Lektörsutlåtande à la Storydoktor

Detta är en lektörstjänst med inriktning på intrig- och karaktärsutveckling!
Anledningen till att jag kallar den ”à la Storydoktor” är att Ingrid Elfberg och jag erbjuder samma tjänst på Storydoktors.

Förlagen har  börjat ropa på manus med starka intriger och engagerande, djuplodande karaktärer att följa och leva sig in i. S k finlitterära författare börjar skriva spänningsromaner, rysare och deckare under pseudonym.
Romancegenren har med besked börjat sitt intåg i Sverige, nu när Harper Collins etablerat sig i Norden och söker svenska författare till sina Harlequinserier bl a.
Och romanceförfattaren Simona Ahrnstedt gör som första svenska romanceförfattaren succé på den enormt stora romancemarknaden i USA (större än deckarmarknaden).

Teveserier från bl a HBO och Neflix sägs vara de nya romanerna. De är mer välgjorda än någonsin med engagerande, spännande intriger och helgjutna karaktärer som utvecklas under seriens gång. Breaking Bad, Homeland, Orange is the New Black, och Bloodline är några exempel på serier som gjort succé världen över.

I den här tjänsten hjälper jag dig att skapa en starkare, mer engagerande handling och tydligare karaktärer.
En bra idé är att låta mig titta på ditt manus efter första utkastet innan du börjar redigera, just för att jag tittar på handlingen och inte på berättartonen eller språket.

När jag går igenom ditt manus är jag uppmärksam på följande:

  • Intrigen – håller den? Är den för svag? Spretar den?
  • Vad bör läggas till? Vad som kan rensas bort?
  • Har berättelsen för många bihistorier? Eller för många bipersoner? Är det för många namn? Är bihistorien starkare än huvudspåret, kanske du ska utveckla den istället?
  • Hur ser orkestreringen bland karaktärerna ut? Är de motsatser till varandra? Finns där t o m ”dubletter”? Kan två slås ihop till en?
  • Hur många miljöer används? Är de lika varandra eller olika? Kan man använda ytterligare en miljö ? Passar en diametralt motsatt miljö in också?
  • Hur ser intrigen ut: är den tillräckligt intressant, tillräckligt spännande? Är huvudkaraktären drivande nog? Är antagonisten tillräckligt stark? Finns det någon antagonist över huvudtaget?
  • Finns det ett klart mål hos huvudpersonen? Hur ser hindren ut på väg mot målet, är de för få eller för många? Tillräckligt starka?
  • Är det balans i kompositionen?
  • Hur konsekvent beter sig karaktärerna? Finns här ”jumping conflict” eller leder A naturligt till B?
  • Har manuset onödiga (ofta omedvetna) kopior när det gäller karaktärer, miljöer och situationer.

Jag kartlägger helt enkelt din karaktärsensembel och handlingen, ger konstruktiva råd och tipsar om vidareläsning.

Jag tittar inte på: gestaltning, språk (utom i dialogen där det gestaltar karaktärerna), stil, stavning, författarröst, berättarperspektiv, grammatik eller språkbehandling.

Efter min feedback vet du hur du kan göra din berättelse starkare, mer engagerande och därmed troligen mer intressant för förlagen.

Sagt om tjänsten:

”Jag hade stor nytta av den här tjänsten i arbetet med mitt manus. Det var verkligen givande att en professionell person fokuserade på handlingen och personerna  i berättelsen. Johanna gjorde ett fantastiskt arbete och kom med flera viktiga synpunkter som gjorde att jag insåg att jag behövde ett tydligare framåtdriv i texten. Jag insåg också att jag behövde ha starkare kontraster mellan personerna. Johanna tog sig verkligen tid att sätta sig in i min berättelse. Jag vill varmt rekommendera andra skribenter till att använda tjänsten”. Nathalie

Pris: 5900 kr + moms.
Ditt manus ska vara skrivet med dubbelt radavstånd, med typsnittet Times New Roman, punktstorlek 12.
Om manuset överskriver 230 sidor tillkommer en avgift på 11 kr/sida + moms.
Jag vill ha ditt manus både i pappersform, postat till mig, och som worddokument.
Inbetalning sker i samband med manuslämning.
Det utlåtande du kommer att få är på flera sidor och går utförligt igenom styrkor och svagheter i ditt manus, utkast eller idéupplägg.
I lektörstjänsten ingår också ett 45 minuter långt coachande samtal kring utlåtandet och hur det kan tolkas och utvecklas.
Utlåtandet tar upp till 5 veckor från inlämningsdagen.
Vid frågor, mejla eller ring mig: info@multimanus.se  0704/818480