Om mina lektörsutlåtanden

Du får en lektörsläsning på djupet.

Jag tar cirka 10 dagar på mig att lektörsläsa ditt manus. Detta för att jag aldrig läser mer än 30 sidor per dag. Jag vill ha tid att smälta det jag läser och reflektera över det.
Mina lektörutlåtande inkluderar även redaktörskommentarer och hjälp med manusutveckling.

Jag är uppskattad som lektör, bl a för att jag är så noggrann med att ge konstruktiv kritik.
Att läsa ett manus på ca 200 sidor och skriva själva lektörsutlåtande (brukar ta 2-3 dagar)  tar mig  alltså sammanlagt runt två veckor dagar.
Manuset behöver tid för att sjunka in, för att jag ska uppfatta dess ton och handling.
Den här tiden behövs också för att hitta de konstruktiva förslagen och formulera sig på ett bra, pedagogiskt sätt.

Jag behandlar således manuset den tid och det engagemang som jag tycker att varje författare är värd. Att skriva t ex 200 sidor romanmanus är stort, beundransvärt, modigt och imponerande, speciellt om man tänker på arbetsinsatsen, med all tid och all energi det tar.

Mina klienter återkommer ofta med nya eller omskrivna manus, och de har bl a sagt att min respons är helhjärtad, klarsynt och engagerad.

Obs! Numera tar jag endast emot manus från antingen redan publicerade författare eller på rekommendation från förläggare, skrivcoacher och redaktörer. 

 

I lektörsutlåtandet ingår:

- Utlåtande på minst 8 sidor, skrivna med dubbelt radavstånd.
- Kommentarer och exempel direkt i kundens manus, vilket kompletterar och ofta förklarar utlåtandet.
- Kunden får dessutom, inom tio dagar efter mottaget lektörsutlåtande, återkomma med frågor per mejl och telefon.  I mitt Lektörsutlåtande variant A ingår ett  telefonmöte  per telefon, om kunden vill. Detta innebär att jag samtidigt ger viss manuscoachning.

Jag korrekturläster inte i kommentarerna, men om ett ord stavas fel upprepade gånger nämner jag det förstås.

Återkommande kunder med omskrivet manus som jag redan gjort ett utlåtande på tidigare får 20 % rabatt.

Läs mer om mina lektörsutlåtande här.

 

Om responsen

Jag tittar på berättarperspektivet, hur det fungerar, på karaktärernas orkestrering och djup, gestaltningen, läsflytet, framåtrörelsen, detaljer som onödiga upprepningar, dialog, miljöbeskrivningar, komposition, rytm, övertydligheter, luckor m m.
Du får konstruktiva förslag på manuslösningar.

 

 

Sagt om mina lektörsutlåtanden 2013 och 2014

”Johanna Wistrand kommenterade mitt manus i en rätt tidig version av det; utan erfarenhet eller koll hade jag skapat ett utkast mest med hjälp av entusiasm och skrivarglädje. Kommentarerna handlade om alltifrån språket till dramaturgi till karaktärsutveckling, och var precis det jag behövde för att både komma vidare med mitt skrivande och lära mig se på mitt manus med mer professionella ögon. Dessutom var det en enorm kick att ha någon som helt hade fokuserat på just mitt verk. Jag är övertygad om att kommentarerna även hade hjälpt i ett senare skede av manusarbetet, egentligen när som helst när man behöver ett nytt perspektiv på det man skrivit eller när man behöver hjälp att komma vidare med det. Jag kan varmt rekommendera Johanna för liknande uppdrag!”
Katarina Bivald, romandebuterande författare till ”Läsarna i Broken Wheel rekommenderar”. Den blev en läsar – och bokhandelssuccé 2013 och har sålts till 21 länder.
Hon har även skrivit om min lektörsläsning på romanmanus nr 2 här. Och här.

 

”I egenskap av mångårig redaktör och lektör på bland annat Albert Bonniers Förlag kan jag varmt rekommendera Johanna Wistrands lektörstjänster. Hon är en lyhörd och erfaren läsare som konstruktivt påpekar och förklarar brister och förtjänster i en litterär text. Ett utlåtande från henne kan säkert bespara författaren en och annan refusering.”
Anna Säflund-Orstadius

 

”Hej Johanna,
Förra året lektörsläste du för min ungdomsroman ´En dröm från att dö´. Jag fick många goda råd och konstruktiv kritik från dig som hjälpte mig vidare i arbetet.  Och nu äntligen ska jag ge ut mitt manus. Våren 2015 debuterar jag på Hoi Förlag. Jag ville bara att du ska veta det och få möjlighet att ännu en gång tacka så mycket för att du helhjärtat engagerade dig i min historia.
Varma hälsningar, Emelie Kalén” 2014

 

”Stort tack för ditt jobb, det känns väldigt bra med allt. Jag kommer definitivt höra av mig när jag har tagit fram ett nytt utkast!
William, 2014

 

”Tack så mycket för din fantastiska läsning. Den kommer att hjälpa mig oerhört mycket. Jag är inte nedslagen, snarare taggad.”
Anette D, 2014

 

”Hej Johanna,
Jag vill bara tacka så mycket för din hjälp, den har varit helt ovärderlig.
Nu håller jag på att skriva om hela boken, dels går jag igenom alla dina kloka synpunkter.”
Pia, 2014

 

”Tack för all din hjälp och dina förslag hjälper oerhört mycket!”
Christine, 2014

 

”Hej Johanna.
Jag anlitade dig som lektör för drygt ett år sedan, när jag skrev en bok om min mamma. Boken heter XX, och kom ut på XX förlag i maj i år. Trycktes i 700 ex och är nu nästan slutsåld, vilket är mycket bra för en XX bok och okänd författare! Jag har fått mycket positiv respons och det är jätteroligt! Jag lärde mig mycket av dina synpunkter på mitt manus, så det var väldigt bra.”
A-M, 2014 (mina ändringar till XX, för att inte avslöja beställaren)

 

”Hej!
Tack för utlåtandet! Nu har jag massor att jobba vidare med. Härligt!”
Lisa, 2014

 

”Hej Johanna!
Tack för ditt lektörsutlåtande och dina kloka ändringsförslag.

Jag blev så otroligt glad, för att inte säga överlycklig och supertaggad! Du är den första som läser och din feedback får mig att känna att jag är på rätt spår.”

M-L,  2014

 

”Tack för detta, bra, rak feedback och tydligt på vad som inte funkar. Återigen prickar du saker som jag själv tänkt på, men inte riktigt lyckats eller ´vågat´ ta tag i, som det här med genre och djup till exempel. Bra. Jag ska låta det smälta, som jag har gjort med det andra, och sedan bearbeta om.”

”Tack för detta! Massor med konkreta tips både överordnat och på olika nivåer.”
Kristin, som lät mig lektörsläsa två romanmanus under 2014.

 

”Hej igen,

Först ska jag säga tack för respons! Det gav många ögonöppnare.”
Elisabet, 2014

 

”Tack för massor av bra tips att jobba vidare på!!
Anna B, 2014

 

”Jag hade stor nytta av den här tjänsten i arbetet med mitt manus. Det var verkligen givande att en professionell person fokuserade på handlingen och personerna  i berättelsen. Johanna gjorde ett fantastiskt arbete och kom med flera viktiga synpunkter som gjorde att jag insåg att jag behövde ett tydligare framåtdriv i texten. Jag insåg också att jag behövde ha starkare kontraster mellan personerna. Johanna tog sig verkligen tid att sätta sig in i min berättelse. Jag vill varmt rekommendera andra skribenter till att använda tjänsten”
Nathalie, 2014

 

”Hej Johanna!
Med risk för att verka tjatig vill jag återigen säga att jag är jätteglad för ditt lektörsutlåtande. Har inte haft tid att skriva på hela hösten, men nu har jag tre hela skrivdagar. Alla förändringar du har föreslagit stämmer jättebra. Vill nog gärna ha lite mer hjälp av dig sen.”
Lena, 2013