like never before. And novels will be written in a month.

Part of the reason we organize NaNoWriMo is just to get a book written. We love the fringe benefits accrued to novelists. For one month out of the year, we can stew and storm, and make a huge mess of our apartments and drink lots of coffee at odd hours. And we can do all of these things loudly, in front of people. As satisfying as it is to reach deep within yourself and pull out an unexpectedly passable work of art, it is equally (if not more) satisfying to be able to dramatize the process at social gatherings.

But that artsy drama window is woefully short. The other reason we do NaNoWriMo is because the glow from making big, messy art, and watching others make big, messy art, lasts for a long, long time. The act of sustained creation does bizarre, wonderful things to you. It changes the way you read. And changes, a little bit, your sense of self. We like that.”

 

Publicerad i Bok, Bokförlag, Lektörsutlåtande, Nyheter, Skriva, Skrivprocess, Skrivtips | Kommentera

Katarinas debutroman redan såld till 12 länder!

Idag fick jag höra att en av mina före detta kunder, Katarina Bivald, har fått sin debutroman ”Läsarna i Broken Wheel rekommenderar” såld till tolv länder! Boken har ocså blivit en läsar- och föräljningssuccé i Sverige.

Så här säger Katarina om min insats som lektör:

”Johanna Wistrand kommenterade mitt manus i en rätt tidig version av det; utan erfarenhet eller koll hade jag skapat ett utkast mest med hjälp av entusiasm och skrivarglädje. Kommentarerna handlade om alltifrån språket till dramaturgi till karaktärsutveckling, och var precis det jag behövde för att både komma vidare med mitt skrivande och lära mig se på mitt manus med mer professionella ögon. Dessutom var det en enorm kick att ha någon som helt hade fokuserat på just mitt verk. Jag är övertygad om att kommentarerna även hade hjälpt i ett senare skede av manusarbetet, egentligen när som helst när man behöver ett nytt perspektiv på det man skrivit eller när man behöver hjälp att komma vidare med det. Jag kan varmt rekommendera Johanna för liknande uppdrag!”

 

Publicerad i Bok, Bokförlag, Debutroman, Författarcoaching, Lektörsutlåtande, Nyheter, Okategoriserade | Kommentera

Kom igång & skriv i vinter! – kursstart 11 november

För sju år sedan skapade jag kursen Kom igång & skriv som jag höll i några år. Hundratals skrivhungriga människor deltog.
I somras återupptog jag kursen och det blev en omedelbar succé. Hösten omgång blev snabbt fullbokad och jag tog in flera  extra deltagare. Nu i vinter blir det en ny chans!

Exempel på vad folk har tyckt om kursen i sommar och i höst:

”Jag tycker det har varit givande. Det är för det mesta roligt att skriva fritt på en börja. Också är det bra att skriva varje dag. Jag ser fram emot respons på mina börjor och mina skrivövningar som jag lämnat in.” Karin Hagberth

 ”Jag tycker det har varit oerhört roligt och lättsamt just det här med tidspressen på ”börjorna”. Ulrika Kristerson

 ”Den här formen passade mig precis. Jag har alltid varit en skrivande människa, började med sagor när jag var barn. Tyckte mycket om att skriva uppsats i skolan. Sedan dagbok med mycket hjärta och smärta. Mest smärta. För tjugo år sedan startade jag ett större skrivprojekt, en roman. Jag var arbetslös och ägnade mig verkligen åt skrivandet. Klurade på slutet, bytte karaktärer fast huvudberättelsen var densamma. Det var länge sedan jag tog fram den texten. När jag gjorde det sist undrade jag hur jag kunnat? Det har varit bra med börjorna och skrivövningarna har jag ägnat lång tid. Jag är så glad att jag tog den här kursen. Det finns hopp, känner jag.”  Helene

”Jag tycker det har varit spännande att se vilken börja du hade valt och kul att skriva fast ibland lite stressande när jag inte varit hemma och jag fick flera på en dag. Ibland har jag tyckt yes, det här var bra men ibland har jag sänt iväg blaha blaha. Veckoskriverierna har jag skrivit med blandade känslor och jag tror det var efter 3: e veckan så tänkte jag: Nu skiter jag i det här. Det är inte min grej. Men man ska inte tappa sugen för världen är full av tappade sugar. Så jag fortsatte och nu när jag ska skicka iväg den här känns det lite vemodigt men jag har ju en uppgift kvar så det är ju inte helt slut ännu. Till sist tack för en fint upplagd kurs.” Birgit Olsson

”Det har varit varierande  ´börjor´ som har satt i gång min fantasi. Ibland har det varit svårt att få fram orden. Jag har inte varit tillräckligt nere i varv utan tankarna har funnits på annat håll och då är det svårt att låta fantasin flöda och bli kompis med orden och vän med pennan. Nästa gång ska jag skriva för hand. Då kopplar jag inte skrivandet till mitt arbete där jag sitter vid datorn en hel del tid. En bra insikt för mig. De skrivövningar som du med varsam hand har släppt till oss varje vecka är mycket bra. Den här kursen har fått mig att komma igång med mitt skrivande. Det är ett enkelt och tydligt koncept. Du verkar ha många kreativa idéer på hur man närmar sig att skriva. Härligt! ” Birgitta Tarrant

”Jag tycker det har varit väldigt kul och givande, och på vissa sätt tillfredsställande: roligt att se att det blir en massa väldigt olika texter, ofta med olika ton och berättarröst, eller vad man ska kalla det nästan som att texterna skulle kunna vara skrivna av olika personer (i alla fall en del av dem). Jag är mycket nöjd med att det inte en enda gång tagit emot så mycket att det helt låst sig jag är något lite nöjd med varenda en av texterna, på något sätt, just för att de är så förutsättningslöst gjorda. Vad jag menade med att jag på vissa sätt tycker att det varit tillfredsställande är att det framför allt väckt mersmak: jag vill skriva mer, få fler övningar, fortsätta.” Anna

Och vad de tyckt om boken Kom igång & skriv! som bygger på distanskursen:

”Jag var skeptisk mot upplägget – tyckte att man kom för lätt undan eftersom det bara skulle vara positiv återkoppling. Jag ville ju veta vad jag gjorde för fel! Men konceptet är genialt, framförallt för oss med talang för prestationsångest. Övningarna var mycket lustbetonade. Jag såg fram emot att sätta äggklockan och bara skriva fritt och började varje morgon så i sex veckor! ”

”Den är precis det jag har sökt i åratal men aldrig funnit, i skrivarböcker och kurser. Dina övningar lockade och drog mig successivt in i att skriva på det sätt som jag själv tycker är ett bra skrivande, men hittills själv har haft svårt att kunna göra.”

”Ett vettigt och enkelt upplägg. Roliga och varierande övningar. Bra med igångsättande nonsensskrivande, kreativiteten ökar. Efterhand blev övningarna lite längre, men för det mesta fortfarande tidsbegränsade. Bra! Då hinner man inte tänka så kritiskt.”

(Axplocket är taget härifrån)

 

Så här går det till

Under sex veckor i november och december skriver du fortsättningen på en börja som jag skickar dig per mejl. En börja är början på en mening.
Du skriver i själva mejlet som du sedan mejlar direkt till mig.  Jag sparar alla dina texter i ett dokument. Du varken sparar eller redigerar, utan skriver i 7-10 minuter och skickar sedan iväg till mig.

Det blir ett mejl per dag (inga helger, bara vardagar, således 5 mejl/vecka).
En gång i veckan får du också en skrivövning där du kan jobba en lite längre stund. Även denna text mejlar du iväg till mig.

Du får också länkar till vidare inspirerande läsning en gång i veckan och tips på hur du kan öka din lekfulla sida som författare.

Efter kursen  får du tillbaka alla dina texter, det du har skrivit efter börjorna och övningstexterna,  i worddokument.
Därefter kommer skriftlig respons på dina texter.

Det finns också möjlighet till ett coachingmöte per Skype eller telefon om du vill, under 45 minuter. Detta kostar extra.
Under mötet kartlägger vi tillsammans ditt skrivande utifrån texterna du har skickat, och blickar framåt, hur du ska gå vidare med ditt skrivande.

Du får tillbaka texterna i slutet av december  och responsen i februari/mars (då jag går på semester under hela januari månad).

Under dessa veckor får du ihop till 30 texter efter börjorna och sex övningstexter. I och med att du spontanskriver kan du överraska dig själv i ton och ämnesval. Du kan på det här viset få in en viss daglig vana att skriva utan den  höga ribban som kan göra att man drar sig för att sätta sig ner vid skrivbordet.

Tack vare tidsbegräsningen hinner du inte bli självkritisk.  Detta är en bra uppvärmning dessutom för dig som arbetar på ett skrivprojekt.

Du får dessutom ihop en ”bank” med textembryon som du senare kan arbeta vidare på.

I min respons tittar jag på återkommande temata i dina texter, återkommande berättarperspektiv, din författarröst m m.

E-boken ”Kom igång & skriv! 12 veckors coaching”  ingår också, den får du efter avslutad kurs.

Kursens längd: 11/11 – 20/12
Pris: 1290 kr + moms för kursen. Telefoncoachingen/Skypecoachingen à 45 minuter kostar 650 kr + moms.
Anmälan till: info@multimanus.se (uppge namn, postadress och telefonnummer)
Senaste anmälningsdag:  3/11 2013

Kursen är helt på distans.

 

Publicerad i Bok, Författarcoaching, Nyheter, Skriva, Skrivarkurs | Kommentera

Nu startar höstens Skrivrum i Stockholm!

I våras 2013 hade vi regelbundna och mycket välbesökta skrivrumsträffar i Carlbergska Huset på Hornsgatan i Stockholm (se bilden här ovan). Nu i höst är det dags igen i Stockholm, under ledning av Maria Tomsby. Den här omgången håller Skrivrum hus på Medborgarplatsens bibliotek.

Tid och datum:
Sex torsdagar med start den 24/10, tiden är 17.30 – 20.00 och vi håller till i Astrid Lindgren-rummet på Medborgarplatsens bibliotek. Övriga datum är: 31/10, 14/11, 21/11, 28/11 och 12/12.

Skrivrum är gratis.

Välkommen att gilla Skrivrum på facebook där vi regelbundet lägger in info om Skrivrumsarrangemang.

 

Sagt om Skrivrum:

”Hittade mitt inre skrivrum igen”
”Fick så mycket gjort idag!”
 ”Jag är igång med mitt viktiga skrivprojekt igen tack vare Johanna Wistrands Skrivrum. Så glad för det!”
”Det var väldigt givande att lämna allt annat utanför och bara skriva :-)
”Tack! Är så fascinerad över hur långt jag faktiskt kom.”
”Skrivrum. Trevlig omväxling och faktiskt produktivt. Man måste ju göra något när man sitter där och så blir det något gjort.”
”Tack Johanna för en fin eftermiddag/kväll i skrivrummet! Jag fick fortsatt inspiration. Och fyra dikter skrivna!”
”Det var synnerligen kreativt och roligt”

Skrivrum innebär att du sitter tillsammans med andra under tystnad i ett rum och skriver på ditt. Lite grand som en tyst läsesal på biblioteket.
Du skriver på din bärbara dator eller för hand i egen skrivbok.
Det spelar ingen roll vad du skriver på – skönlitterärt eller facktext  - då detta inte är någon kurs eller responsgrupp, utan endast arrangerat för att ge dig skrivro.

Du behöver inte sitta alla timmar, men kom när vi öppnar, sedan kan du lämna Skrivrum tidigare om du vill.

Det här är ett bra sätt att få ro och koncentration att skriva. Vi tar gemensamma pauser med fika och utrymme för prat. Att träffa likasinnade kan också vara ett stöd i skrivandet.

Författaren Eva Swedenmark bloggade om Skrivrum.

Frågor?: mejla info@multimanus.se eller ring 0704/818480

 

 

Publicerad i Bok, Nyheter, Skriva, Skrivretreat | Kommentera