Monika Schwarz debuterar med en brevroman.

Grattis till Monika Schwarz som debuterar som författare med ”En kopp kaffe i Paris”!

En charmig och underhållande brevroman, vars framväxande jag har fått äran att vara med i, som skrivcoach.

Så här beskrivs boken av förlaget:
Marika bor i Paris och arbetar på ett stort företag inom bilindustrin. Hon har gått i Franska Skolan och är uppvuxen på stadsdelen Östermalm i Stockholm, på fel sida om Valhallavägen. Hennes barndom präglades av piano- och balettlektioner, som hon hatade. Hon tröstade sig med sötsaker som gav henne karies. Hon slukar böcker och intresserar sig för kungligheter. Det är bara det att världen inte riktigt ser ut som den hon läser om.
En dag tar hon en promenad i Paris, istället för att gå till arbetet, och upptäcker att där finns människor som bor på gatan. Det blir början på en resa under vilken hon möter vuxna som varken kan läsa eller skriva och barn som har annat att bekymra sig för än pianoläxor. Hon upptäcker konsekvenserna av att inte ha råd att gå till tandläkaren. Hennes egna bekymmer tappar betydelse.

Utan att hon riktigt förstår hur det går till så ger hon sig i en kamp mot fransk byråkrati som innebär nattliga taxiresor ut i förorter hon aldrig annars skulle ha besökt. Denna kamp påminner om en Don Quijotes fäktande med väderkvarnar, men är inte helt utan framgång.
Marika berättar om sina äventyr för sina vänner Ebba och Torleif till vilka hon skickar långa brev på handgjort papper.
Detta är en berättelse om en överklassflickas möte med verklig fattigdom som påminner om Orwells För nedräkning i Paris och London men berättat med en humor à la Marc Twain.
En kopp kaffe i Paris är en lättläst samtidsskildring som ger upphov till eftertanke. Den ger en ny insikt i hur absurd vår värld är. Marika låter sina läsare följa med henne på sin färd genom en värld hon bara läst om och som hon inte visste fanns på riktigt. Och läsaren står bredvid henne lika förundrad.

https://www.bokus.com/…/9789185705900/en-kopp-kaffe-i-paris/

Publicerad i Bok, bokrelease, Debutroman, Feelgood, Författarcoaching, Författare, Monika Schwarz, Nyheter, Okategoriserade, Skriva, skrivcoach | Kommentera

Ninnis affär 

Det kom  en bok på posten för några dagar sedan.

Helene Kolseths roman ”Ninnis affär”, den första delen av tre i en feelgoodserie.
Jag lektörsläste ”Ninnis affär” för nästan exakt två år sedan.
Och nu fick jag hålla det färdiga resultatet i min hand.
Detta är ett av glädjeämnena med att vara lektör och manusutvecklare,
även skrivcoach, att se kunden nå sitt mål.

Här kan du beställa boken.

 

 

Publicerad i Bok, bokrelease, Debutroman, Feelgood, Feelgoodroman, Författare, Helene Kolseth, Johanna Wistrand, lektör, Lektörsutlåtande, manus, Ninnis affär, Nyheter, Skriva, skrivcoach | Kommentera

Grattis Anna Eidem!

Grattis till  Multimanuskund Anna Eidem som nyss debuterat  med sin deckare  Den dömdas rop.

Boken ges ut på  Visto förlag.

En beskrivning av romanen:
Den prostituerade Elisaveta Nikolova blir brutalt knivmördad av en okänd man som går under det fingerade namnet Ivailo.
Samtidigt under en permission från Östra sjukhusets psykiatriska klinik blir Marie Hedman anklagad för mord på sin sambo och sedermera dömd till rättspsykiatrisk vård i sluten form.
Maries syster Kristina Bergstrand tar på sig uppgiften att försöka få Marie fri från anklagelserna eftersom hon är övertygad om systerns oskuld. Hon får oväntad hjälp av den före detta kriminelle excentrikern Simon Eriksson.
Det omaka parets privata spaning leder dem fram till det gastkramande slutet som blir lika oväntat som skrämmande.

DEN DÖMDAS ROP är en spänningsroman om kärlek, svek, girighet, farligt begär och mord. I jakten på en seriemördare tar romanen avstamp i Göteborgs undre värld för att med rafflande fart föra läsaren vidare till smålandsidyllen Värnamo och de mer exklusiva områdena i Särö. Boken är den första i serien om privatspanarna Kristina Bergstrand och Simon Eriksson.

 

Några omdömen:

”Tack för en mycket spännande läsning! Den tog mig med på en riktigt spännande historia i en vardaglig värld men samtidigt i en galet vriden underground värld. Fick följa med på en verklig historia där jag kände att jag var med i händelserna på alla platser som så klockrent beskriver miljöer, stämningar och känslor. Tycker mycket om systrarnas relation och Kristina som gör allt för Marie som kämpar mot de svarta demonerna. Man får en insikt i den svåra sjukdomen och situationen hon är i. En situation där man inte kan göra sig hörd och trovärdig inför alltför många människor. Jag blev verkligen fångad……..under en hel vecka kämpade jag och längtade efter att få läsa i boken tills jag somnade… efter jobb, matlagning, fotbollsmatcher, umgänge med nära och kära… Boken var så bra upplagd med korta kapitel som jag bara ville ha fler av hela tiden och de tydliga tidsangivelserna, i love it!”
Maria N på plusbok.se

 

”En härlig läsupplevelse! Blev fast i handlingen redan från första sidan och följde sedan den laddade stämningen och envisa kampen för det goda genom Göteborgsmiljöer. En spännande och mycket läsvärd bok!”
Hélène Caulier, från Boktipset

 

”Så himla bra bok och så spännande! Jag har suttit vaken alldeles för länge flera nätter för att kunna läsa ett extra kapitel. Jag rekommenderar den starkt. Karaktärer man verkligen känner för, miljöer som man nästan kan känna lukten av och en extremt spännande historia!! ”
Johanna Alm, från  Boktipset

 

Här kan du läsa första kapitlet.

 

r finns boken att köpa på nätet.

Publicerad i Anna Eidem, bokrelease, Debutroman, deckare, lektör, Lektörsutlåtande, manus, Nyheter, Okategoriserade, Skriva | Kommentera

Nostalgi bland gamla dokument

 

Tittade igenom gamla pdf:er/e-böcker i min usb.  En liten skrift för folk som vill skriva, med länktips, intervjuer mm, som jag bl a skrev i samarbete med Livshandboken 2007. En annan om att våga skriva.

Blir lite nostalgisk av alla länkar till sidor som inte finns längre:

Skriv ändå

Lilla författarguiden

 

 

 

 

Publicerad i Okategoriserade | Kommentera

Jag pratar i radion om berättelser

Idag fick jag vara med i Eftermiddag i P4 Göteborg och prata om böcker och vad som gör att man vill fortsätta att läsa en bok.

Här kan du lyssna, peka fram till 2.09.

Publicerad i Boktips, Författarcoaching, intervju, lektör, Lektörsutlåtande, manus, Okategoriserade, redaktör, Skriva, skrivcoach, Skrivtips, spökskrivare, Storydoktors | Kommentera

Grattis till Mika Ihanus!

Idag blev jag glad, för en av de personer om jag har skrivcoachat i över ett år har fått sitt manus antaget av ett förlag. Grattis Mika!Mika skickade regelbundet sina texter till mig, en i månaden, och det blev en bok av det.

Förlaget tyckte att Mikas manus var välskrivet, gripande och berörande, och att hans språk var fantastiskt, samt att det tog upp ett ämne som är väldigt viktigt att belysa.

Jag återkommer med information när boken finns ute i handeln.

Publicerad i Bok, Bokförlag, Debutroman, Författare, Förlag, Johanna Wistrand, manus, Mika Ihanus, Nyheter, Skriva, skrivcoach | Kommentera

Grattis Marie-Louise Marc!

Bloggen har legat i träda, och jag är lite sent ute med detta roliga som hände i våras:
min kund Marie-Louise Marc debuterade med feelgoodromanen ”Bettys värld” på Printz Publishing,
och hon klättrar på försäljningslistorna sedan dess.

Publicerad i bokrelease, Debutroman, Feelgoodroman, Författare, manus, Marc, Nyheter, Printz Publishing, Skriva, skrivcoach | Kommentera

Det kom en bok från Sofia Sivertsdotter

Det är alltid lika trevligt och överraskande när man får ett vadderat kuvert i brevlådan, med en bok som man på ett eller annat sätt varit medhjälpare till.
Den här fina bokens tillblivelse fick jag följa under månaderna då jag var skrivcoach åt Sofia Sivertsdotter. I september var den tryckt och färdig för distribuering.

 

 

 

Publicerad i Bok, Fackbok, Författarcoaching, skrivcoach, Sofia Sivertsdotter | Kommentera

Lena Hanssons bokrelease

I augusti var det bokrelease och firande av Lena Hanssons debutroman, som jag lektörsläste förra året. Det blev en trevlig eftermiddag på ett latinamerikanskt hak på Ringvägen på Södermalm i Stockholm.
Romanen Ett liv utan början ges ut på Ordberoende förlag.

 

 

 

Gruppbild från bokreleasen. Personerna (författarna) från vänster till höger (jag i glasögon ej medräknad): Eva Rydinger, Charlotta von Zweigbergk,  Pebbles Ambrose Karlsson och Eva Swedenmark, alla utgivna på Ordberoende förlag.

Publicerad i Bok, bokrelease, Debutroman, Författare, Förlag, lektör, Lena Hansson, Ordberoende förlag, Skriva | Kommentera

Mina tips i Icakuriren

I Icakuriren nr 8/2016 finns en artikel av Mari Dahl, där hon intervjuat mig om det här med att skriva självbiografi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan du läsa artikeln på nätet.

 

Så här gör du – bästa tipsen (mina tips)

1. Hitta motivet
Första steget i att skriva boken om ditt liv är att fundera på varför du vill skriva. Ställ dig frågor som:
Behöver jag bearbeta delar av mitt liv så att boken ska fungera som terapi? Vill jag berätta om mitt liv  för att bevara historien?
Vill jag hjälpa andra genom att berätta om hur jag tog mig ur sjukdom eller svårigheter?

2. Definiera läsaren
Ta ställning till om du skriver för dig själv, släkt  och vänner eller för en större allmänhet. Vem du skriver för påverkar din berättelse.
Ett exempel är detaljer när det gäller miljöer och personer. Skriver du för en allmänhet behöver du beskriva sådant som du själv tycker
är självklart.

3. Behöver du censurera?
Fundera över hur ärlig du vill vara i ditt manus. Hur mycket bryr du dig om andras reaktioner? Att bli omskriven kan leda till upprörda
känslor och brutna relationer. Vad är viktigast: att berätta helt öppet eller att undvika eventuella konflikter? Kanske kan du fiktionalisera
lite och ändra något namn, miljö eller årtal för att undvika risken för konflikt.

4. Välj tema
Fundera över om du vill täcka allt från vaggan till nu eller en fas i livet. Till exempel från det du fick barn, blev sjuk, flyttade till utlandet,
och så vidare. Eller vill du kanske fokusera på ett tema som yrkeslivet, personlig utveckling, att vara förälder, relationer du haft,
städer du bott i, resor du gjort eller människor du mött?

5. Samla in material
Prata med släktingar och vänner om hur det var när du växte upp. Intervjua dem som var med på den tiden. Gå på klassträffar, titta i
fotoalbum, återuppta brutna kontakter med vänner du inte träffat på länge och uppsök gamla platser. Googla låtlistor från den tiden, eller den gata du bodde på och lyssna på Youtube. Besök landsarkiven och bläddra i gamla tidningar så du ser vad som hände under den tid du skriver om.

6. Låt det bränna till
Bjud på både ljus och mörker, både på det som varit bra och det som varit dåligt. Vändpunkter i livet, och vad du lärt dig av dem, är intressanta. Berätta det du känner dig nervös för att berätta, det som är lite privat. Det privata känner läsaren ofta igen. Det väcker engagemang och håller intresset uppe.

7. Välj bort
Välj bort episoder som har mindre relevans eller känns som upprepningar. Var inte rädd för att hoppa över vissa saker. Du har ingen redovisningsplikt.

8. Kom igång!
Börja med att skriva ner de scener du minns tydligast och starkast. Bry dig inte om den kronologiska ordningen. Låt sedan en testläsare markera intressanta stycken. Jobba därefter vidare med texten och kronologin.

9. Ta hjälp
Be någon annan att läsa igenom det du har skrivit, en vän eller ett proffs. En lektör kan till exempel bedöma om ett manus håller för publicering och ge kortare kommentarer. En redaktör går igenom manuset ord för ord och kommer med konstruktiv kritik. En spökskrivare skriver hela boken utifrån ditt material samt intervjuar.
Kostnad: en lektör kostar runt 5000 kr, en redaktör mellan 7000 och 20.000 kronor. En spökskrivare kostar mellan 80.000 och 100.000 kronor för 200 sidor.

10. Ge ut – på eget förlag
Din livshistoria må vara intressant och gripande, men det är svårt att bli antagen av ett förlag. Fundera över hur du kan nå ut och sälja boken själv.
Information om egenutgivning hittar du bland annat på:
- seriff.se/egentutgivning-lathund
-typeandtell,se
-solentro.se
-bod.se
-vulkanmedia.se

Här kan du läsa ett tidigare blogginlägg om en självbiografi skriven av B Robert Andersson.

Snart kommer också ett blogginlägg om författaren och arkivarien Karin Edvall som skrivit en serie böcker i fyra delar, om sin släkt. Böckerna är samtidigt är ett sökande efter den hon själv är. Ett fascinerande projekt som hon dessutom föreläser om!

Publicerad i intervju, lektör, manus, Nyheter, Okategoriserade, redaktör, självbiografi, Skrivtips, Spökskriva, spökskrivare, Type&Tell | Kommentera