Lektörsutlåtande variant A och B

 

15 % rabatt på mina lektörsutlåtanden till återkommande kunder inom denna tjänst.

 

Hos mig får du en lektörsläsning på djupet.

Jag tar cirka 4-6 veckor på mig att lektörsläsa ditt manus beroende på längden.  Detta för att jag aldrig läser mer än 30 sidor per dag. Jag vill ha tid att smälta det jag läser och reflektera över det.
Mina lektörutlåtande inkluderar även redaktörskommentarer och hjälp med manusutveckling.

Jag är uppskattad som lektör, bl a för att jag är så noggrann med att ge konstruktiv kritik.
Att läsa ett manus på ca 200 sidor och skriva själva lektörsutlåtande (brukar ta 2-3 dagar)  tar mig  alltså sammanlagt runt två veckor.
Manuset behöver tid för att sjunka in, för att jag ska uppfatta dess ton och handling.
Den här tiden behövs också för att hitta de konstruktiva förslagen och formulera sig på ett bra, pedagogiskt sätt.

Jag behandlar således manuset den tid och det engagemang som jag tycker att varje författare är värd. Att skriva t ex 200 sidor romanmanus är stort, beundransvärt, modigt och imponerande, speciellt om man tänker på arbetsinsatsen, med all tid och all energi det tar.

Mina klienter återkommer ofta med nya eller omskrivna manus, och de har bl a sagt att min respons är helhjärtad, klarsynt och engagerad.

 

I lektörsutlåtandet ingår:

- Utlåtande på minst 8 sidor, skrivna med dubbelt radavstånd.
- Kommentarer och exempel direkt i kundens manus, vilket kompletterar och ofta förklarar utlåtandet.
- Kunden får dessutom, inom tio dagar efter mottaget lektörsutlåtande, återkomma med frågor per mejl och telefon.  I mitt Lektörsutlåtande variant A ingår ett  telefonmöte  per telefon, om kunden vill. Detta innebär att jag samtidigt ger viss manuscoachning.

Jag korrekturläster inte i kommentarerna, men om ett ord stavas fel upprepade gånger nämner jag det förstås.

Återkommande kunder med omskrivet manus som jag redan gjort ett utlåtande på tidigare får 15 % rabatt.

Jag erbjuder två varianter på denna lektörsläsning. En allomfattande, som kostar lite mer, och en där jag enbart tittar på intrigen, karaktärerna och miljöerna.

 

Variant A, Allomfattande lektörsläsning 

Under läsningen går jag igenom  berättarröst, berättarperspektiv, stil, inramning, val av tempus, dialog, gestaltning, miljöskildringar, språkbehandling et c. Dessutom synar jag din historia, dramaturgin, karaktärerna, framåtrörelsen och vad du vill säga med din historia.

Jag kartlägger karaktärsensembeln och handlingen, ger konstruktiva råd och tipsar om vidareläsning.

Ditt manus ska vara skrivet med dubbelt radavstånd, med typsnittet Times New Roman, punktstorlek 12.
Jag vill ha ditt manus både i pappersform, postat till mig, och som worddokument.
Inbetalning sker i samband med manuslämning.

Lektörsutlåtandet är på 7-12 sidor och där går jag utförligt igenom styrkor och svagheter i ditt manus, utkast eller idéupplägg.
I lektörstjänsten ingår också ett 30 minuter långt coachande samtal (per telefon) där du kan ställa frågor om utlåtandet men även om ditt manus. Här finns ofta utrymme för gemensam brainstorming för att hitta nya lösningar. Det går också bra med mejlkonversation efter lektörsutlåtandet istället för det uppföljande telefonsamtalet.
Utlåtandet kan ta upp till veckor från inlämningsdagen.
Vid frågor, mejla eller ring mig: info@multimanus.se  0704/818480
Obs! Numera tar jag endast emot manus från antingen redan publicerade författare eller på rekommendation från förläggare, skrivcoacher och redaktörer. Jag tar förstås även emot manus från mina tidigare lektörskunder. 

Pris: 12 000 kr + moms
Om manuset överskriver 200 sidor tillkommer en avgift på 25 kr/sida + moms.

 

Variant B, intrigfokuserad lektörsläsning à la storydoktor

Förlagen har  börjat ropa på manus med starka intriger och engagerande, djuplodande karaktärer att följa och leva sig in i. S k finlitterära författare börjar skriva spänningsromaner, rysare och deckare under pseudonym.
Romancegenren har med besked börjat sitt intåg i Sverige, nu när Harper Collins etablerat sig i Norden och publicerar svenska författare till sina Harlequinserier bl a.
Och romanceförfattaren Simona Ahrnstedt gör som första svenska romanceförfattaren succé på den enormt stora romancemarknaden i USA (större än deckarmarknaden).

Teveserier från bl a HBO och Neflix sägs vara de nya romanerna. Och det är inte konstigt med tanke på hur väl utvecklade intrigerna är och utmejslade karaktärerna är. Både spännande och engagerande.

Här  hjälper jag dig att skapa en starkare, mer engagerande handling och tydligare karaktärer.

I den här lektörsvarianten kan du låta mig titta på ditt manus redan efter allra första utkastet, alltså innan du har börjat redigera. Jag synar handlingen och inte på berättartonen eller språket.

När jag går igenom ditt manus enligt variant B är jag uppmärksam på följande:

  • Intrigen – håller den? Är den för svag? Spretar den?
  • Vad bör läggas till? Vad som kan rensas bort?
  • Har berättelsen för många bihistorier? Eller för många bipersoner? Är det för många namn? Är bihistorien starkare än huvudspåret, kanske du ska utveckla den istället?
  • Hur ser orkestreringen bland karaktärerna ut? Är de motsatser till varandra? Finns där t o m ”dubletter”? Kan två slås ihop till en?
  • Hur många miljöer används? Är de lika varandra eller olika? Kan man använda ytterligare en miljö ? Passar en diametralt motsatt miljö in också?
  • Hur ser intrigen ut: är den tillräckligt intressant, tillräckligt spännande? Är huvudkaraktären drivande nog? Är antagonisten tillräckligt stark? Finns det någon antagonist över huvudtaget?
  • Finns det ett klart mål hos huvudpersonen? Hur ser hindren ut på väg mot målet, är de för få eller för många? Tillräckligt starka?
  • Är det balans i kompositionen?
  • Hur konsekvent beter sig karaktärerna? Finns här ”jumping conflict” eller leder A naturligt till B?
  • Har manuset onödiga (ofta omedvetna) kopior när det gäller karaktärer, miljöer och situationer.

Jag kartlägger helt enkelt din karaktärsensembel och handlingen, ger konstruktiva råd och tipsar om vidareläsning.

Jag tittar inte på: gestaltning, språk (utom i dialogen där det gestaltar karaktärerna), stil, stavning, författarröst, berättarperspektiv, grammatik eller språkbehandling.

Efter min feedback vet du hur du kan göra din berättelse starkare, mer engagerande och därmed troligen mer intressant för förlagen.

Ditt manus ska vara skrivet med dubbelt radavstånd, med typsnittet Times New Roman, punktstorlek 12.
Jag vill ha ditt manus både i pappersform, postat till mig, och som worddokument.

Inbetalning sker i samband med manuslämning.
Lektörsutlåtandet är på 4-7 sidor och där går jag utförligt igenom styrkor och svagheter i ditt manus, utkast eller idéupplägg.
Utlåtandet tar upp till 3 veckor från inlämningsdagen.
Vid frågor, mejla eller ring mig: info@multimanus.se  0704/818480
Pris: 8000 kr + moms.
Om manuset överskriver 2o0 sidor tillkommer en avgift på 15 kr/sida + moms.
Vid frågor, mejla eller ring mig: info@multimanus.se  0704/818480

När det gäller självbiografi, barnboksmanus eller novellsamling gör vi en individuell överenskommelse. Mejla info@multimanus.se för offert.

 Obs! När det gäller den här varianten av lektörsutlåtande behöver du varken vara publicerad tidigare eller rekommenderad från förlag, skrivcoach eller redaktör. Ditt manus behöver inte heller visa på storskrivvana, då det enbart är innehållet jag tittar på, inte formen. 

 

Utlåtanden:

Välkommen att även titta i bloggen där jag löpande lägger in information om kunder vars böcker jag lektörsläst, coachat eller varit redaktör åt.

”Johanna Wistrand kommenterade mitt manus i en rätt tidig version av det; utan erfarenhet eller koll hade jag skapat ett utkast mest med hjälp av entusiasm och skrivarglädje. Kommentarerna handlade om alltifrån språket till dramaturgi till karaktärsutveckling, och var precis det jag behövde för att både komma vidare med mitt skrivande och lära mig se på mitt manus med mer professionella ögon. Dessutom var det en enorm kick att ha någon som helt hade fokuserat på just mitt verk. Jag är övertygad om att kommentarerna även hade hjälpt i ett senare skede av manusarbetet, egentligen när som helst när man behöver ett nytt perspektiv på det man skrivit eller när man behöver hjälp att komma vidare med det. Jag kan varmt rekommendera Johanna för liknande uppdrag!”

Katarina Bivald, romandebuterande författare till ”Läsarna i Broken Wheel rekommenderar”. Den blev en läsar – och bokhandelssuccé 2013 och har sålts till 21 länder.
Hon har även skrivit om min lektörsläsning på romanmanus nr 2 här. Och här.

 

”I egenskap av mångårig redaktör och lektör på bland annat Albert Bonniers Förlag kan jag varmt rekommendera Johanna Wistrands lektörstjänster. Hon är en lyhörd och erfaren läsare som konstruktivt påpekar och förklarar brister och förtjänster i en litterär text. Ett utlåtande från henne kan säkert bespara författaren en och annan refusering.”
Anna Säflund-Orstadius

 

”Det är tack vare dig som jag fick  mitt manus antaget av den förste förläggaren jag skickade in det till”
Monika Schwarz som debuterar med brevromanen ”En kopp kaffe i Paris” på Sivarts förlag i november 2018

 

”Att anlita en skrivarcoach är det bästa jag gjort. Johannas träffsäkra kommentarer och kloka respons har fått mig att se på min text med nya ögon och det har definitivt lyft helheten. För mig har det varit ovärderligt med hennes regelbundna respons i den här utdragna – och ensamma – processen. Att skriva bok är som att springa marathon och åka Vasaloppet på samma gång och varje gång orken trutit har Johanna stått där med energigivande båbärssoppa och bästa vallan och bedyrat att jag kommer att gå i mål.
Marie-Louise Marc, 2015. 2017 kom hennes debut, feelgoodromanen ”Bettys värld” ut på  Printz Publishing.

 

”Johanna Wistrand på Multimanus är en fantastisk författarcoach och lektör som jag gärna återkommer till som kund gång efter gång. Johanna är lyhörd, klarsynt, tydlig och har ett absolut gehör för text. Rekommenderar varmt hennes tjänster!”
Nina de Geer 2019

 

Med månadscoaching hjälpte Johanna Wistrand mig att kickstarta mitt senaste romanmanus hösten 2018. Jag kände att jag ville vara på rätt köl redan från början och nu 2020 släpps relationsromanen, Bara för en stund, som ljudbok hos Saga Egmont. Johanna hjälpte mig bland annat med att särskilja de olika huvudpersonerna, så att gestaltningen balanserade. Samarbetet har varit guld värt och något jag absolut kommer att göra med mitt nästa manus.
Theréze Ingmarson  2020  www.therezeingmarson.se


”Författarcoachingen gav mig tydliga deadlines, fokus i skrivandet och värdefull feedback på hur texten kunde förbättras. Jag hade aldrig skrivit så mycket och fått boken klar på så kort tid utan Johannas hjälp!”

Sofia, 2015. Hennes bok gavs ut 2016.

 

Du har en stark känsla för språket och olika språkstilar vilket direkt tilltalade mig.
Din positiva syn på mitt skrivande gör att jag tror att jag kommer att klara detta, det är ju första gången jag skriver en bok. Du ger mig positiv energi att skriva och det är roligt. Dina introduktionsfrågor var viktiga, att fokusera vad är hinder vad är möjligheter i skrivandet
.”
Karin i Göteborg, 2015

 

”Johanna har hjälpt mig att se det jag tycker är självklart ur ett helt annat perspektiv som jag inte reflekterat över tidigare. Insikterna om att mina ”självklarheter” kan uppfattas på många olika sätt har hjälpt mig att även reflektera och omvärdera annat i mitt skrivande. Dessa insikter ihop med Johannas ärliga och tydliga feedback har gett mig en rejäl skjuts framåt i mitt skrivande.”
Cornelia Wikström Seltman, fackbok- och kursmaterialcoaching 2015

 

Idag omger jag mig inte bara med träningscoach. Jag har även en skrivcoach. En fantastisk människa som tror på min förmåga och som är övertygad om att jag faktiskt kommer att fixa det här. Hon har fått mig att vända upp och ner på min historia, ändra, ta bort och lägga till. Se balansen mellan det onda och det goda och vikten av att göra karaktärerna djupare. Igår hade vi en VIP-dag. Bara hon och jag en hel dag där jag fick uppgifter att lösa och där vi samtalade om stort och smått i arbetet. Hur vi ska komma till punkt och vad som ska korrigeras. Jag fick till och med en deadline. Den 9/11 ska version tre in till henne för genomgång. Den kommer inte att vara final då heller men jag tror att den kommer att vara mer klar då än vad jag trodde att den där boken var som jag skickade till förlagen i januari.”
Christina Granbom numera Christina Eriksson, om min coaching 2013. I augusti 2014 kom hon ut med sin första deckare, ”Morsavet” på Hoi Förlag
Numera ges hon ut på Albert Bonniers Förlag (med ”Min vän Forsete”) 
Här en artikel om hennes skrivande.

 

”Johanna gav mig inspiration i ett läge där jag hade tankar på att lägga manuset i byrålådan. Hennes kommentarer fick mig att tro på berättelsens styrka, att det var något att satsa på. Hon fick mig dessutom att förstå att ju fler ord och metaforer inte betyder desto bättre text. Inga krusiduller är bäst.”
Ethel Hedström Nilsson 2014

 

”Hade jag inte anlitat Johanna skulle det inte bli någon bok. Den kommer att bli helt klar i år. Hon har varit en ovärderlig hjälp och framför allt har hennes uppmuntan gett en himla kraft” och i hennes kommande bok skriver hon: ”Flera människor har varit viktiga för att det här bokprojektet blivit verklighet. Främst min författarcoach Johanna Wistrand som varsamt lotsat mig fram steg för steg. Det var också Johanna som fick mig att våga ta plats i min egen bok. Först hade jag tänkt mig att vara enbart en iakttagare, ´en fluga på väggen´, men med Johannas hjälp kom jag till insikt om att jag varit mer än så.”
Maria Berggren, som sedan gav ut boken ”Kära Lindholmen”. Här en artikel i Götebors-Posten om boken.

 

”För ungefär ett år sedan bestämde jag mig för att börja sätta mina ord på pränt, med ambitionen att det skulle kunna bli en bok. Då jag inte har någon tidigare erfarenhet av att författa bestämde jag mig för att ta hjälp av en författarcoach (Johanna Wistrand). Detta känner jag som ett klokt steg. Hon har gett mig mycket stöd. Både ris och ros när hon har läst mina texter och en fantastisk uppmuntran och hjälp på vägen i processen att få till något som förhoppningsvis kan bli utgivet.”
Stellan Tengroth, som gav ut sin bok ”Tillväxt till döds” på eget förlag. Boken har fått ett mycket gott mottagande. Läs här.

 

”Johanna hjälpte mig mycket när jag skrev boken ´Enklare marknadsföring ger roligare försäljning´. Första gången jag fick tillbaka feedback från henne så blev jag helt trygg. Jag kände verkligen att det här var hennes styrka. Utan att döma eller kritisera hjälpte hon mig att se min text med nya ögon och resultatet blev en bok som är både lätt att förstå läsa och förstå. Jag rekommenderar henne varmt.”
Evakarin Wallin

 

”Hej Johanna,
Förra året lektörsläste du för min ungdomsroman ´En dröm från att dö´. Jag fick många goda råd och konstruktiv kritik från dig som hjälpte mig vidare i arbetet.  Och nu äntligen ska jag ge ut mitt manus. Våren 2015 debuterar jag på Hoi Förlag. Jag ville bara att du ska veta det och få möjlighet att ännu en gång tacka så mycket för att du helhjärtat engagerade dig i min historia.
Varma hälsningar, Emelie Kalén” 2014

 

”Stort tack för ditt jobb, det känns väldigt bra med allt. Jag kommer definitivt höra av mig när jag har tagit fram ett nytt utkast!
William, 2014

 

”Tack så mycket för din fantastiska läsning. Den kommer att hjälpa mig oerhört mycket. Jag är inte nedslagen, snarare taggad.”
Anette D, 2014

 

”Hej Johanna,
Jag vill bara tacka så mycket för din hjälp, den har varit helt ovärderlig.
Nu håller jag på att skriva om hela boken, dels går jag igenom alla dina kloka synpunkter.”
Pia, 2014

 

”Tack för all din hjälp och dina förslag hjälper oerhört mycket!”
Christine, 2014

 

”Hej Johanna.
Jag anlitade dig som lektör för drygt ett år sedan, när jag skrev en bok om min mamma. Boken heter XX, och kom ut på XX förlag i maj i år. Trycktes i 700 ex och är nu nästan slutsåld, vilket är mycket bra för en XX bok och okänd författare! Jag har fått mycket positiv respons och det är jätteroligt! Jag lärde mig mycket av dina synpunkter på mitt manus, så det var väldigt bra.”
A-M, 2014 (mina ändringar till XX, för att inte avslöja beställaren)

 

”Hej!
Tack för utlåtandet! Nu har jag massor att jobba vidare med. Härligt!”
Lisa, 2014

 

”Hej Johanna!
Tack för ditt lektörsutlåtande och dina kloka ändringsförslag.

Jag blev så otroligt glad, för att inte säga överlycklig och supertaggad! Du är den första som läser och din feedback får mig att känna att jag är på rätt spår.”

M-L,  2014

 

”Tack för detta, bra, rak feedback och tydligt på vad som inte funkar. Återigen prickar du saker som jag själv tänkt på, men inte riktigt lyckats eller ´vågat´ ta tag i, som det här med genre och djup till exempel. Bra. Jag ska låta det smälta, som jag har gjort med det andra, och sedan bearbeta om.”

”Tack för detta! Massor med konkreta tips både överordnat och på olika nivåer.”
Kristin, som lät mig lektörsläsa två romanmanus under 2014.

 

”Hej igen,

Först ska jag säga tack för respons! Det gav många ögonöppnare.”
Elisabet, 2014

 

”Tack för massor av bra tips att jobba vidare på!!
Anna B, 2014

 

”Jag hade stor nytta av den här tjänsten i arbetet med mitt manus. Det var verkligen givande att en professionell person fokuserade på handlingen och personerna  i berättelsen. Johanna gjorde ett fantastiskt arbete och kom med flera viktiga synpunkter som gjorde att jag insåg att jag behövde ett tydligare framåtdriv i texten. Jag insåg också att jag behövde ha starkare kontraster mellan personerna. Johanna tog sig verkligen tid att sätta sig in i min berättelse. Jag vill varmt rekommendera andra skribenter till att använda tjänsten”
Nathalie, 2014

 

”Hej Johanna!
Med risk för att verka tjatig vill jag återigen säga att jag är jätteglad för ditt lektörsutlåtande. Har inte haft tid att skriva på hela hösten, men nu har jag tre hela skrivdagar. Alla förändringar du har föreslagit stämmer jättebra. Vill nog gärna ha lite mer hjälp av dig sen.”
Lena, 2013