Coaching

NÄR DU ANLITAR MIG SOM SKRIVCOACH KOMMER JAG ATT

 • fungera som läsare – peka ut ställen där jag får veta för lite respektive onödigt mycket (sådant är alltid svårt för författaren själv att se).
 •  titta på manusets komposition och rytm (när det är dags för ett nytt kapitel, dags att bryta av med något nytt, längden et c).
 • titta på språket och tonen. Konsekvens i tilltalet. Språkbruk – vilka ord används, specialord eller allmängods? Ord som stoppar läsflödet  (har med musikaliteten att göra).
 • titta på innehållet. På fokus, hålls det eller blir det avvikningar ofta? Vad kan sållas bort? Vilka saker i texten kan lyftas fram tydligare?
 • Om du skriver skönlitterärt: även titta på berättarperspektiv, tempus, framåtrörelsen, dialogen, miljöbeskrivningarna, karaktärsbeskrivningarna, gestaltningen.
 • ge skrivuppgifter om så önskas. Ge förslag till texter att lämna in, deadline om så önskas.
 • kartlägga, tillsammans med dig, din vardag  – hur du kan ge plats åt skrivandet.
 • hjälpa dig att lägga upp en plan för researcharbetet
 • ge tips om hur du kan strukturera och organisera ditt material.
 • hjälpa dig att pröva dig fram till din egen unika författarröst

 

SKRIVCOACHING MÅNADSVIS

 • Se punkterna ovan på coachingens innehåll.
 • Responsen sker skriftligt och mejlas till dig inom 7 arbetsdagar (helger ej inräknade).
 • Du kan skicka upp till 200 sidor per månad, skrivna i Times New Roman, dubbelt radavstånd. Texterna kan vara både nyskrivna och redigerade texter som tidigare fått min respons.
 • Pris Du betalar en fast avgift på 1700 kr per månad. I detta ingår ett frivilligt telefonmöte på 30 minuter. Dessutom tillkommer en kostnad på 40 kr/sida (skriven med dubbelt radavstånd).  Du får respons på max 50 sidor per vecka.
 • Om du beställer paketet med tre månaders skrivcoaching blir det rabatt: den fasta avgiften på tre månader blir på 4500 kronor istället för 5100 kronor. Priset per sida är där detsamma.  Förskottsbetalning på fasta priset gäller. Moms (25 %) tillkommer.
 • Skriv i Times New Roman stl 12. 2,0 i radavstånd, words förinställda marginaler.
 • Vill du har telefonmöte kostar det  700 kr  per 30 minuter. Moms tillkommer.
 • Obs! Det ingår, som sagt, ett gratis telefonmöte på 30 minuter under tremånadersperioden.
 • Har du redan skrivit en stor del av manuset, d v s mer än 50 sidor skrivna med dubbelt radavstånd blir det först en genomläsning à la light lektörsläsning  där du betalar   3500 kr + 7  kr/ sida  + moms.  Du får ett sammanfattande utlåtande, kommentarer i hela manuset och en handlingsplan för fortsatt coaching.
 • För att jag ska kunna coacha dig är det bra om du redan är relativt bekant med skrivandets hantverk, så att coachingtiden inte läggs på att undervisa i skrivande. Därför vill jag se några texter av dig innan jag antar dig som kund.

 

 

 

Sagt om min coaching:

”Författarcoachingen gav mig tydliga deadlines, fokus i skrivandet och värdefull feedback på hur texten kunde förbättras. Jag hade aldrig skrivit så mycket och fått boken klar på så kort tid utan Johannas hjälp!”

Sofia september 2015

 

”Johanna har hjälpt mig att se det jag tycker är självklart ur ett helt annat perspektiv som jag inte reflekterat över tidigare. Insikterna om att mina ”självklarheter” kan uppfattas på många olika sätt har hjälpt mig att även reflektera och omvärdera annat i mitt skrivande. Dessa insikter ihop med Johannas ärliga och tydliga feedback har gett mig en rejäl skjuts framåt i mitt skrivande.”

Cornelia Wikström Seltman, fackbok- och kursmaterialcoaching 2015

 

”Responsen var värdefull och innehöll både kommentarer på det som lyfter texten och det som kan förbättras, läggas till eller helt enkelt tas bort. Allt det där som man själv inte riktigt ser. Tack vare Johanna så lossnade min skrivkramp. Själv trodde jag inte att jag skulle kunna skriva så mycket på så kort tid. Det trodde Johanna. Hennes uppmuntran och hejarrop gjorde att jag äntligen kom igång med skrivandet.”

Eva-Karin 2015

 

Idag omger jag mig inte bara med träningscoach. Jag har även en skrivcoach. En fantastisk människa som tror på min förmåga och som är övertygad om att jag faktiskt kommer att fixa det här. Hon har fått mig att vända upp och ner på min historia, ändra, ta bort och lägga till. Se balansen mellan det onda och det goda och vikten av att göra karaktärerna djupare. Igår hade vi en VIP-dag. Bara hon och jag en hel dag där jag fick uppgifter att lösa och där vi samtalade om stort och smått i arbetet. Hur vi ska komma till punkt och vad som ska korrigeras. Jag fick till och med en deadline. Den 9/11 ska version tre in till henne för genomgång. Den kommer inte att vara final då heller men jag tror att den kommer att vara mer klar då än vad jag trodde att den där boken var som jag skickade till förlagen i januari.”

Christina Granbom om min coaching 2013. I augusti 2014 kom hon ut med sin första deckare, ”Morsavet” på Hoi Förlag.
Här en artikel om hennes skrivande.

 

”Johanna gav mig inspiration i ett läge där jag hade tankar på att lägga manuset i byrålådan. Hennes kommentarer fick mig att tro på berättelsens styrka, att det var något att satsa på. Hon fick mig dessutom att förstå att ju fler ord och metaforer inte betyder desto bättre text. Inga krusiduller är bäst.

Ethel Hedström Nilsson 2014

 

”Att anlita en skrivarcoach är det bästa jag gjort. Johannas träffsäkra kommentarer och kloka respons har fått mig att se på min text med nya ögon och det har definitivt lyft helheten. För mig har det varit ovärderligt med hennes regelbundna respons i den här utdragna – och ensamma – processen. Att skriva bok är som att springa marathon och åka Vasaloppet på samma gång och varje gång orken trutit har Johanna stått där med energigivande båbärssoppa och bästa vallan och bedyrat att jag kommer att gå i mål.

Marie-Louise Marc, 2015. I maj 2016 fick hon kontrakt med Printz Publishing.  Hennes debutroman kommer ut våren 2017.

 

”Hade jag inte anlitat Johanna skulle det inte bli någon bok. Den kommer att bli helt klar i år. Hon har varit en ovärderlig hjälp och framför allt har hennes uppmuntan gett en himla kraft” och i hennes kommande bok skriver hon: ”Flera människor har varit viktiga för att det här bokprojektet blivit verklighet. Främst min författarcoach Johanna Wistrand som varsamt lotsat mig fram steg för steg. Det var också Johanna som fick mig att våga ta plats i min egen bok. Först hade jag tänkt mig att vara enbart en iakttagare, ´en fluga på väggen´, men med Johannas hjälp kom jag till insikt om att jag varit mer än så.”

Maria Berggren 2010, som sedan gav ut boken ”Kära Lindholmen”. Här en artikel i Götebors-Posten om boken.

 

”För ungefär ett år sedan bestämde jag mig för att börja sätta mina ord på pränt, med ambitionen att det skulle kunna bli en bok. Då jag inte har någon tidigare erfarenhet av att författa bestämde jag mig för att ta hjälp av en författarcoach (Johanna Wistrand). Detta känner jag som ett klokt steg. Hon har gett mig mycket stöd. Både ris och ros när hon har läst mina texter och en fantastisk uppmuntran och hjälp på vägen i processen att få till något som förhoppningsvis kan bli utgivet.”

Stellan Tengroth, som gav ut sin bok ”Tillväxt till döds” på eget förlag. Boken har fått ett mycket gott mottagande. Läs här.

 


BOKCOACHING INOM FACKLITTERATUR 

Jag coachar även dig som valt att ge ut din bok i egen regi som e-bok eller som pappersbok.
Det kan vara en faktabok, en inspirationsbok, en självhjälpsbok, ja allt utanför det skönlitterära.
Att ge ut boken själv är för många ett nödvändigt val, då det kan vara mycket svårt att bli utgiven på ett etablerat förlag.

Att ge ut sin bok själv kan också vara tillfredställande: du får kontroll över hela produktionen –  från första till sista ordet. Du får bestämma över bokomslag och marknadsföring. Dessutom, om du ger ut boken som e-bok, är vägen från färdigt manus till försäljning på Internet så mycket kortare än jämfört med om det ska gå genom ett annat förlag.

Detta kan du få hjälp med:

 • Skrivcoaching: du får struktur på arbetet med boken. Att ha deadlines för texter och någon att regelbundet skicka dem till kan vara avgörande för att boken över huvudtaget blir skriven.  Med min hjälp kan du komma fram till  bokens tema och form, fokus, ton och stil och målgrupp.
 • Redaktörskap: du får hjälp med försättsblad, innehållsförteckning, kapitelindelning, rubriker, baksidestext och om det behövs, redigering av hela manuset.
 • Design och inlaga: du får hjälp med att göra en snygg inlaga och omvandla  den till både pdf och epub-format för din e-bok. Du kan också få hjälp med bokomslaget.
 • Vägledning i val av  print-on-demandtjänst: det finns en hel del  företag som erbjuder hjälp med tryckning av din bok.  Här får du råd och information.
 • Planering av marknadsföringen i sociala medier: coaching i marknadsföring av boken i blogg, på Twitter, Facebook,  på bloggturné m m.

Det finns också möjlighet att få boken spökskriven, om du inte har lust, tid eller intresse att skriva den själv.  Du kan läsa mer om spökskrivande här.

Coachingen kostar 2800 kr inkl moms om du betalar som privatperson och 2800 kr  exklusive  moms om du betalar som företag. Du kan beställa coachingen månad för månad. Här räknas både nya och omarbetade texter in i pensumet.

Redaktörskap kostar 490 kr / sida + moms (skriven med dubbelt radavstånd).

Design och inlaga
 samt bokomslag beror på mina underleverantörers prissättning, men räkna med, för t ex en e-bok på 100 boksidor, 20.000 kr + moms.
För en enklare variant av  inlaga och bokomslag blir priset lägre – 15.000 kr + moms för max 60 boksidor.

Beroende på vilka tjänster du är i behov av så sätter jag ihop ett fördelaktigt paket åt dig och räknar fram kostnaderna därifrån beroende på hur stort paketet är.

Jag har arbetat som författarcoach i över tio år, lett skrivarkurser och workshops i Sverige och utomlands. Jag var också  återkommande skrivcoach i tidningen Skriva under två år.

 

Utlåtanden från kunder:

Tack Johanna för att du öppnade en dörr och visade mig en del av skrivandets konst!
Med din kritik och dina uppmuntrande ord har jag fått kunskap och drivkraft till att vilja utveckla mitt skrivande.
Via din coaching har jag lärt mig att skriva dialog. Jag har även haft möjlighet till att pröva olika sätt att skriva.
Det har hjälpt mig att hitta min egen ton. Du har med känsla och ödmjukhet guidat mig framåt i mina texter.”
V T

”Johanna, min författarcoach, har varit ett fantastiskt stöd. Hon har gett feedback på både innehåll, disposition och språk. Och inte minst har hon lotsat mig i, den för mig nya, världen att från ganska ostrukturerade texter få till något läsbart och till sist tryckt och utgivet” Stellan Tengroth.

Du har siktat in dig på väsentligheter efter mina önskemål. Det har varit en trygghet att ha dig med i processen. Jag återkommer gärna.” Elisabeth som gett ut två böcker på etablerade förlag.