Nostalgi bland gamla dokument

 

Tittade igenom gamla pdf:er/e-böcker i min usb.  En liten skrift för folk som vill skriva, med länktips, intervjuer mm, som jag bl a skrev i samarbete med Livshandboken 2007. En annan om att våga skriva.

Blir lite nostalgisk av alla länkar till sidor som inte finns längre:

Skriv ändå

Lilla författarguiden

 

 

 

 

Publicerad i Okategoriserade | Kommentera

Jag pratar i radion om berättelser

Idag fick jag vara med i Eftermiddag i P4 Göteborg och prata om böcker och vad som gör att man vill fortsätta att läsa en bok.

Här kan du lyssna, peka fram till 2.09.

Publicerad i Boktips, Författarcoaching, intervju, lektör, Lektörsutlåtande, manus, Okategoriserade, redaktör, Skriva, skrivcoach, Skrivtips, spökskrivare, Storydoktors | Kommentera

Grattis till Mika Ihanus!

Idag blev jag glad, för en av de personer om jag har skrivcoachat i över ett år har fått sitt manus antaget av ett förlag. Grattis Mika!Mika skickade regelbundet sina texter till mig, en i månaden, och det blev en bok av det.

Förlaget tyckte att Mikas manus var välskrivet, gripande och berörande, och att hans språk var fantastiskt, samt att det tog upp ett ämne som är väldigt viktigt att belysa.

Jag återkommer med information när boken finns ute i handeln.

Publicerad i Bok, Bokförlag, Debutroman, Författare, Förlag, Johanna Wistrand, manus, Mika Ihanus, Nyheter, Skriva, skrivcoach | Kommentera

Bettys värld

Bloggen har legat i träda, och jag är lite sent ute med detta roliga som hände i våras:
min kund Marie-Louise Marc debuterade med feelgoodromanen ”Bettys värld på Printz Publishing,
och hon klättrar på försäljningslistorna sedan dess.

Publicerad i bokrelease, Debutroman, Feelgoodroman, Författare, manus, Marc, Nyheter, Printz Publishing, Skriva, skrivcoach | Kommentera

Påskerbjudande – lektörsutlåtande till rabatterat pris!

I samarbete med Storydoktors erbjuder Multimanus lektörsutlåtande till kraftigt rabatterat påskris – förlåt påskpris!

Storydoktors (Johanna Wistrand och Ingrid Elfberg) hjälper författare att skapa starkare berättelse genom att titta på intrigen, miljöernas dynamik och karaktärernas utveckling. Vi ger således nischade lektörsutlåtande, med fokus på berättelsens dramaturgi.

Johanna är bl a skrivcoach och lektör och har arbetat med att hjälpa författare och deras manus i över femton år.
Ingrid är författare och lektör. Hon har hittills publicerat psykologiska thrillers på förlag och är snart klar med sin femte.

Fram till idag har vi, sedan Storydoktors startade, gett många blivande författare hjälp med deras historier. Flera av dem  har kunnat gå vidare med sina projekt och blivit publicerade.

Här kan du läsa mer om Storydoktors sätt att lektörsläsa manus. Tänk på att vi inte ger respons på berättarperspektiv, dialog, gestaltning och annat som man annars har synpunkter på i ett typiskt lektörsutlåtande.

Vårt påskerbjudande innebär:

- att du inte behöver ha ett färdigt manus för att skicka det till oss.
- att vi läser både första utkast och redigerade manus.
- att ditt manus får vara högst 200 sidor långt, skrivet med dubbelt radavstånd, i t ex Times New Romans punktstorlek 12.
- att du får ett lektörsutlåtande från Ingrid eller Johanna på 1,5 – 2 sidor (dubbelt radavstånd).
- att du måste mejla det till oss senast Annandag påsk, d v s måndag 17/4 2017. Fr o m 18/4 gäller inte erbjudandet längre.
- att utlåtandet kommer inom sex veckor.
- att du kan välja om du vill ha Johanna eller Ingrid som lektör. Kan du eller vill du inte välja så gör vi det åt dig.
- att priset är endast 2900 kr inkl moms.

Mejla ditt manus samt ditt fullständiga namn och postadress till: info@multimanus.se

Har du frågor? Ring Johanna 0704818480 eller mejla info@multimanus.se

Publicerad i Ingrid Elfberg, Johanna Wistrand, lektör, Lektörsutlåtande, manus, Okategoriserade, Storydoktors | Kommentera

Det kom en bok från Sofia Sivertsdotter

Det är alltid lika trevligt och överraskande när man får ett vadderat kuvert i brevlådan, med en bok som man på ett eller annat sätt varit medhjälpare till.
Den här fina bokens tillblivelse fick jag följa under månaderna då jag var skrivcoach åt Sofia Sivertsdotter. I september var den tryckt och färdig för distribuering.

 

 

 

Publicerad i Bok, Fackbok, Författarcoaching, skrivcoach, Sofia Sivertsdotter | Kommentera

Lena Hanssons bokrelease

I augusti var det bokrelease och firande av Lena Hanssons debutroman, som jag lektörsläste förra året. Det blev en trevlig eftermiddag på ett latinamerikanskt hak på Ringvägen på Södermalm i Stockholm.
Romanen Ett liv utan början ges ut på Ordberoende förlag.

 

 

 

Gruppbild från bokreleasen. Personerna (författarna) från vänster till höger (jag i glasögon ej medräknad): Eva Rydinger, Charlotta von Zweigbergk,  Pebbles Ambrose Karlsson och Eva Swedenmark, alla utgivna på Ordberoende förlag.

Publicerad i Bok, bokrelease, Debutroman, Författare, Förlag, lektör, Lena Hansson, Ordberoende förlag, Skriva | Kommentera

Mina tips i Icakuriren

I Icakuriren nr 8/2016 finns en artikel av Mari Dahl, där hon intervjuat mig om det här med att skriva självbiografi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan du läsa artikeln på nätet.

 

Så här gör du – bästa tipsen (mina tips)

1. Hitta motivet
Första steget i att skriva boken om ditt liv är att fundera på varför du vill skriva. Ställ dig frågor som:
Behöver jag bearbeta delar av mitt liv så att boken ska fungera som terapi? Vill jag berätta om mitt liv  för att bevara historien?
Vill jag hjälpa andra genom att berätta om hur jag tog mig ur sjukdom eller svårigheter?

2. Definiera läsaren
Ta ställning till om du skriver för dig själv, släkt  och vänner eller för en större allmänhet. Vem du skriver för påverkar din berättelse.
Ett exempel är detaljer när det gäller miljöer och personer. Skriver du för en allmänhet behöver du beskriva sådant som du själv tycker
är självklart.

3. Behöver du censurera?
Fundera över hur ärlig du vill vara i ditt manus. Hur mycket bryr du dig om andras reaktioner? Att bli omskriven kan leda till upprörda
känslor och brutna relationer. Vad är viktigast: att berätta helt öppet eller att undvika eventuella konflikter? Kanske kan du fiktionalisera
lite och ändra något namn, miljö eller årtal för att undvika risken för konflikt.

4. Välj tema
Fundera över om du vill täcka allt från vaggan till nu eller en fas i livet. Till exempel från det du fick barn, blev sjuk, flyttade till utlandet,
och så vidare. Eller vill du kanske fokusera på ett tema som yrkeslivet, personlig utveckling, att vara förälder, relationer du haft,
städer du bott i, resor du gjort eller människor du mött?

5. Samla in material
Prata med släktingar och vänner om hur det var när du växte upp. Intervjua dem som var med på den tiden. Gå på klassträffar, titta i
fotoalbum, återuppta brutna kontakter med vänner du inte träffat på länge och uppsök gamla platser. Googla låtlistor från den tiden, eller den gata du bodde på och lyssna på Youtube. Besök landsarkiven och bläddra i gamla tidningar så du ser vad som hände under den tid du skriver om.

6. Låt det bränna till
Bjud på både ljus och mörker, både på det som varit bra och det som varit dåligt. Vändpunkter i livet, och vad du lärt dig av dem, är intressanta. Berätta det du känner dig nervös för att berätta, det som är lite privat. Det privata känner läsaren ofta igen. Det väcker engagemang och håller intresset uppe.

7. Välj bort
Välj bort episoder som har mindre relevans eller känns som upprepningar. Var inte rädd för att hoppa över vissa saker. Du har ingen redovisningsplikt.

8. Kom igång!
Börja med att skriva ner de scener du minns tydligast och starkast. Bry dig inte om den kronologiska ordningen. Låt sedan en testläsare markera intressanta stycken. Jobba därefter vidare med texten och kronologin.

9. Ta hjälp
Be någon annan att läsa igenom det du har skrivit, en vän eller ett proffs. En lektör kan till exempel bedöma om ett manus håller för publicering och ge kortare kommentarer. En redaktör går igenom manuset ord för ord och kommer med konstruktiv kritik. En spökskrivare skriver hela boken utifrån ditt material samt intervjuar.
Kostnad: en lektör kostar runt 5000 kr, en redaktör mellan 7000 och 20.000 kronor. En spökskrivare kostar mellan 80.000 och 100.000 kronor för 200 sidor.

10. Ge ut – på eget förlag
Din livshistoria må vara intressant och gripande, men det är svårt att bli antagen av ett förlag. Fundera över hur du kan nå ut och sälja boken själv.
Information om egenutgivning hittar du bland annat på:
- seriff.se/egentutgivning-lathund
-typeandtell,se
-solentro.se
-bod.se
-vulkanmedia.se

Här kan du läsa ett tidigare blogginlägg om en självbiografi skriven av B Robert Andersson.

Snart kommer också ett blogginlägg om författaren och arkivarien Karin Edvall som skrivit en serie böcker i fyra delar, om sin släkt. Böckerna är samtidigt är ett sökande efter den hon själv är. Ett fascinerande projekt som hon dessutom föreläser om!

Publicerad i intervju, lektör, manus, Nyheter, Okategoriserade, redaktör, självbiografi, Skrivtips, Spökskriva, spökskrivare, Type&Tell | Kommentera

skrivblockering.se

Nu har Jeanette Niemi (Kreationslotsen) och jag, Johanna Wistrand,
startat en resurssida för folk som lider av skrivkramp.

Här kommer vi lägga in produkter och tjänster för att främja skrivglädjen
och mota bort krampen.
Vi börjar med en uppgraderad version av Johannas kurs Kom igång & skriv.
Läs mer om den här.
Kursen startar 21/3 och sista anmälningsdag är 18/3.

Jeanette och jag har även spelat in ett samtal där vi tar upp det här med blockering, vad som påverkar och vad man kan göra åt det.
Samtalet pågår i ca en timme och du hittar den på Jeanettes Skrivradion.

Nyheter från sajten får ni via mitt nyhetsbrev, d v s Multimanus nyhetsbrev.

Publicerad i Jeanette Niemi, Nyheter, Skriva, Skrivarkurs, skrivblockering, Skrivkramp, Skrivprocess, Skrivtips | Kommentera

Johanna Storydoktor coachar på Skriv-TV

På fredag den 19 februari är jag inbjuden till Ann Ljungbergs Skriv-TV. Under en timme coachar jag (Johanna Wistrand) och svarar på frågor om hur man skapar en engagerande och spännande berättelse.

Om du anmäler dig till Anns Skriv-TV kan du också delta och ställa frågor. Välkommen!

Läs mer här.

Publicerad i Ann Ljungberg, Författarcoaching, Johanna Wistrand, manus, Nyheter, Skriv-TV, Skrivtips | Kommentera