Läs alltid dina egna texter högt!

Jag nämnde i tidigare blogginlägg att Eva Karlsson intervjuar 8 lektörer under 8 fredagar. På Långfredagen var det min tur.

Jag återger här intevjun i sin helhet:

Hej Johanna, på din hemsida har du ljudfiler om avslappning som speciellt är gjorda för att få skrivare att skriva. Jag har testat och det fungerar! Men varför? I ena stunden sitter jag och glor på en tom datorskärm och i den andra knattrar jag på som tusan bara för att jag hör din röst och lite avslappnande musik.

Johanna:
Vad roligt att de fungerar för dig! Jag tror det fungerar när man har någon som säger till en att skriva, och håller sig kvar under tiden (med hjälp av meditationsmusiken). Man kommer bort från sig själv, kanske sitt ego i meningen det som hindrar och styr i oss, tack vare mina direktiv och musiken som tar bort uppmärksamheten från det som ger skrivkramp. Det är vad jag spekulerar i just nu. Fast egentligen vet jag inte.

I och med detta kom jag att tänka på en kund jag hade. För att hon skulle bli klar med sin bok i stället för att skjuta upp det hela genom att sitta och brodera kuddar, så erbjöd jag mig till slut att vara skrivvakt. Jag satt alltså hemma hos henne, i hennes vackra kök med utsikt över Göteborgs hamninlopp i några timmar medan hon skrev.

 

Är nybörjarmisstagen i manusen ofta av samma sort? Kan du ge tips på några fel som vi aspirerande författare kan ta till oss direkt?

Johanna:
Att man ofta skriver ut hur repliker sägs. Det ger ett tjatigt intryck: ”Vad gör du?” frågade han upprört. ”Ingenting!” svarade hon irriterat. Här hade enbart replikerna räckt. Man kan föreställa sig att han var upprörd (eller inte föreställa sig, man kan lämna det öppet för läsarens egen tolkning, situationen berättar i sig ofta hur replikerna framförs). Frågetecknet berättar att det är en fråga. Utropstecknet indikerar att hon är irriterad.

Att det ofta kläms in för mycket information i en mening och gör den osmidig att läsa. Läsflyt är väldigt viktigt, enligt mig, och läsflytet kommer om texten är musikalisk, melodiös. Läs därför ALLTID dina texter högt för att dels höra att det är smidigt formulerat, dels känna i munnens rörelser att det inte är som att ha grus i munnen.
Orden får inte vara som en massa stenar (a propos denna liknelse) ivägen för den rinnande bäcken, tycker jag. Om det inte är ett stilgrepp i sig, förstås. Alltså: bättre att späda ut viktig information under loppet av en hel sida, eller ett kapitel, än att låta allt trängas i en stackars överbelastad mening.

Att man inte låter karaktärerna i berättelsen påverkas av det som händer dem. Att de till exempel inte reagerar på att en nära anhörig just dött, eller att de blivit utsatta för otrohet. Att låta karaktärerna bara råka ut för saker utan att det leder till personlig utveckling eller kris.

Rätt ofta blir slutet hafsigt, har jag märkt. Det går för fort undan i manus jag får, även från proffs. Man har kanske bråttom, vill bli klar och få iväg allt, och hoppas att lektören inte ska märka detta ;-)

 

Vad i en text får dig att bli extra glad och intresserad?

Johanna:
Humor, smidighet i språkhanteringen, gestaltningen, dialogen, scenbyten, kapitelbyten. Energi. En intelligent blick. Att den är melodiös. Energi i texten, bland annat genom att man använder sig av kontraster.

Det här med att kopiera (motsats till att kontrastera) i manus, det vill säga låta flera karaktärer ha samma öde, och flera miljöer vara likadana och flera slags händelser upprepa sig är jättevanligt, och jag tror att det är helt omedvetet. Således gillar jag att få läsa om karaktärer som inte liknar varandra.
En stark psykologisk insikt och förmåga att skapa engagemang i berättelsen och karaktärerna behövs. Att man märker att den här författaren har själv läst mycket skönlitteratur i livet. Nerv i texten – svårt att förklara, det bara finns där i författarens egen röst och i angelägenheten att få just denna historia berättad.

 

Hur tar du dig an ett manus, läser du igenom hela och börja sedan checka av från en lista? Hur lång tid tar ett uppdrag inklusive lektörsutlåtande?

Johanna:
Jag läser igenom hela först (det är jättesvårt att inte börja anteckna redan då, men jag behöver få en uppfattning om helheten). Sedan börjar jag från början och skriver anteckningar hela tiden. Jag läser sällan mer än 40 sidor per dag, mitt sätt att läsa är ganska energikrävande, så jag orkar inte läsa till exempel 70 sidor på en dag. Jag vill också låta texten sjunka in i mig, behöver det för att hitta de rätta formuleringarna i responsen och idéer för vissa problemlösningar. Ofta kommer jag på saker när jag inte läser, för att jag tänker på den, under promenad till exempel, och då antecknar jag i min padda eller mobil. När jag läst klart låter jag texten vara under helgen, sedan sätter jag mig ner på måndagen och skriver själva utlåtandet. Jag går igenom det dagen därpå, rättar till det som behövs, och mejlar iväg. Så totalt behövs faktiskt ofta 9 arbetsdagar (om manuset är på ca 200 sidor).

Kunden har möjlighet att återkomma per mejl eller telefon inom tio dagar efter det att hon eller han fått utlåtandet. Här blir det ofta diskussion och brainstorming när det gäller olika läsningar i handlingen. Den biten är jätterolig.

 

Finns det någon svensk bok som du har läst och avnjutit utan att det började rycka i lektörsarmen? Nämn gärna en eller fler.

Sara Kadefors romaner, Anna Fredrikssons romaner. Josefine Lindéns debutroman ”Tiden går så långsamt när man tittar på den”. Finns många fler förstås!

Jag tycker annars att alltför många romaner som ges ut av mindre förlag hade behövt ytterligare en redigeringsomgång. De må vara spännande och engagerande, men inte tillräckligt välskrivna. Så mindre brådska eller vad det är som gör att förläggarna inte lägger tillräckligt med vikt på detta. Underhållning i all ära (jag älskar underhållningslitteratur) men den ska också vara välgjord och välskriven. Något annat duger inte. Enligt mig alltså.

 

Tack Johanna för intressanta svar! Önskar dig och alla en glad påsk!

Publicerad i Bokförlag, lektör, Lektörsutlåtande, manus, Okategoriserade, Skrivtips | Kommentera

Intervjuserie med lektörer

Den flitiga bloggaren och skribenten Eva Karlsson inledde i fredags en intervjuserie med lektörer.

Om du undrar vad en lektör gör, och varför så många rekommenderar att man anlitar en innan man skickar sitt manus till förlag, så kommer du fårätt bra koll på det i dessa intervjuer.
Där kommer även jag, bland 8 lektörer, svara på Evas frågor.

Först ut är Johanna Mo som ger lektörsråd i varje nummer av tidningen Skriva (där jag var skrivcoach under 2011-2013).

I intervjun svarar Johanna bla på följande fråga:

Är nybörjarfelen i manusen ofta av samma sort? Kan du ge tips på några fel som vi aspirerande författare kan ta till oss direkt?

– Ja, problemen i manusen är ofta desamma. Att språket eller dramaturgin inte håller. Brist på gestaltning. Karaktärer som inte lyfter från pappret. Men det finns inga snabba lösningar på detta. Det bästa man kan göra för sin text är helt enkelt att vara noggrann. Att inse att den inte är färdig bara för att man har skrivit ner den. Förvånansvärt mycket av det som skickas in tycks skrivet med den inställningen, men att bara ösa ur sig ett manus och få det att hålla på alla punkter är det nog nästan ingen som klarar.

– Det är så väldigt mycket man måste tänka igenom. Vad handlar texten om? Finns det en tråd att följa? (Något slags tråd bör det finnas oavsett genre.) Var rädd om den tråden. Tänk igenom varje del av berättelsen så att det framgår vilka som är med i den, var de befinner sig och när och vad delen ska bidra med till helheten. Virrar man bort läsaren kring så enkla saker som när, var och hur så gör man det onödigt svårt för sig. Och bortom de yttre detaljerna, vad handlar texten om där – vad vill du säga med ditt manus? Och så karaktärerna, det bästa sättet att göra dem levande är att verkligen fundera ut vilka de är. Hur ser de ut, vilken bakgrund har de, vilka drivkrafter, rädslor, hur reagerar de i olika situationer? (Och det är inte detsamma som att säga att läsaren måste få veta allt det här.) Och till sist språket. Det bästa rådet där är att undvika slitna klyschor, liksom det stelt högtravande. Visst, det finns många utgivna böcker med klyschor. Men det är inte tack vare klyschorna de har blivit utgivna, utan trots.

 

Läs mer av intervjun i Eva Karlsson blogg.

 

Publicerad i Okategoriserade | Kommentera

Eva Karlsson om mitt lektörsutlåtande

Eva Karlssons blogg Det måste kännas på riktigt kan jag rekommendera över huvudtaget. Där intervjuar hon bl a författare och förlagsfolk , och fr o m fredag denna vecka snart kommer en fredagsserie med intervjuer med lektörer.

Senare i april intervjuas jag om lektörskap.

Tidigare i mars skrev hon om hur det var att få lektörsutlåtande från mig.

Hon skrev bl a:

”På lördag får jag öppna manus 1 och läsa det i ett svep. I morse tog jag fram utlåtandet från lektören som jag fick i höstas. Jag gillar hennes sätt att framföra kritik, jag kan ta till mig det med öppet sinne och utan att gå i försvarsställning.

Mina problem med texten var att jag hade för många människor och för många händelser. Plus att jag saknade den fördjupning jag ville ha. Lektören såg samma brister plus några till och kom med bra råd. Hennes kommentarer är på elva sidor. Här är tre punkter som sammanfattar rätt bra vad hon sa:

´Först av allt vill jag säga att jag tycker du skriver väldigt bra. Din text visar på fingertoppskänsla /stor kunskap hantverksmässigt när det gäller att skapa flyt och nerv i scenerna. Du bakar in miljö, stämningar, karaktärernas sätt att agera, prata, reagera till en smidig väv, det är ofta njutbart att läsa, jag fick lust att läsa högt för någon.´

´ intrigmässigt har manuset två svagheter som jag ser det. Dels förvirringen som alla tillbakablickar ger, dels det här att berättelsen vill omfamna alla, se dem utvecklas, se personerna skiljas åt och mötas igen. Det gör att allting blir lite på ytan trots allt.´

´Men det är något mer som behövs, och jag har grunnat lite under veckan på vad det kan vara, och jag har för första gången som lektör lite svårt att sätta finger på vad. För jag var ju samtidigt nöjd med din berättelse, under läsningens gång.´

Läs Evas hela blogginlägg här.

Publicerad i Okategoriserade | Kommentera

Vad jag hoppas på för litterär trend 2015

När jag var skrivcoach under hösten åt en författare som skrev på en släktkrönika, insåg jag hur mycket jag saknat detta – nya berättelser som sträcker sig över generationer. Historier som berättar om livsöden, om strävan, kamp, sorger och lycka, nederlag och framgångar och framför allt om Sverige, hur det varit och hur det blev sedan. Det fyller ett behov, i alla fall i mig, i dessa förvirrade, lite oroande tider. Dessutom är jag väldigt intresserad av historia och av berättelser om hur det var förr. Genom att se tillbaka på historien kan vi bättre förstå vilka vi är idag.

Tidningen Svensk Bokhandel skickade ett mejl med frågan vad jag önskade mig för trend i bokutgivningen det här året och ovan ser ni hur jag svarade.

Publicerad i Bok, Författarcoaching, Förlag, manus, Nyheter, Okategoriserade | Kommentera

Om nya lektörstjänsten ”tungviktarvarianten”

Fr o m 1/3 2015 kommer jag höja priset på min lektörtjänst. Jag kallar den för tungviktarvarianten då den inbegriper även redaktörskap och  viss coaching. Läs mer om det här.
Du kan, innan dess, beställa lektörsutlåtande enligt prislistan från 2014. Mejla info@multimanus.se

Här är utlåtanden jag fått under året på lektörtjänsten:

”Johanna Wistrand kommenterade mitt manus i en rätt tidig version av det; utan erfarenhet eller koll hade jag skapat ett utkast mest med hjälp av entusiasm och skrivarglädje. Kommentarerna handlade om alltifrån språket till dramaturgi till karaktärsutveckling, och var precis det jag behövde för att både komma vidare med mitt skrivande och lära mig se på mitt manus med mer professionella ögon. Dessutom var det en enorm kick att ha någon som helt hade fokuserat på just mitt verk. Jag är övertygad om att kommentarerna även hade hjälpt i ett senare skede av manusarbetet, egentligen när som helst när man behöver ett nytt perspektiv på det man skrivit eller när man behöver hjälp att komma vidare med det. Jag kan varmt rekommendera Johanna för liknande uppdrag!”
Katarina Bivald, romandebuterande författare till ”Läsarna i Broken Wheel rekommenderar”. Den blev en läsar – och bokhandelssuccé 2013 och har sålts till 21 länder.
Hon har även skrivit om min lektörsläsning på romanmanus nr 2 här.

”Hej Johanna,
Förra året lektörsläste du för min ungdomsroman ´En dröm från att dö´. Jag fick många goda råd och konstruktiv kritik från dig som hjälpte mig vidare i arbetet.  Och nu äntligen ska jag ge ut mitt manus. Våren 2015 debuterar jag på Hoi Förlag. Jag ville bara att du ska veta det och få möjlighet att ännu en gång tacka så mycket för att du helhjärtat engagerade dig i min historia.
Varma hälsningar, Emelie Kalén” 2014

”Stort tack för ditt jobb, det känns väldigt bra med allt. Jag kommer definitivt höra av mig när jag har tagit fram ett nytt utkast!
William, 2014

”Tack så mycket för din fantastiska läsning. Den kommer att hjälpa mig oerhört mycket. Jag är inte nedslagen, snarare taggad.”
Anette D, 2014

”Hej Johanna,
Jag vill bara tacka så mycket för din hjälp, den har varit helt ovärderlig.
Nu håller jag på att skriva om hela boken, dels går jag igenom alla dina kloka synpunkter.”
Pia, 2014

”Tack för all din hjälp och dina förslag hjälper oerhört mycket!”
Christine, 2014

”Hej Johanna.
Jag anlitade dig som lektör för drygt ett år sedan, när jag skrev en bok om min mamma. Boken heter XX, och kom ut på XX förlag i maj i år. Trycktes i 700 ex och är nu nästan slutsåld, vilket är mycket bra för en XX bok och okänd författare! Jag har fått mycket positiv respons och det är jätteroligt! Jag lärde mig mycket av dina synpunkter på mitt manus, så det var väldigt bra.”
A-M, 2014 (mina ändringar till XX, för att inte avslöja beställaren)

 ”Hej!
Tack för utlåtandet! Nu har jag massor att jobba vidare med. Härligt!”
Lisa, 2014

 ”Hej Johanna!
Tack för ditt lektörsutlåtande och dina kloka ändringsförslag.

Jag blev så otroligt glad, för att inte säga överlycklig och supertaggad! Du är den första som läser och din feedback får mig att känna att jag är på rätt spår.”

M-L,  2014

”Tack för detta, bra, rak feedback och tydligt på vad som inte funkar. Återigen prickar du saker som jag själv tänkt på, men inte riktigt lyckats eller ´vågat´ ta tag i, som det här med genre och djup till exempel. Bra. Jag ska låta det smälta, som jag har gjort med det andra, och sedan bearbeta om.”
”Tack för detta! Massor med konkreta tips både överordnat och på olika nivåer.”
Kristin, som lät mig lektörsläsa två romanmanus under 2014.

”Hej igen,
Först ska jag säga tack för respons! Det gav många ögonöppnare.”
Elisabet, 2014
”Tack för massor av bra tips att jobba vidare på!!
Anna B, 2014
”Jag hade stor nytta av den här tjänsten i arbetet med mitt manus. Det var verkligen givande att en professionell person fokuserade på handlingen och personerna  i berättelsen. Johanna gjorde ett fantastiskt arbete och kom med flera viktiga synpunkter som gjorde att jag insåg att jag behövde ett tydligare framåtdriv i texten. Jag insåg också att jag behövde ha starkare kontraster mellan personerna. Johanna tog sig verkligen tid att sätta sig in i min berättelse. Jag vill varmt rekommendera andra skribenter till att använda tjänsten”
Nathalie, 2014
”Hej Johanna!
Med risk för att verka tjatig vill jag återigen säga att jag är jätteglad för ditt lektörsutlåtande. Har inte haft tid att skriva på hela hösten, men nu har jag tre hela skrivdagar. Alla förändringar du har föreslagit stämmer jättebra. Vill nog gärna ha lite mer hjälp av dig sen.”
Lena, 2013
Publicerad i lektör, Lektörsutlåtande, manus, Nyheter, Okategoriserade, redaktör | Kommentera

God jul och gott nytt år!

Publicerad i Okategoriserade | Kommentera

Kom igång & skriv i höst!

Den 1/9 är det dags igen, sex veckor fram.

Läs mer om distanskursen här.

Publicerad i Författarcoaching, Okategoriserade, Skriva, Skrivarkurs, Skrivprocess | Kommentera

Frukost med Frida

 

 Frida är här och hälsar på. I en vecka jobbar vi och umgås. Mest jobbar vi, med prat och mycket skratt däremellan. Så här ser köksbordet ut redan innan vi har fått i oss frukost.

Frida är förläggare och författare, läs mer om henne här.

Ungefär varannan sommar har vi en sådan här vecka. Det är som skrivretreat med två personer mitt i stan (Göteborg). Köket blir ett gästkök à la vandrarhem, som på Tre Björnar i Älvdalen, där vi varit på skrivretreater förut. Varsin hylla i kylen. Laga sin egen mat. Gemensam middag när man känner för det.

Den här veckan lektörsläser jag,  ger elever textrespons, intervjuar spökskrivarkund och har möte på stan med kollega.

Frida planerar inför bokmässan i Göteborg och korrläser manus.

 

Publicerad i Bokförlag, Författarcoaching, Författare, Förlag, lektör, Lektörsutlåtande, manus, Okategoriserade, redaktör, Skriva, Skrivretreat, Spökskriva | Kommentera

15 tips på hur du kan ”stjäla” till dig skrivtid

 

Här kommer lite tips på hur du kan ”stjäla till” dig skrivtid och utrymme  i en uppbokad vardag

1. Om du bor i hus med tvättstuga: boka tid och skriv medan du tvättar.  Eller skriv i bokad tvättstuga utan att tvätta.

2. Åk iväg och handla mat. Sitt på närliggande fik och skriv en stund efteråt. Får du dåligt samvete: skyll på lång kö och långsamma kunder.

3. Gå på bio med barnen och din andra hälft. Insistera på att du absolut vill sitta på främsta raden för att det är roligare. Medan de placerar sig längre bak kan du sitta och skriva med penna med lampa i.

4. Åk tidigare till jobbet om du kör bil, sitt sedan en stund parkeringen och skriv i bilen.

5. Åk till akuten för en lite skråma och skriv under väntetiden. Du kommer säkert hinna skriva massor!

6. Klassikern: gå upp en timme före de andra och skriv på morgonen.

7. Råka åka sju busstationer för långt och skriv under tiden. Skriv också medan du åker tillbaka.

8. Åk med familjen till IKEA. Skyll på trötta fötter och sitt i restauranten och skriv medan de shoppar.

9. Åk iväg på en sista-minuten-charter, för att ”vila upp dig”. Sitt på rummet och skriv under hela veckan.

10. Erbjud dig att vattna din grannes blommor medan hon är bortrest. Eller att vakta katten. Sitt där och skriv en stund, passa på när du ändå från hemmet.

11. Åk till biblioteket och erbjud dig att låna böcker och filmer åt familjemedlemmarna. Sitt en stund i läsesalen om det finns där, eller i en fåtölj och skriv. Tystnaden och alla böcker i bibliotek kan vara ett stöd , man fokuserar lättare.

12. Ta bussen/tunnelbanan/spårvagnen/båten till avlägsna vänner, bekanta och släktingar för att hälsa på, och skriv under resans gång. Glöm inte att ta med åksjuketabletter om du blir åksjuk på bussen. Åk överhuvud taget mer kommunalt. Du kan inte skriva samtidigt som du kör bil eller cyklar. Och så bidrar du till en miljövänligare värld förstås.

13. Ta en långpromenad i skogen, ensam. Ha med diktafon eller anteckningsbok eller padda/minipc. Och sittunderlag och matsäck. Skriv i början på väg till skogen, om du åker buss, eller sätt dig på en stubbe. Promenera sedan och bestäm dig för att du hela promenaden ska umgås med ditt skrivprojekt, i tankar och i skrivande. Sätt dig ner då och då och skriv. Låt det bli en tvåtimmespromenad. Varför inte starta dagen så här om du har möjlighet, t ex en helg? Vill du inte skylta med ditt skrivande kan du t ex säga att du vill komma i form/gå ner i vikt/gå en egen promenad.

14. Åk buss istället för tåg om du ska åka en längre sträcka, då får du massor av tid till att sitta och drömma (bra för skapandet) och skriva! Buss tar nästan dubbelt så lång tid som tåg. Swebus har, på vissa bussar, kontakt i taket över sätet om du har laptop/padda med kort batteritid.  Sträckan Göteborg – Stockholm tar exempelvis sju timmar.

15. Sätt dig framför TV:s sportsändningar om du är helt sportointresserad men ändå vill sitta med din sportintresserade pojkvän, sambo eller familj.  Lägg då datorn i knät eller skrivboken och skriv! En del blir inspirerade av att ha sådana här ”ljudkulisser” medan man skriver, t ex Camilla Läckberg.

Publicerad i Bok, Okategoriserade, Skriva, Skrivprocess, Skrivtips | Kommentera

Fem spökskrivna böcker

Det har varit ganska dåligt med aktivitet i min blogg och även när det gäller mina nyhetsbrev.
Under de senaste 2,5 åren har jag nämligen spökskrivit intensivt och det har blivit hela fem böcker. Det har inte funnits så mycket energi kvar till blogga och marknadsföra.

Parallellt med spökskrivandet har jag lektörsläs manus och sedan ett år håller jag även i istanskursen ”Kom igång & skriv!”

Häromdagen mejlade jag iväg den femte boken till kunden, språkgranskat och korrekturläst av min favoritkorrläsare Margareta Börjesson. 

Jag har tre böcker kvar att bli klar med under 2014 och 2015.

Förra sommaren återupptog jag, som sagt, min gamla distanskurs Kom igång & skriv. Och nästan 100 personer har deltagit sedan maj 2013! ”Kom igång & skriv!” kommer att forstätte under hösten,  troligen även vintern. Här kan du läsa om den.

Jag har också börjat ta emot coachingklienter igen! Jag tycker det är enormt  tillfredställande att coacha, att få vara medvandrare och ta del av och hjälpa till i skapelsen av en bok.

Här är ett utdrag ur Christina Granboms blogg, när hon kom och hälsade på hos mig förra sommaren och jag satte henne i arbete, under en s k VIP-dag:

”Idag omger jag mig inte bara med träningscoach. Jag har även en skrivcoach. En fantastisk människa som tror på min förmåga och som är övertygad om att jag faktiskt kommer att fixa det här. Hon har fått mig att vända upp och ner på min historia, ändra, ta bort och lägga till. Se balansen mellan det onda och det goda och vikten av att göra karaktärerna djupare. Igår hade vi en VIP-dag. Bara hon och jag en hel dag där jag fick uppgifter att lösa och där vi samtalade om stort och smått i arbetet. Hur vi ska komma till punkt och vad som ska korrigeras. Jag fick till och med en deadline. Den 9/11 ska version tre in till henne för genomgång. Den kommer inte att vara final då heller men jag tror att den kommer att vara mer klar då än vad jag trodde att den där boken var som jag skickade till förlagen i januari.”

I augusti kommer Christina ut med sin första deckare, ”Morsavet”Hoi Förlag.
Här en artikel om hennes skrivande.

 

Publicerad i Okategoriserade | Kommentera