Vad jag hoppas på för litterär trend 2015

När jag var skrivcoach under hösten åt en författare som skrev på en släktkrönika, insåg jag hur mycket jag saknat detta – nya berättelser som sträcker sig över generationer. Historier som berättar om livsöden, om strävan, kamp, sorger och lycka, nederlag och framgångar och framför allt om Sverige, hur det varit och hur det blev sedan. Det fyller ett behov, i alla fall i mig, i dessa förvirrade, lite oroande tider. Dessutom är jag väldigt intresserad av historia och av berättelser om hur det var förr. Genom att se tillbaka på historien kan vi bättre förstå vilka vi är idag.

Tidningen Svensk Bokhandel skickade ett mejl med frågan vad jag önskade mig för trend i bokutgivningen det här året och ovan ser ni hur jag svarade.

Publicerad i Bok, Författarcoaching, Förlag, manus, Nyheter, Okategoriserade | Kommentera

Om nya lektörstjänsten ”tungviktarvarianten”

Fr o m 1/3 2015 kommer jag höja priset på min lektörtjänst. Jag kallar den för tungviktarvarianten då den inbegriper även redaktörskap och  viss coaching. Läs mer om det här.
Du kan, innan dess, beställa lektörsutlåtande enligt prislistan från 2014. Mejla info@multimanus.se

Här är utlåtanden jag fått under året på lektörtjänsten:

”Johanna Wistrand kommenterade mitt manus i en rätt tidig version av det; utan erfarenhet eller koll hade jag skapat ett utkast mest med hjälp av entusiasm och skrivarglädje. Kommentarerna handlade om alltifrån språket till dramaturgi till karaktärsutveckling, och var precis det jag behövde för att både komma vidare med mitt skrivande och lära mig se på mitt manus med mer professionella ögon. Dessutom var det en enorm kick att ha någon som helt hade fokuserat på just mitt verk. Jag är övertygad om att kommentarerna även hade hjälpt i ett senare skede av manusarbetet, egentligen när som helst när man behöver ett nytt perspektiv på det man skrivit eller när man behöver hjälp att komma vidare med det. Jag kan varmt rekommendera Johanna för liknande uppdrag!”
Katarina Bivald, romandebuterande författare till ”Läsarna i Broken Wheel rekommenderar”. Den blev en läsar – och bokhandelssuccé 2013 och har sålts till 21 länder.
Hon har även skrivit om min lektörsläsning på romanmanus nr 2 här.

”Hej Johanna,
Förra året lektörsläste du för min ungdomsroman ´En dröm från att dö´. Jag fick många goda råd och konstruktiv kritik från dig som hjälpte mig vidare i arbetet.  Och nu äntligen ska jag ge ut mitt manus. Våren 2015 debuterar jag på Hoi Förlag. Jag ville bara att du ska veta det och få möjlighet att ännu en gång tacka så mycket för att du helhjärtat engagerade dig i min historia.
Varma hälsningar, Emelie Kalén” 2014

”Stort tack för ditt jobb, det känns väldigt bra med allt. Jag kommer definitivt höra av mig när jag har tagit fram ett nytt utkast!
William, 2014

”Tack så mycket för din fantastiska läsning. Den kommer att hjälpa mig oerhört mycket. Jag är inte nedslagen, snarare taggad.”
Anette D, 2014

”Hej Johanna,
Jag vill bara tacka så mycket för din hjälp, den har varit helt ovärderlig.
Nu håller jag på att skriva om hela boken, dels går jag igenom alla dina kloka synpunkter.”
Pia, 2014

”Tack för all din hjälp och dina förslag hjälper oerhört mycket!”
Christine, 2014

”Hej Johanna.
Jag anlitade dig som lektör för drygt ett år sedan, när jag skrev en bok om min mamma. Boken heter XX, och kom ut på XX förlag i maj i år. Trycktes i 700 ex och är nu nästan slutsåld, vilket är mycket bra för en XX bok och okänd författare! Jag har fått mycket positiv respons och det är jätteroligt! Jag lärde mig mycket av dina synpunkter på mitt manus, så det var väldigt bra.”
A-M, 2014 (mina ändringar till XX, för att inte avslöja beställaren)

 ”Hej!
Tack för utlåtandet! Nu har jag massor att jobba vidare med. Härligt!”
Lisa, 2014

 ”Hej Johanna!
Tack för ditt lektörsutlåtande och dina kloka ändringsförslag.

Jag blev så otroligt glad, för att inte säga överlycklig och supertaggad! Du är den första som läser och din feedback får mig att känna att jag är på rätt spår.”

M-L,  2014

”Tack för detta, bra, rak feedback och tydligt på vad som inte funkar. Återigen prickar du saker som jag själv tänkt på, men inte riktigt lyckats eller ´vågat´ ta tag i, som det här med genre och djup till exempel. Bra. Jag ska låta det smälta, som jag har gjort med det andra, och sedan bearbeta om.”
”Tack för detta! Massor med konkreta tips både överordnat och på olika nivåer.”
Kristin, som lät mig lektörsläsa två romanmanus under 2014.

”Hej igen,
Först ska jag säga tack för respons! Det gav många ögonöppnare.”
Elisabet, 2014
”Tack för massor av bra tips att jobba vidare på!!
Anna B, 2014
”Jag hade stor nytta av den här tjänsten i arbetet med mitt manus. Det var verkligen givande att en professionell person fokuserade på handlingen och personerna  i berättelsen. Johanna gjorde ett fantastiskt arbete och kom med flera viktiga synpunkter som gjorde att jag insåg att jag behövde ett tydligare framåtdriv i texten. Jag insåg också att jag behövde ha starkare kontraster mellan personerna. Johanna tog sig verkligen tid att sätta sig in i min berättelse. Jag vill varmt rekommendera andra skribenter till att använda tjänsten”
Nathalie, 2014
”Hej Johanna!
Med risk för att verka tjatig vill jag återigen säga att jag är jätteglad för ditt lektörsutlåtande. Har inte haft tid att skriva på hela hösten, men nu har jag tre hela skrivdagar. Alla förändringar du har föreslagit stämmer jättebra. Vill nog gärna ha lite mer hjälp av dig sen.”
Lena, 2013
Publicerad i lektör, Lektörsutlåtande, manus, Nyheter, Okategoriserade, redaktör | Kommentera

God jul och gott nytt år!

Publicerad i Okategoriserade | Kommentera

Kom igång & skriv i höst!

Den 1/9 är det dags igen, sex veckor fram.

Läs mer om distanskursen här.

Publicerad i Författarcoaching, Okategoriserade, Skriva, Skrivarkurs, Skrivprocess | Kommentera

Frukost med Frida

 

 Frida är här och hälsar på. I en vecka jobbar vi och umgås. Mest jobbar vi, med prat och mycket skratt däremellan. Så här ser köksbordet ut redan innan vi har fått i oss frukost.

Frida är förläggare och författare, läs mer om henne här.

Ungefär varannan sommar har vi en sådan här vecka. Det är som skrivretreat med två personer mitt i stan (Göteborg). Köket blir ett gästkök à la vandrarhem, som på Tre Björnar i Älvdalen, där vi varit på skrivretreater förut. Varsin hylla i kylen. Laga sin egen mat. Gemensam middag när man känner för det.

Den här veckan lektörsläser jag,  ger elever textrespons, intervjuar spökskrivarkund och har möte på stan med kollega.

Frida planerar inför bokmässan i Göteborg och korrläser manus.

 

Publicerad i Bokförlag, Författarcoaching, Författare, Förlag, lektör, Lektörsutlåtande, manus, Okategoriserade, redaktör, Skriva, Skrivretreat, Spökskriva | Kommentera

15 tips på hur du kan ”stjäla” till dig skrivtid

 

Här kommer lite tips på hur du kan ”stjäla till” dig skrivtid och utrymme  i en uppbokad vardag

1. Om du bor i hus med tvättstuga: boka tid och skriv medan du tvättar.  Eller skriv i bokad tvättstuga utan att tvätta.

2. Åk iväg och handla mat. Sitt på närliggande fik och skriv en stund efteråt. Får du dåligt samvete: skyll på lång kö och långsamma kunder.

3. Gå på bio med barnen och din andra hälft. Insistera på att du absolut vill sitta på främsta raden för att det är roligare. Medan de placerar sig längre bak kan du sitta och skriva med penna med lampa i.

4. Åk tidigare till jobbet om du kör bil, sitt sedan en stund parkeringen och skriv i bilen.

5. Åk till akuten för en lite skråma och skriv under väntetiden. Du kommer säkert hinna skriva massor!

6. Klassikern: gå upp en timme före de andra och skriv på morgonen.

7. Råka åka sju busstationer för långt och skriv under tiden. Skriv också medan du åker tillbaka.

8. Åk med familjen till IKEA. Skyll på trötta fötter och sitt i restauranten och skriv medan de shoppar.

9. Åk iväg på en sista-minuten-charter, för att ”vila upp dig”. Sitt på rummet och skriv under hela veckan.

10. Erbjud dig att vattna din grannes blommor medan hon är bortrest. Eller att vakta katten. Sitt där och skriv en stund, passa på när du ändå från hemmet.

11. Åk till biblioteket och erbjud dig att låna böcker och filmer åt familjemedlemmarna. Sitt en stund i läsesalen om det finns där, eller i en fåtölj och skriv. Tystnaden och alla böcker i bibliotek kan vara ett stöd , man fokuserar lättare.

12. Ta bussen/tunnelbanan/spårvagnen/båten till avlägsna vänner, bekanta och släktingar för att hälsa på, och skriv under resans gång. Glöm inte att ta med åksjuketabletter om du blir åksjuk på bussen. Åk överhuvud taget mer kommunalt. Du kan inte skriva samtidigt som du kör bil eller cyklar. Och så bidrar du till en miljövänligare värld förstås.

13. Ta en långpromenad i skogen, ensam. Ha med diktafon eller anteckningsbok eller padda/minipc. Och sittunderlag och matsäck. Skriv i början på väg till skogen, om du åker buss, eller sätt dig på en stubbe. Promenera sedan och bestäm dig för att du hela promenaden ska umgås med ditt skrivprojekt, i tankar och i skrivande. Sätt dig ner då och då och skriv. Låt det bli en tvåtimmespromenad. Varför inte starta dagen så här om du har möjlighet, t ex en helg? Vill du inte skylta med ditt skrivande kan du t ex säga att du vill komma i form/gå ner i vikt/gå en egen promenad.

14. Åk buss istället för tåg om du ska åka en längre sträcka, då får du massor av tid till att sitta och drömma (bra för skapandet) och skriva! Buss tar nästan dubbelt så lång tid som tåg. Swebus har, på vissa bussar, kontakt i taket över sätet om du har laptop/padda med kort batteritid.  Sträckan Göteborg – Stockholm tar exempelvis sju timmar.

15. Sätt dig framför TV:s sportsändningar om du är helt sportointresserad men ändå vill sitta med din sportintresserade pojkvän, sambo eller familj.  Lägg då datorn i knät eller skrivboken och skriv! En del blir inspirerade av att ha sådana här ”ljudkulisser” medan man skriver, t ex Camilla Läckberg.

Publicerad i Bok, Okategoriserade, Skriva, Skrivprocess, Skrivtips | Kommentera

Fem spökskrivna böcker

Det har varit ganska dåligt med aktivitet i min blogg och även när det gäller mina nyhetsbrev.
Under de senaste 2,5 åren har jag nämligen spökskrivit intensivt och det har blivit hela fem böcker. Det har inte funnits så mycket energi kvar till blogga och marknadsföra.

Parallellt med spökskrivandet har jag lektörsläs manus och sedan ett år håller jag även i istanskursen ”Kom igång & skriv!”

Häromdagen mejlade jag iväg den femte boken till kunden, språkgranskat och korrekturläst av min favoritkorrläsare Margareta Börjesson. 

Jag har tre böcker kvar att bli klar med under 2014 och 2015.

Förra sommaren återupptog jag, som sagt, min gamla distanskurs Kom igång & skriv. Och nästan 100 personer har deltagit sedan maj 2013! ”Kom igång & skriv!” kommer att forstätte under hösten,  troligen även vintern. Här kan du läsa om den.

Jag har också börjat ta emot coachingklienter igen! Jag tycker det är enormt  tillfredställande att coacha, att få vara medvandrare och ta del av och hjälpa till i skapelsen av en bok.

Här är ett utdrag ur Christina Granboms blogg, när hon kom och hälsade på hos mig förra sommaren och jag satte henne i arbete, under en s k VIP-dag:

”Idag omger jag mig inte bara med träningscoach. Jag har även en skrivcoach. En fantastisk människa som tror på min förmåga och som är övertygad om att jag faktiskt kommer att fixa det här. Hon har fått mig att vända upp och ner på min historia, ändra, ta bort och lägga till. Se balansen mellan det onda och det goda och vikten av att göra karaktärerna djupare. Igår hade vi en VIP-dag. Bara hon och jag en hel dag där jag fick uppgifter att lösa och där vi samtalade om stort och smått i arbetet. Hur vi ska komma till punkt och vad som ska korrigeras. Jag fick till och med en deadline. Den 9/11 ska version tre in till henne för genomgång. Den kommer inte att vara final då heller men jag tror att den kommer att vara mer klar då än vad jag trodde att den där boken var som jag skickade till förlagen i januari.”

I augusti kommer Christina ut med sin första deckare, ”Morsavet”Hoi Förlag.
Här en artikel om hennes skrivande.

 

Publicerad i Okategoriserade | Kommentera

Nu är jag även en storydoktor

Tillsammans med Jenny Bäfving har jag startat en tjänst som i mycket påminner om den jag berättade om i vintras, Lektörsläsning Special.
Jenny och jag har känt varann i ungefär tio år och är kollegor i skrivbranschen.
Här kan du läsa om oss.

Här är Storydoktors nya hemsida.

Publicerad i Författarcoaching, Gestaltning, Lektörsutlåtande, Skriva, Skrivtips | Kommentera

Författarklinik i höst

Författarkliniken i Stockholm 20 – 21/9 2014

Gå in med alla de skavanker en författare kan få, kom ut stärkt till kropp och själ, med bästa överlevnadsväskan. En stor, varm och härlig helg i Stockholm med föreläsningar med inbjudna författare, förläggare, agenter, författarcoacher. Skrivövningar. Textrespons. Frågestunder med de medverkande. Hotseats om t ex karaktärsfördjupning. Ca 100 deltagare. Goodiebag med böcker och skrivkurser. Södermalm, Stockholm 20-21 september 10-17.

Prislappen är 1100 kr inkl moms för hela helgen, inklusive bonusar som textrespons och skrivarkurser. På facebooksidan kan du göra intresseanmälan, ej bindande.

Här är några av de medverkande, listan uppdateras efter hand
Åsa Larsson, författare, utgiven i 30 länder
Maria Enberg, agent på Grand Agency
Simona Ahrnstedt, författare och romancedrottning
Författarcoacherna Jenny Bäfving, Johanna Wistrand, Ann Ljungberg och AC Collin
Hans-Olov Öberg, förläggare och författare
Dag Öhrlund, författare
Emelie Schepp, författare som nått framgång med egenutgivning

Gör din bokning på denna sida: http://simplesignup.se/event/41331-foerfattarkliniken-i-stockholm

Publicerad i Bok, Bokförlag, Författarcoaching, Författare, Nyheter, Skriva, Skrivprocess, Skrivtips, Synopsis | Kommentera

Ny lektörstjänst: hjälp med intrig och karaktärsutveckling

Jag har en ny lektörstjänst för dig som vill ha hjälp med själva intrigen och karaktärerna i ditt manus.

Nu i första omgången kommer jag ha ett introduktionserbjudande. Tjänsten kommer alltså att kosta mer fr o m januari 2014.
Se mer om priset längre ner i brevet.

Vem passar detta bättre om inte dig som kommer att skriva femtiotusen ord under november månad, d v s du som deltar i Nanowrimo?

Nu vet du att din text, din berättelse kommer att ha en mottagare (mig), och det kan vara en extra sporre inför starten imorgon!

Givetvis erbjuder jag tjänsten även till dig som inte deltar i National Novel Writing Month!
Vad kommer jag att ge utlåtande om när det gäller ditt manus? Var kommer jag att ge förslag?
Jag kommer att titta på intrigen – håller den? Är den för svag? Spretar den?
Jag kommer att ge förslag på vad som kan läggas till eller vad som kan rensas bort.
Har berättelsen för många bihistorier? Eller för många bipersoner? Är det för många namn? Är bihistorien starkare än huvudspåret, kanske du ska utveckla den istället?
Hur ser orkesteringen bland karaktärerna ut, är de motsatser till varandra, finns det närapå dubletter? Kan två slås ihop till en?
Hur många miljöer används? Kan man använda ytterligare en miljö , kan man ta in en diametralt motsatt miljö också?
Hur ser intrigen ut, är den tillräckligt intressant, tillräckligt spännande? Är huvudkaraktären drivande nog? Är antagonisten tillräckligt stark?
Hur ser hindren ut, är de för få eller för många? Tillräckligt starka?
Är det balans i kompositionen?
Hur konsekvent beter sig karaktärerna? Finns här ”jumping conflict” eller leder A naturligt till B?
Har manuset onödiga (ofta omedvetna)kopior när det gäller karaktärer, miljöer och situationer?

Bland annat detta tittar jag på i ditt manus.

Jag kartlägger din karaktärsensembel och handlingen, ger konstruktiva råd och tipsar om vidareläsning.

Jag tittar inte på: gestaltning, språk (utom i dialogen där det gestaltar karaktärerna), stil, stavning, författarröst, berättarperspektiv, grammatik eller språkbehandling.

Tack vare detta kan du lugnt skicka ditt grovmanus, ditt råmanus, ditt första utkast till mig. Det är själva handlingen, inneållet jag fokuserar på i min feedback.

Efter min feedback vet du hur du kan göra din berättelse starkare och mer engagerande och troligtvis också mer intressant för förlagen du så småningom skickar manuset till.

Introduktionspris: 1900 kr + moms.

Lektörsutlåtandet är på  4 A4-sidor eller mer (skrivna med dubbelt radavstånd).

Ditt manus får vara på max 50 000 ord. Är det längre blir det tillägg på 15 kr /sida + moms, skrivet med dubbelt radavstånd, Times New Roman stl 12, som jag vill ha hela manuset skrivet i.

Mejla din förfrågan till info@multimanus.se
Hit är du också välkommen att mejla frågor.

 

Om Nanowrimo

Nanowrimo är en världomspännande rörelse. Jag ser på deras hemsida att  nästan 200.000 personer har anmält sig till årets nanowrimo.
Man måste givetvis inte anmäla sig för att skriva  hela november, det kostar inget att delta och det är ingen kurs.
50000 ord på en månad blir ungefär 1668 ord/dag, varje dag i fyra veckor.

Så här motiverar nanowrimo.org antaltet ord:

”Our experiences since 1999 show that 50,000 is a difficult but doable goal, even for people with full-time jobs and children. The length makes it a short novel. We don’t use the word “novella” because it doesn’t seem to impress people the way “novel” does.
We define a novel as “a lengthy work of fiction.” Beyond that, we let you decide whether what your writing falls under the heading of “novel.” In short: If you believe you’re writing a novel, we believe you’re writing a novel too.”

Varför National Novel Writing onth startade:

”NaNoWriMo is all about using the magical power of deadlines to tell your story. Give someone a goal and a goal-minded community and miracles are bound to happen. Pies will be eaten at amazing rates. Alfalfa will be harvested like never before. And novels will be written in a month.

Part of the reason we organize NaNoWriMo is just to get a book written. We love the fringe benefits accrued to novelists. For one month out of the year, we can stew and storm, and make a huge mess of our apartments and drink lots of coffee at odd hours. And we can do all of these things loudly, in front of people. As satisfying as it is to reach deep within yourself and pull out an unexpectedly passable work of art, it is equally (if not more) satisfying to be able to dramatize the process at social gatherings.

But that artsy drama window is woefully short. The other reason we do NaNoWriMo is because the glow from making big, messy art, and watching others make big, messy art, lasts for a long, long time. The act of sustained creation does bizarre, wonderful things to you. It changes the way you read. And changes, a little bit, your sense of self. We like that.”

 

Publicerad i Bok, Bokförlag, Lektörsutlåtande, Nyheter, Skriva, Skrivprocess, Skrivtips | Kommentera