Kom igång & skriv!

 

Sommaren 2013,  för ett och ett halvt år sedan,  återupptog jag kursen Kom igång & skriv, efter sju år, och det blev en omedelbar succé. Jag körde varje årstid och de flesta kurserna blev fulbokade (20 pers/kurs).
Jag tänkte göra ett uppehåll våren 2015, men sen tänkte jag ett varv till. Så den 2/2 2015 startar vi igen! Sex veckor med spontanskrivande, varje vardag.

Obs! Den här våren tar jag endast emot nya deltagare, som inte gått kursen förut.

 

Så här går det till

Under sex veckor i februari och mars skriver du fortsättningen på en börja som jag skickar dig per mejl. En börja är början på en mening.
Du skriver i själva mejlet som du sedan mejlar direkt till mig.  Jag sparar alla dina texter i ett dokument. Du varken sparar eller redigerar, utan skriver i 7-10 minuter och skickar sedan iväg till mig.

Det blir ett mejl per dag (inga helger, bara vardagar, således 5 mejl/vecka).
En gång i veckan får du också en skrivövning där du kan jobba en lite längre stund. Även denna text mejlar du iväg till mig.

Du får också länkar till vidare inspirerande läsning en gång i veckan och tips på hur du kan öka din lekfulla sida som författare.

Efter kursen  får du tillbaka alla dina texter, det du har skrivit efter börjorna och övningstexterna,  i worddokument.
Därefter kommer skriftlig respons på dina texter.

Du får tillbaka texterna inom två veckor efter kursens slut och responsen inom en månad efter kursens slut..

Under dessa veckor får du ihop till 30 texter efter börjorna och sex övningstexter. I och med att du spontanskriver kan du överraska dig själv i ton och ämnesval. Du kan på det här viset få in en viss daglig vana att skriva utan den  höga ribban som kan göra att man drar sig för att sätta sig ner vid skrivbordet.

Tack vare tidsbegräsningen hinner du inte bli självkritisk.  Detta är en bra uppvärmning dessutom för dig som arbetar på ett skrivprojekt.

Du får dessutom ihop en ”bank” med textembryon som du senare kan arbeta vidare på.

I min respons tittar jag på återkommande temata i dina texter, återkommande berättarperspektiv, din författarröst m m.

E-boken ”Kom igång & skriv! 12 veckors coaching”  ingår också, den får du efter avslutad kurs.

Kursens längd: sex veckor

Max antal deltagare: 15 personer
Pris: 1390 kr + moms för kursen.
Senaste anmälningsdag:  söndag 1/2 2015
Anmäl dig till info@multimanus.se  Uppge ditt namn och din postadress (till fakturan).

Kursen är helt på distans.

 

Exempel på vad folk har tyckt om kursen:

”Jag tycker det har varit givande. Det är för det mesta roligt att skriva fritt på en börja. Också är det bra att skriva varje dag. Jag ser fram emot respons på mina börjor och mina skrivövningar som jag lämnat in.” Karin Hagberth

”Jag tycker att kursen har varit fantastisk. Trots att jag än så länge bara har skrivit ”börjorna” och inte de lite längre texterna, har jag fått både inspiration i allmänhet men också inspiration till minst två längre skrivprojekt. Även om jag har skrivit snabbt och inte så långt har jag burit med mig en inre process. Ingen av idéerna eller texterna jag har skrivit skulle ha blivit till utan kursen. Parallellt har jag skrivit på ett bokmanus som är inne i slutskedet. ”Lena

 ”Jag tycker det har varit oerhört roligt och lättsamt just det här med tidspressen på ”börjorna”. Ulrika Kristerson

 ”Den här formen passade mig precis. Jag har alltid varit en skrivande människa, började med sagor när jag var barn. Tyckte mycket om att skriva uppsats i skolan. Sedan dagbok med mycket hjärta och smärta. Mest smärta. För tjugo år sedan startade jag ett större skrivprojekt, en roman. Jag var arbetslös och ägnade mig verkligen åt skrivandet. Klurade på slutet, bytte karaktärer fast huvudberättelsen var densamma. Det var länge sedan jag tog fram den texten. När jag gjorde det sist undrade jag hur jag kunnat? Det har varit bra med börjorna och skrivövningarna har jag ägnat lång tid. Jag är så glad att jag tog den här kursen. Det finns hopp, känner jag.”  Helene

”Jag tycker det har varit spännande att se vilken börja du hade valt och kul att skriva fast ibland lite stressande när jag inte varit hemma och jag fick flera på en dag. Ibland har jag tyckt yes, det här var bra men ibland har jag sänt iväg blaha blaha. Veckoskriverierna har jag skrivit med blandade känslor och jag tror det var efter 3: e veckan så tänkte jag: Nu skiter jag i det här. Det är inte min grej. Men man ska inte tappa sugen för världen är full av tappade sugar. Så jag fortsatte och nu när jag ska skicka iväg den här känns det lite vemodigt men jag har ju en uppgift kvar så det är ju inte helt slut ännu. Till sist tack för en fint upplagd kurs.” Birgit Olsson

”Det har varit varierande  ´börjor´ som har satt i gång min fantasi. Ibland har det varit svårt att få fram orden. Jag har inte varit tillräckligt nere i varv utan tankarna har funnits på annat håll och då är det svårt att låta fantasin flöda och bli kompis med orden och vän med pennan. Nästa gång ska jag skriva för hand. Då kopplar jag inte skrivandet till mitt arbete där jag sitter vid datorn en hel del tid. En bra insikt för mig. De skrivövningar som du med varsam hand har släppt till oss varje vecka är mycket bra. Den här kursen har fått mig att komma igång med mitt skrivande. Det är ett enkelt och tydligt koncept. Du verkar ha många kreativa idéer på hur man närmar sig att skriva. Härligt! ” Birgitta Tarrant

”Jag tycker det har varit väldigt kul och givande, och på vissa sätt tillfredsställande: roligt att se att det blir en massa väldigt olika texter, ofta med olika ton och berättarröst, eller vad man ska kalla det nästan som att texterna skulle kunna vara skrivna av olika personer (i alla fall en del av dem). Jag är mycket nöjd med att det inte en enda gång tagit emot så mycket att det helt låst sig jag är något lite nöjd med varenda en av texterna, på något sätt, just för att de är så förutsättningslöst gjorda. Vad jag menade med att jag på vissa sätt tycker att det varit tillfredsställande är att det framför allt väckt mersmak: jag vill skriva mer, få fler övningar, fortsätta.” Anna

”Det har blivit som en drog, ett behov.
Jag är otroligt påverkad av dessa 10 minuter.
Jag älskar dem!! Är så spänd vad du ska ha hittat på för ord och vart dem för mig, till vilken fantasi!!”
Sofia Liljegren

”Tack för fin och konstruktiv respons på mina texter.
Nu har jag fått inspiration att jobba vidare med texterna:-) ”
Carina Lagerlöf

”Jag deltog i skrivkursen Kom igång & Skriv under hösten 2013 på distans.  För mig var det en väldigt inspirerande upplevelse, särskilt som jag aldrig deltagit i en skrivkurs förut.
    När den första början kom var jag 100 % övertygad om att jag inte skulle kunna skriva ett ord. Jag har nämligen aldrig förstått mig på flödesskrivande och aldrig sett mig som en flödesskribent. Men skam den som ger sig, tänkte jag, och satte timern på tio minuter. Texten som uppenbarade sig på pappret överraskade mig fullständigt. Kan jag skriva såhär? Kommer dehär orden ur mig? Efter det såg jag ivrigt fram emot varje e-post med nya uppgifter och många gånger ville inte tio minuter räcka till, jag skulle ha kunnat fortsätta skriva på texten hur länge som helst. Ett par gånger skrev jag också färdigt någon början i sömnen och hade väldigt bråttom att skriva ner de viktigaste punkterna när jag vaknade, så jag inte skulle glömma bort intrigen innan jag får en chans att skriva ner historien på riktigt! Också veckoslutsuppgifterna var fantastiska. De lärde mig saker som jag aldrig ens hört om, bl. a. att zooma in, som Johanna kallade det. Det gjorde uppgifterna lagom krävande, men inte för svåra – och roliga. Oj, så roligt jag hade när jag skrev!
Under den här kursen förstod jag plötsligt mitt sätt att skriva, vilket inte hade varit klart för mig tidigare, och där var också Johannas feedback till stor hjälp. Tidigare har jag försökt dämpa min livliga fantasi eftersom jag har tyckt att den gjort texterna barnsliga. Johanna påpekade att det jag såg som barnslighet ger mina texter fart och fläng, roliga scener och levande dialog. Att jag dessutom har ett unikt sinne för detaljer var också något jag inte hade vetat om, om inte hon hade upplyst mig om det.
Efter kursen, som tog slut vid jultid 2013, har jag skrivit två historier och börjat på en tredje, som faktiskt är en av kursens börjor. I den är jag nu uppe i 40 sidor och det finns mycket kvar att skriva där ännu. Tidigare skulle jag ha tänkt att med så många sidor redan skrivna så måste det ju bli en bok… och sedan fastnat någonstans och blivit besviken på mig själv och mitt skrivande igen. Nu struntar jag i hur många sidor det blir. Jag tänker skriva den här historien färdig för att den finns i mitt huvud och vill bli berättad! Hur den sedan formar sig får jag veta i sinom tid, vid den allra sista punkten. För jag insåg, med den här kursen, vad jag är och alltid har varit: jag är en berättare. Jag tycker om att berätta historier för människor, på pappret, om allt möjligt som rör oss människor, på gott och ont. Det enda jag behöver är tålamod att skriva berättelsen färdig.
   Efter att allvarligt ha tvivlat på att jag någonsin ska komma någonstans med mitt skrivande har jag hittat tillbaka till skrivarglädjen igen. Det är roligt och spännande och euforiskt att skriva – också då det är jobbigt, vilket det ju är ibland. Jag vill tacka Johanna Wistrand för Kom igång & Skriv. Det är en genialt uppbyggd kurs.”

May-Len