Saker att tänka på innan du lämnar ditt manus till en lektör

Lektören, skivkursledaren och författaren Anna Gable Frimodig antecknade tio mycket bra punkter vad gäller saker att tänka på innan man börjar fundera på att lämna sitt manus till en lektör. Deta för att få ut mer djup av lektörsläsningen. Det vill säga: lektören slipper ta upp och kommenteraa självklarheter och kan lägga tiden på andra aspekter i manuset.

Här är punkterna:

1) Ha ett läsbart format. Med läsbart avser jag att raderna inte är längre än cirka 65 nedslag (inklusive blanksteg), att det är dubbelt radavstånd och att typsnittet har seriffer (såna där små slängar i ändarna).

2) Se till att varje person som yttrar sig i dialog börjar göra så på ny rad. Gör inte för långa tunga stycken och inte heller för långa meningar.

3) Rensa bort alla onödiga småord, till exempel: ”lite, nästan, kanske, verkligen, liksom, ju” med flera. Detsamma gäller inledande ja och nej i dialog. Glöm däremot inte det lilla ordet ”att” som verkar föra en tynande tillvaro i dagens ungdomsspråk.

4) Använd inte långa haranger efter dialog, som ”utbrast han förnumstigt lismande”. Se till att du har gestaltat på vilket sätt något sägs och använd övervägande det korta ”sa hon”. Var också noga med att läsaren direkt förstår vem det är som talar (vanligt fel, eftersom författaren vet så väl själv).

5) Var sparsam med bisatsinledare av ny mening, som ”och” eller ”men”. Det är okej att använda dem, men spara dessa tills det blir riktigt spännande, annars förlorar de sitt krut.

6) Undvik att upprepa ord för tätt. Det finns oftast synonymer. Undvik att inleda alla meningar med egennamn eller pronomen (framför allt: han, hon, den, det) utan försök att variera språket.

7) Kontrollera basfakta, så att dina karaktärer behåller sitt utseende, sitt sätt att vara, vilket år de är födda etc. genom hela berättelsen. Gäller naturligtvis inte om något inträffar som förändrar en person eller en plats.

8) Ta bort utropstecken (lite som att skratta åt sitt eget skämt i skönlitteratur) utom i enstaka repliker. Använd gärna semikolon, men gödsla inte med dem (ett på vartannat kapitel är ett riktmärke).

9) Använd inte parenteser i skönlitteratur.

10) Du behöver inte lämna ditt manus till korrläsare (för du kommer ändå att göra ändringar när du får tillbaka ditt manus och då är detta pengar i sjön), men läs gärna igenom manuset själv och rätta det du hittar. Kontrollera småsaker, som att det finns mellanslag efter punkt och komma, ta bort dubbla mellanslag och annat som lätt smyger sig in när man skapar i full fart. Med andra ord, gör manuset så tilltalande att läsa som möjligt utan att börja layouta det för tryck.

Lycka till!

PS Om du är tveksam, läs ”Svenska skrivregler” där du får hjälp med hur man ställer upp dialog, gör styckeindelningar etc.

Publicerad i Anna Gable Frimodig, Dialog, korrektur, lektör, Lektörsutlåtande, manus, Skrivprocess, Skrivtips | Kommentera

Snabbcoaching i Gamla stan!

På tisdag den 1 september klockan 12.00 – 13.00  kommer Storydoktors, d v s  Ingrid Elfberg och jag (Johanna Wistrand) ge gratis snabbcoaching på ditt synopsis eller din romanidé.

Vi ger även hjälp om du har frågor om dina karaktärer och annat smått och gott i din berättelse, som du känner dig osäker på eller tycker att du har problem med.

Adressen är Skomakargatan 32 i Gamla Stan i Stockholm, bottenvåningen. Det står Textpalatset på porten. Vi håller till inne i Textpalatsets lokaler, som Annsofie Thörnroth upplåter åt oss under  denna lunchtimme.

För att delta behöver du anmäla dig till oss, så att vi vet hur många ni blir och därmed också hur många minuter vi har till förfogande för var och en.

Anmälan senast söndag 30/8 till info@multimanus.se

 

 

Publicerad i Författarcoaching, Ingrid Elfberg, Johanna Wistrand, manus, Nyheter, Okategoriserade, Skrivtips, Storydoktors | Kommentera

Intervju i Type & Tell

Type & Tell är en egenutgivartjänst som Bonnierförlagen startar i höst. Häromdagen blev jag intervjuad om mitt lektörläsande, redaktörskap, skrivcoachingen och spökskrivandet.

Läs gärna övriga blogginlägg och intervjuer – bra tips och information till dig som funderar på att ge ut din bok själv.

Här kan du läsa intervjun med mig.

Publicerad i Bokförlag, Författarcoaching, lektör, Lektörsutlåtande, Nyheter, redaktör, Skrivtips, Spökskriva, spökskrivare | Kommentera

Höstcoachingerbjudande!

I höst erbjuder jag samma coachingpaket som jag gjorde inför sommaren. Sju personer har under juni och juli flitigt skrivit på sina böcker och flera har fortsatt in i augusti.

Det vore synd att sluta med detta roliga uppdrag, att se folk närma sig drömmen om en bok, närma sig slutet på sitt manus. Därför blir det coaching även i höst!

Läs mer om erbjudandet här.

Publicerad i Bok, Fackbok, Författarcoaching, manus, Nyheter, Skriva | Kommentera

Och ännu en bok kom med posten

Jag lektörsläste manuset till ”En droppe i rymden” av Lisa Rodebrand.
En del av lektörsutlåtandet citerades som blurb på bokens baksida.

I Lisas tack ser man hur mycket hjälp man kan ta som egenutgiven författare.
Här kan man köpa boken.

Publicerad i Bok, Feelgoodroman, lektör, Lektörsutlåtande, Nyheter, SF | Kommentera

Det kom en bok med posten

 

 

 

Margaretha Nystrands bok ”Sviken av släkten, samhället och staten” har jag varit redaktör för/medförfattare till. Den kom ut i juli 2015.
Man kan beställa boken här.

Publicerad i Bok, Nyheter, Okategoriserade, redaktör | Kommentera

Jag – en blogginläggsrubrik!

Oj, det är första gången jag får vara rubrik på ett blogginlägg!

Författare Katarina Bivald skrev om mina lektörsläsningar av hennes två böcker och vårt första möte i Stockholm häromdagen, läs här.
Katarinas andra roman kommer ut i augusti i år och den ser ut så här:

 

Det kommer ett blogginlägg senare där  Katarina och jag pratar om redigering, om hur man kan göra för att höja kvalitén på ett manus från första versionen och lektörsutlåtandet på det, till den andra manusversionen.

Publicerad i Bok, Debutroman, lektör, Lektörsutlåtande, manus | Kommentera

Sommarcoaching

 

Skriv boken i sommar!  Multimanus erbjuder ett coachingpaket på 2 eller 3 månader.

Nu har du chans att få coaching av mig, Johanna Wistrand, i två eller tre månader till ett rejält reducerat pris. Förutsättningen är att du köper coaching för två eller tre månader.

Coachingen sker helt på distans, så det spelar ingen roll om du befinner dig i Sverige eller utomlands under dessa månader, bara du har tillgång till mejl.

I juni tar jag själv semester, därför ingår inte denna månad.

Coaching i juli och augusti: Istället för 1900 kr per månad kostar dessa två månader sammanlagt 2800 kr. Du sparar alltså 1000 kr. Moms på 25 % tillkommer

Coaching i maj, juli, augusti eller i juli, augusti, september:
Istället för att betala 1900 kr per månad, det priset som gäller under resten av året, betalar du för dessa tre månader endast sammanlagt 4300 kronor.  Här sparar du 1400 kr. Moms på 25 % tillkommer.

Jag tar emot max 6 person för sommarcoaching. Först till kvarn gäller.
För just den här sommarcoachingen  har jag inga krav på förkunskaper vad gäller skrivande.
Så även du som inte gått kurs eller skrivit förut är välkommen att testa din berättelse i sommar, eller bara och pröva på att skriva på det här viset.
Jag tar givetis även emot rutinerade och erfarna skribenter som behöver stöd för att komma igång, komma vidare eller komma i mål under sommaren.

Anmälan:
För coaching i maj, juli och augusti: senast 29/4.
För coaching i juli och augusti: senaste 29/5.
För coaching i juli, augusti och september: 29/5
Mejla info@multimanus.se och uppge ditt namn, postadress och telefonnummer, så kontaktar jag dig för närmare information.

 

Sagt om Johannas coaching:

”Att anlita en skrivarcoach är det bästa jag gjort. Johannas träffsäkra kommentarer och kloka respons har fått mig att se på min text med nya ögon och det har definitivt lyft helheten. För mig har det varit ovärderligt med hennes regelbundna respons i den här utdragna – och ensamma – processen. Att skriva bok är som att springa marathon och åka Vasaloppet på samma gång och varje gång orken trutit har Johanna stått där med energigivande båbärssoppa och bästa vallan och bedyrat att jag kommer att gå i mål.
Marie-Louise Marc, 2015

”Johanna gav mig inspiration i ett läge där jag hade tankar på att lägga manuset i byrålådan. Hennes kommentarer fick mig att tro på berättelsens styrka, att det var något att satsa på. Hon fick mig dessutom att förstå att ju fler ord och metaforer inte betyder desto bättre text. Inga krusiduller är bäst.”
Ethel Hedström Nilsson, 2014

Idag omger jag mig inte bara med träningscoach. Jag har även en skrivcoach. En fantastisk människa som tror på min förmåga och som är övertygad om att jag faktiskt kommer att fixa det här. Hon har fått mig att vända upp och ner på min historia, ändra, ta bort och lägga till. Se balansen mellan det onda och det goda och vikten av att göra karaktärerna djupare. Igår hade vi en VIP-dag. Bara hon och jag en hel dag där jag fick uppgifter att lösa och där vi samtalade om stort och smått i arbetet. Hur vi ska komma till punkt och vad som ska korrigeras. Jag fick till och med en deadline. Den 9/11 ska version tre in till henne för genomgång. Den kommer inte att vara final då heller men jag tror att den kommer att vara mer klar då än vad jag trodde att den där boken var som jag skickade till förlagen i januari.”
Christina Granbom,  2013.
I augusti 2014 kom hon ut med sin första deckare, ”Morsavet” på Hoi Förlag. I maj 2015 kommer hennes andra deckare ”En god gärning” ut på Litet Förlag

Läs fler utlåtanden om coachingen samt om lektörstjänsten (i coachingen ingår samma typ av respons som i lektörsutlåtanden) här.

 

Som din sommarcoach kommer jag att:

 • fungera som läsare – peka ut ställen där jag får veta för lite respektive onödigt mycket (sådant är alltid svårt för författaren själv att se).
 •  titta på manusets komposition och rytm (när det är dags för ett nytt kapitel, dags att bryta av med något nytt, längden et c).
 • titta på språket och tonen. Konsekvens i tilltalet. Språkbruk – vilka ord används, specialord eller allmängods? Ord som stoppar läsflödet  (har med musikaliteten att göra).
 • titta på innehållet. På fokus, hålls det eller blir det avvikningar ofta? Vad kan sållas bort? Vilka saker i texten kan lyftas fram tydligare?
 • Om du skriver skönlitterärt: även titta på berättarperspektiv, tempus, framåtrörelsen, dialogen, miljöbeskrivningarna, karaktärsbeskrivningarna, gestaltningen.
 • ge skrivuppgifter om så önskas. Ge förslag till texter att lämna in, deadline om så önskas.
 • kartlägga, tillsammans med dig, din vardag  – hur du kan ge plats åt skrivandet.
 • hjälpa dig att lägga upp en plan för researcharbetet
 • ge tips om hur du kan strukturera och organisera ditt material.
 • hjälpa dig att pröva dig fram till din egen unika författarröst

 

Coachingen går till så här:

 • Se punkterna ovan på coachingens innehåll.
 • Responsen sker skriftligt och mejlas till dig inom 11 arbetsdagar.
 • 1 coachingsamtal per telefon eller Skype à 45 minuter 1 gång/månad ingår.
 • Du kan skicka upp till 60 sidor per månad, skrivna i Times New Roman, 2,0 i radavstånd. Det går bra att skicka t ex 10 eller 20 i veckan eller allt (60 sidor) i en sändning.  Du kan inte spara innestående sidor till efterföljande månad. Om du t ex skriver 40 sidor i januari kan du inte skicka 80 sidor i februari, utan det är max 60 sidor/månad som gäller. Texterna kan vara både nyskrivna och redigerade texter som tidigare fått min respons.
 • Har du redan skrivit en stor del av manuset, d v s mer än 50 sidor skrivna med dubbelt radavstånd blir det först en lektörsläsning  där du betalar min gamla lektörstaxa  (3500 + moms).  Du får ett sammanfattande utlåtande, kommentarer i hela manuset och en handlingsplan för fortsatt coaching.

 

Bilden har jag tagit från författare Christin Ljungqvists blogg

Publicerad i Bok, Författarcoaching, manus, Nyheter, Skriva, Skrivprocess | Kommentera

Läs alltid dina egna texter högt!

Jag nämnde i tidigare blogginlägg att Eva Karlsson intervjuar 8 lektörer under 8 fredagar. På Långfredagen var det min tur.

Jag återger här intevjun i sin helhet:

Hej Johanna, på din hemsida har du ljudfiler om avslappning som speciellt är gjorda för att få skrivare att skriva. Jag har testat och det fungerar! Men varför? I ena stunden sitter jag och glor på en tom datorskärm och i den andra knattrar jag på som tusan bara för att jag hör din röst och lite avslappnande musik.

Johanna:
Vad roligt att de fungerar för dig! Jag tror det fungerar när man har någon som säger till en att skriva, och håller sig kvar under tiden (med hjälp av meditationsmusiken). Man kommer bort från sig själv, kanske sitt ego i meningen det som hindrar och styr i oss, tack vare mina direktiv och musiken som tar bort uppmärksamheten från det som ger skrivkramp. Det är vad jag spekulerar i just nu. Fast egentligen vet jag inte.

I och med detta kom jag att tänka på en kund jag hade. För att hon skulle bli klar med sin bok i stället för att skjuta upp det hela genom att sitta och brodera kuddar, så erbjöd jag mig till slut att vara skrivvakt. Jag satt alltså hemma hos henne, i hennes vackra kök med utsikt över Göteborgs hamninlopp i några timmar medan hon skrev.

 

Är nybörjarmisstagen i manusen ofta av samma sort? Kan du ge tips på några fel som vi aspirerande författare kan ta till oss direkt?

Johanna:
Att man ofta skriver ut hur repliker sägs. Det ger ett tjatigt intryck: ”Vad gör du?” frågade han upprört. ”Ingenting!” svarade hon irriterat. Här hade enbart replikerna räckt. Man kan föreställa sig att han var upprörd (eller inte föreställa sig, man kan lämna det öppet för läsarens egen tolkning, situationen berättar i sig ofta hur replikerna framförs). Frågetecknet berättar att det är en fråga. Utropstecknet indikerar att hon är irriterad.

Att det ofta kläms in för mycket information i en mening och gör den osmidig att läsa. Läsflyt är väldigt viktigt, enligt mig, och läsflytet kommer om texten är musikalisk, melodiös. Läs därför ALLTID dina texter högt för att dels höra att det är smidigt formulerat, dels känna i munnens rörelser att det inte är som att ha grus i munnen.
Orden får inte vara som en massa stenar (a propos denna liknelse) ivägen för den rinnande bäcken, tycker jag. Om det inte är ett stilgrepp i sig, förstås. Alltså: bättre att späda ut viktig information under loppet av en hel sida, eller ett kapitel, än att låta allt trängas i en stackars överbelastad mening.

Att man inte låter karaktärerna i berättelsen påverkas av det som händer dem. Att de till exempel inte reagerar på att en nära anhörig just dött, eller att de blivit utsatta för otrohet. Att låta karaktärerna bara råka ut för saker utan att det leder till personlig utveckling eller kris.

Rätt ofta blir slutet hafsigt, har jag märkt. Det går för fort undan i manus jag får, även från proffs. Man har kanske bråttom, vill bli klar och få iväg allt, och hoppas att lektören inte ska märka detta ;-)

 

Vad i en text får dig att bli extra glad och intresserad?

Johanna:
Humor, smidighet i språkhanteringen, gestaltningen, dialogen, scenbyten, kapitelbyten. Energi. En intelligent blick. Att den är melodiös. Energi i texten, bland annat genom att man använder sig av kontraster.

Det här med att kopiera (motsats till att kontrastera) i manus, det vill säga låta flera karaktärer ha samma öde, och flera miljöer vara likadana och flera slags händelser upprepa sig är jättevanligt, och jag tror att det är helt omedvetet. Således gillar jag att få läsa om karaktärer som inte liknar varandra.
En stark psykologisk insikt och förmåga att skapa engagemang i berättelsen och karaktärerna behövs. Att man märker att den här författaren har själv läst mycket skönlitteratur i livet. Nerv i texten – svårt att förklara, det bara finns där i författarens egen röst och i angelägenheten att få just denna historia berättad.

 

Hur tar du dig an ett manus, läser du igenom hela och börja sedan checka av från en lista? Hur lång tid tar ett uppdrag inklusive lektörsutlåtande?

Johanna:
Jag läser igenom hela först (det är jättesvårt att inte börja anteckna redan då, men jag behöver få en uppfattning om helheten). Sedan börjar jag från början och skriver anteckningar hela tiden. Jag läser sällan mer än 40 sidor per dag, mitt sätt att läsa är ganska energikrävande, så jag orkar inte läsa till exempel 70 sidor på en dag. Jag vill också låta texten sjunka in i mig, behöver det för att hitta de rätta formuleringarna i responsen och idéer för vissa problemlösningar. Ofta kommer jag på saker när jag inte läser, för att jag tänker på den, under promenad till exempel, och då antecknar jag i min padda eller mobil. När jag läst klart låter jag texten vara under helgen, sedan sätter jag mig ner på måndagen och skriver själva utlåtandet. Jag går igenom det dagen därpå, rättar till det som behövs, och mejlar iväg. Så totalt behövs faktiskt ofta 9 arbetsdagar (om manuset är på ca 200 sidor).

Kunden har möjlighet att återkomma per mejl eller telefon inom tio dagar efter det att hon eller han fått utlåtandet. Här blir det ofta diskussion och brainstorming när det gäller olika läsningar i handlingen. Den biten är jätterolig.

 

Finns det någon svensk bok som du har läst och avnjutit utan att det började rycka i lektörsarmen? Nämn gärna en eller fler.

Sara Kadefors romaner, Anna Fredrikssons romaner. Josefine Lindéns debutroman ”Tiden går så långsamt när man tittar på den”. Finns många fler förstås!

Jag tycker annars att alltför många romaner som ges ut av mindre förlag hade behövt ytterligare en redigeringsomgång. De må vara spännande och engagerande, men inte tillräckligt välskrivna. Så mindre brådska eller vad det är som gör att förläggarna inte lägger tillräckligt med vikt på detta. Underhållning i all ära (jag älskar underhållningslitteratur) men den ska också vara välgjord och välskriven. Något annat duger inte. Enligt mig alltså.

 

Tack Johanna för intressanta svar! Önskar dig och alla en glad påsk!

Publicerad i Bokförlag, lektör, Lektörsutlåtande, manus, Okategoriserade, Skrivtips | Kommentera

Intervjuserie med lektörer

Den flitiga bloggaren och skribenten Eva Karlsson inledde i fredags en intervjuserie med lektörer.

Om du undrar vad en lektör gör, och varför så många rekommenderar att man anlitar en innan man skickar sitt manus till förlag, så kommer du fårätt bra koll på det i dessa intervjuer.
Där kommer även jag, bland 8 lektörer, svara på Evas frågor.

Först ut är Johanna Mo som ger lektörsråd i varje nummer av tidningen Skriva (där jag var skrivcoach under 2011-2013).

I intervjun svarar Johanna bla på följande fråga:

Är nybörjarfelen i manusen ofta av samma sort? Kan du ge tips på några fel som vi aspirerande författare kan ta till oss direkt?

– Ja, problemen i manusen är ofta desamma. Att språket eller dramaturgin inte håller. Brist på gestaltning. Karaktärer som inte lyfter från pappret. Men det finns inga snabba lösningar på detta. Det bästa man kan göra för sin text är helt enkelt att vara noggrann. Att inse att den inte är färdig bara för att man har skrivit ner den. Förvånansvärt mycket av det som skickas in tycks skrivet med den inställningen, men att bara ösa ur sig ett manus och få det att hålla på alla punkter är det nog nästan ingen som klarar.

– Det är så väldigt mycket man måste tänka igenom. Vad handlar texten om? Finns det en tråd att följa? (Något slags tråd bör det finnas oavsett genre.) Var rädd om den tråden. Tänk igenom varje del av berättelsen så att det framgår vilka som är med i den, var de befinner sig och när och vad delen ska bidra med till helheten. Virrar man bort läsaren kring så enkla saker som när, var och hur så gör man det onödigt svårt för sig. Och bortom de yttre detaljerna, vad handlar texten om där – vad vill du säga med ditt manus? Och så karaktärerna, det bästa sättet att göra dem levande är att verkligen fundera ut vilka de är. Hur ser de ut, vilken bakgrund har de, vilka drivkrafter, rädslor, hur reagerar de i olika situationer? (Och det är inte detsamma som att säga att läsaren måste få veta allt det här.) Och till sist språket. Det bästa rådet där är att undvika slitna klyschor, liksom det stelt högtravande. Visst, det finns många utgivna böcker med klyschor. Men det är inte tack vare klyschorna de har blivit utgivna, utan trots.

 

Läs mer av intervjun i Eva Karlsson blogg.

 

Publicerad i Okategoriserade | Kommentera