Skrivcoaching

Välkommen till min skrivcoaching!
När du anlitar mig som skrivcoach innebär det att du inte är ensam under tiden som du skriver på din bok. Du har alltid mig att skicka texter till och jag följer dig på vägen mot mål. Jag har arton års erfarenhet av redaktörskap och textcoaching som coach, lektör, redaktör och spökskrivare.
Med min kunskap och lyhördhet inför din författarröst (eller författarrösten som kommer att växa fram) och ditt skrivprojekt ökar möjligheterna att nå ända fram till publicering.
PS: om du beställer tre månaders coaching på ett bräde så får du rabatt. Läs mer om detta längre ner.
När du anlitar mig som skrivcoach kommer jag att:
 • fungera som läsare – peka ut ställen där jag får veta för lite respektive onödigt mycket (sådant är alltid svårt för författaren själv att se).
 •  titta på manusets komposition och rytm (när det är dags för ett nytt kapitel, dags att bryta av med något nytt, längden et c).
 • titta på språket och tonen. Konsekvens i tilltalet. Språkbruk – vilka ord används, specialord eller allmängods? Ord som stoppar läsflödet  (har med musikaliteten att göra).
 • titta på innehållet. På fokus, hålls det eller blir det avvikningar ofta? Vad kan sållas bort? Vilka saker i texten kan lyftas fram tydligare?
 • Om du skriver skönlitterärt: även titta på berättarperspektiv, tempus, framåtrörelsen, dialogen, miljöbeskrivningarna, karaktärsbeskrivningarna, gestaltningen.
 • ge skrivuppgifter om så önskas. Ge förslag till texter att lämna in, deadline om så önskas.
 • kartlägga, tillsammans med dig, din vardag  – hur du kan ge plats åt skrivandet.
 • hjälpa dig att lägga upp en plan för researcharbetet
 • ge tips om hur du kan strukturera och organisera ditt material.
 • hjälpa dig att pröva dig fram till din egen unika författarröst

 

Coachingen går till så här:

 • Se punkterna ovan på coachingens innehåll.
 • Responsen sker skriftligt och mejlas till dig inom 7 arbetsdagar (helger ej inräknade).
 • Du kan skicka upp till 200 sidor per månad, skrivna i Times New Roman, dubbelt radavstånd. Texterna kan vara både nyskrivna och redigerade texter som tidigare fått min respons.
 • Pris Du betalar en fast avgift på 1700 kr per månad. I detta ingår ett frivilligt telefonmöte på 30 minuter. Dessutom tillkommer en kostnad på 40 kr/sida (skriven med dubbelt radavstånd).  Du får respons på max 50 sidor per vecka.
  Om du beställer paketet med tre månaders skrivcoaching blir det rabatt: den fasta avgiften på tre månader blir på 4500 kronor istället för 5100 kronor. Priset per sida är där detsamma.  Förskottsbetalning på fasta priset gäller. Moms (25 %) tillkommer.
  Skriv i Times New Roman stl 12. 2,0 i radavstånd, words förinställda marginaler.
  Vill du har telefonmöte så ingår ett sådant inför första coachingperioden. Extra telefonmöte därefter kostar  700 kr  per 30 minuter. Moms tillkommer.
  Obs! Det ingår, som sagt, ett gratis telefonmöte på 30 minuter under tremånadersperioden.
 • Har du redan skrivit en stor del av manuset, d v s mer än 50 sidor skrivna med dubbelt radavstånd (eller 17.000 ord) blir det först en genomläsning à la light lektörsläsning  där du betalar   3500 kr + 7  kr/ sida  + moms.  Där får du min feedback på helheten och olika  förslag på hur du kan gå vidare med berättelsen.  Efter genomläsningen har vi ett telefonmöte eller mejlkontakt där vi tillsammans gör upp en handlingsplan för fortsatt coaching.

Anmälan:  Mejla info@multimanus.se  Vid frågor mejla eller ring 0704/818480

 

Sagt om min coaching:

”Att anlita en skrivarcoach är det bästa jag gjort. Johannas träffsäkra kommentarer och kloka respons har fått mig att se på min text med nya ögon och det har definitivt lyft helheten. För mig har det varit ovärderligt med hennes regelbundna respons i den här utdragna – och ensamma – processen. Att skriva bok är som att springa marathon och åka Vasaloppet på samma gång och varje gång orken trutit har Johanna stått där med energigivande båbärssoppa och bästa vallan och bedyrat att jag kommer att gå i mål.
Marie-Louise Marc, 2015. Fick kontrakt med Printz Publishing maj 2016 .
Romanen kom ut 2017.


”Johanna Wistrand på Multimanus är en fantastisk författarcoach och lektör som jag gärna återkommer till som kund gång efter gång. Johanna är lyhörd, klarsynt, tydlig och har ett absolut gehör för text. Rekommenderar varmt hennes tjänster!”

Nina de Geer 2019

 

Med månadscoaching hjälpte Johanna Wistrand mig att kickstarta mitt senaste romanmanus hösten 2018. Jag kände att jag ville vara på rätt köl redan från början och nu 2020 släpps relationsromanen, Bara för en stund, som ljudbok hos Saga Egmont. Johanna hjälpte mig bland annat med att särskilja de olika huvudpersonerna, så att gestaltningen balanserade. Samarbetet har varit guld värt och något jag absolut kommer att göra med mitt nästa manus.
Theréze Ingmarson  2020  www.therezeingmarson.se

 

”Du har en stark känsla för språket och olika språkstilar vilket direkt tilltalade mig.
Din positiva syn på mitt skrivande gör att jag tror att jag kommer att klara detta, det är ju första gången jag skriver en bok. Du ger mig positiv energi att skriva och det är roligt. Dina introduktionsfrågor var viktiga, att fokusera vad är hinder vad är möjligheter i skrivandet.”
Karin i Göteborg, 2015. Hennes bok kom ut på förlag 2019.
”Det är tack vare dig som jag fick mitt manus antaget av den förste förläggaren jag skickade in det till”
Monika Schwarz som debuterade med brevromanen ”En kopp kaffe i Paris” på Sivarts förlag 2018


”Författarcoachingen gav mig tydliga deadlines, fokus i skrivandet och värdefull feedback på hur texten kunde förbättras. Jag hade aldrig skrivit så mycket och fått boken klar på så kort tid utan Johannas hjälp!”

Sofia, 2015

 

”Johanna har hjälpt mig att se det jag tycker är självklart ur ett helt annat perspektiv som jag inte reflekterat över tidigare. Insikterna om att mina ”självklarheter” kan uppfattas på många olika sätt har hjälpt mig att även reflektera och omvärdera annat i mitt skrivande. Dessa insikter ihop med Johannas ärliga och tydliga feedback har gett mig en rejäl skjuts framåt i mitt skrivande.”
Cornelia Wikström Seltman, fackbok- och kursmaterialcoaching 2015

 

”Responsen var värdefull och innehöll både kommentarer på det som lyfter texten och det som kan förbättras, läggas till eller helt enkelt tas bort. Allt det där som man själv inte riktigt ser. Tack vare Johanna så lossnade min skrivkramp. Själv trodde jag inte att jag skulle kunna skriva så mycket på så kort tid. Det trodde Johanna. Hennes uppmuntran och hejarrop gjorde att jag äntligen kom igång med skrivandet.”
Eva-Karin 2015

 

”Johanna gav mig inspiration i ett läge där jag hade tankar på att lägga manuset i byrålådan. Hennes kommentarer fick mig att tro på berättelsens styrka, att det var något att satsa på. Hon fick mig dessutom att förstå att ju fler ord och metaforer inte betyder desto bättre text. Inga krusiduller är bäst.”
Ethel Hedström som fick romanen ”Det började med barnet” utgiven på Lange Förlag 2019

 

Idag omger jag mig inte bara med träningscoach. Jag har även en skrivcoach. En fantastisk människa som tror på min förmåga och som är övertygad om att jag faktiskt kommer att fixa det här. Hon har fått mig att vända upp och ner på min historia, ändra, ta bort och lägga till. Se balansen mellan det onda och det goda och vikten av att göra karaktärerna djupare. Igår hade vi en VIP-dag. Bara hon och jag en hel dag där jag fick uppgifter att lösa och där vi samtalade om stort och smått i arbetet. Hur vi ska komma till punkt och vad som ska korrigeras. Jag fick till och med en deadline. Den 9/11 ska version tre in till henne för genomgång. Den kommer inte att vara final då heller men jag tror att den kommer att vara mer klar då än vad jag trodde att den där boken var som jag skickade till förlagen i januari.”
Christina Granbom om min coaching 2013. I augusti 2014 kom hon ut med sin första deckare, ”Morsavet” på Hoi Förlag. I maj 2015 kom hennes andra deckare ”En god gärning” ut på Litet Förlag. Numera är hon utgiven under namnet Christina Erikson på Albert Bonniers Förlag. 
Här en artikel om hennes skrivande.

 

”Hade jag inte anlitat Johanna skulle det inte bli någon bok. Den kommer att bli helt klar i år. Hon har varit en ovärderlig hjälp och framför allt har hennes uppmuntan gett en himla kraft” och i hennes kommande bok skriver hon: ”Flera människor har varit viktiga för att det här bokprojektet blivit verklighet. Främst min författarcoach Johanna Wistrand som varsamt lotsat mig fram steg för steg. Det var också Johanna som fick mig att våga ta plats i min egen bok. Först hade jag tänkt mig att vara enbart en iakttagare, ´en fluga på väggen´, men med Johannas hjälp kom jag till insikt om att jag varit mer än så.”
Maria Berggren, som sedan gav ut boken ”Kära Lindholmen”. Här en artikel i Götebors-Posten om boken.

 

”För ungefär ett år sedan bestämde jag mig för att börja sätta mina ord på pränt, med ambitionen att det skulle kunna bli en bok. Då jag inte har någon tidigare erfarenhet av att författa bestämde jag mig för att ta hjälp av en författarcoach (Johanna Wistrand). Detta känner jag som ett klokt steg. Hon har gett mig mycket stöd. Både ris och ros när hon har läst mina texter och en fantastisk uppmuntran och hjälp på vägen i processen att få till något som förhoppningsvis kan bli utgivet.”
Stellan Tengroth, som gav ut sin bok ”Tillväxt till döds” på eget förlag. Boken har fått ett mycket gott mottagande. Läs här.

 

”Johanna hjälpte mig mycket när jag skrev boken ´Enklare marknadsföring ger roligare försäljning´. Första gången jag fick tillbaka feedback från henne så blev jag helt trygg. Jag kände verkligen att det här var hennes styrka. Utan att döma eller kritisera hjälpte hon mig att se min text med nya ögon och resultatet blev en bok som är både lätt att förstå läsa och förstå. Jag rekommenderar henne varmt.”
Evakarin Wallin

 

”Du har siktat in dig på väsentligheter efter mina önskemål. Det har varit en trygghet att ha dig med i processen. Jag återkommer gärna.”
Elisabeth som utkom med sin faktabok på ett stort svenskt bokförlag

 

Tack Johanna för att du öppnade en dörr och visade mig en del av skrivandets konst!
Med din kritik och dina uppmuntrande ord har jag fått kunskap och drivkraft till att vilja utveckla mitt skrivande.
Via din coaching har jag lärt mig att skriva dialog. Jag har även haft möjlighet till att pröva olika sätt att skriva.
Det har hjälpt mig att hitta min egen ton. Du har med känsla och ödmjukhet guidat mig framåt i mina texter.”
V T

 

”Det är viktigt att man känner sig bekväm med den som coachar en. Att personen ifråga ger feedback både på negativt och på positivt på ´rätt´sätt Det tycker jag att du gör. Du inspirerar. Speciellt det där uttrycket Författarpersonlighet, som du nämnde en gång, har jag fastnat för. Sen är det intressant det där med att du hittar en rytm, en musikalitet i mitt skrivande. Det var en ny aha-upplevelse för mig.”
Jan Larsson

 

”Tack för dina kommentarer. De stärker mig i mitt skrivande. De är personliga, professionella. Jag tycker om den konstruktiva kritiken du ger mig. Jag tycker om att du pekar ut områden som är intressanta. Jag får självförtroende att utveckla mina texter och framför allt mod i att fortsätta min skrivprocess.Jag är dig evigt tacksam för ditt tålamod med mig.”
Marina Anderssson som 2013 kom ut med boken ”Farväl, välkommen hem”.

 

Här kan du läsa övriga utlåtanden om mitt lektörskap m m.