Skrivretreat

I januari 2015 åker jag till Tre Björnar i Älvdalen för att kolla med de nya ägarna på vandrarhemmet. Återkommer med info om förhoppningsvis kommande skrivretreater där under detta år och nästa.

 

Här nedan följer äldre info om retreaterna på Tre Björnar och bilder:

Här är det som om tiden har stått stilla och de deltagare som varit med på workshops och skrivretreater här har upplevt miljön som inspirerande och avslappnad.

På skrivretreaten lagar man sin mat själv och sköter sitt skrivande själv, men tilsammans om man vill. Vi sitter i samma rum för att det fungerar så bra. Man triggar varann till att skriva. I pauserna, på promenader och under måltider blir det mest snack om skrivande. Självklart kan man dra sig undan och sitta på sitt rum och skriva också. Här finns inga krav på umgänge och socialisering, det viktigaste här är att vi är lojala mot våra skrivprojekt och sätter dem i första hand.

Man får vara asocial man vill – alla vet att man prioriterar sitt skrivprojekt. Ingen lyfter på ögonbrynen om man helt plötsligt lämnar sällskapet och umgänget under förevändningen att man måste gå och skriva en stund. Alla förstår.

Eftersom det brukar bli ett intensivt skrivande är det inte säkert att man orkar lyssna på varandras texter eller ge respons. Men ibland händer det. Det kan bli uppläsningar på eftermiddagarna på verandan till exempel.

Multimanus har fått specialpris för skrivretreaterna: för ett eget rum betalar du 200 kr/natt  även om du inte är medlem i Svenska Turistföreningen.

Sängkläder och handduk kostar totalt 100 kr för hela vistelsen. Slutstädning kostar 150 kr om man inte vill städa själv.

Lunch och middag får man laga själv i ett av de två gästköken.

Samhället ligger på gångavstånd. Där finns Konsum Ica, apotek, Systembolaget, stadshotell, lunchrestaurant, två pizzerior, ett vacker bibliotek och en simhall med  bassäng på 50 meter (kostar 40 kr i jan 2012 för en gång).
Vill du åka till Mora och besöka Anders Zornmuséet   går det bussar några gånger om dagen (bussbiljett: 55 kr enkel resa). Det är ca 4 mil till Mora.

Vandrarhemmet har trådlöst Internet.

Här  har jag gästbloggat om skrivretreater.

 

Sagt om skrivretreaterna på Tre Björnar:

Både Tre Björnar och Älvdalen var helt rätt miljö för mig. Fick både inspiration och flow och trevliga möten. Ger mersmak och jag återvänder gärna.
Anna-Lena Byström

 

En skrivretreat är både en lisa för själen och ett hårt arbetspass. Det är för mig ett idealiskt sätt att skriva. Att vistas bland andra likasinnade utan att behöva tjafsa om vad jag just har skrivit – det är det som ger mig inspiration. Sedan kan man gärna umgås när man inte skriver, men man behöver inte ”läsa upp”! Dricka kaffe ihop, lite fest ibland till kvällen. Tala om skrivandet förstås.
Det allra mest givande för mig är att kunna sitta tyst i ett rum med andra skrivande människor som också är tysta. Det laddar själva luften med energi. Jag skrev färdigt ett novell och en hel del av en roman på retreat i Älvdalen.
Facebooklänk till romanen Skagens dotter:
https://www.facebook.com/pages/Om-Helga-Anchers-bok-av-Kerstin-Svea-Dahl%C3%A9n/165967580168780
På min blogg finns bl a en del om novellerna jag skrev i Älvdalen.
www.skrivdigglad.wordpress.com

Kerstin Dahlén

 

Jag som, ännu, inte är en så officiell författare gillar att få helt öppet prata om mitt bokprojekt, ägna mig åt mitt bokprojekt och umgås med likasinnade. Ingen som häpet utbrister ”håller du på och skriver en bok också” och sen granskar en med en skeptisk blick. På skrivretreat får jag vara den skrivande människa jag vill vara, både när det gäller tid och omgivning. Alla borde unna sig det!

Sagt av Susanne Lindberg som skrev stora delar av boken Hundspannsliv på skrivretreaten

 

Vad jag uppskattade mest var friheten i att disponera min tid helt och hållet efter mina behov. Jag kunde sitta tillsammans med andra och skriva eller ensam på mitt rum. För den som ville fanns det möjlighet att vara mycket social men ingen tyckte det var konstigt om någon väljer att äta ensam eller gå på promenader ensam. Jag tyckte det var skönt att kunna styra tid efter mina behov – skriva när jag ville, vara social när jag ville, vara ensam när jag ville. Skönt att allt var så kravlöst samtidigt som vi alla jobbade effektivt med våra texter.

Petra Ariton

 

Retreaten är livsfarlig, den kan förändra ditt liv. För mig blev det en vändpunkt att möta Älvdalen. Synen på mig själv ändrades delvis och jag bestämde mig för att alltmer börja sätta mina ord till text. Ord kan förändra människor. Ord är krut. Mötet med Älvdalen och människorna där gjorde detta allt klarare för mig.

Marcus Edstam

 

Jag kan ärligt säga att jag gärna skulle åka till Älvdalen och Tre Björnar utan att skriva ett enda ord. Atmosfären där är så vilsam och helande att alla borde åka dit någon gång.
Som tur är ger det också inspiration till skrivandet. Att sitta i ateljén en rösen höstdag, med kaminen sprakande, väcker både livsandarna och skaparlusten.
Det bästa av allt är samvaron med andra skrivande människor. De spontana samtalen vid frukosten och ett glas vin på kvällen, i de korta pauserna i skrivflödet i ateljén, det är dem jag bär med mig hem tillsammans med en utvilad själ och flera sidor nyskrivna sidor på mitt manus.
Är det inte lite långt till Älvdalen?
Jo, men det är en utmärkt chans till att hinna skriva även på tåget!

Malin Eriksson
www.bankerydbok.se

 

 

 

 

 

 


Nedan lite fler bilder från Älvdalen och våra skrivretreater under sommaren hösten och vintern.

Vill du veta något ytterligare, rent allmänt om skrivretreaterna är du välkommen att mejla mig, Johanna, eller ringa: info@multimanus.se , 0704/81848
Anmälan och praktiska frågor sker till Tre Björnar, se telnr och mejladress högst upp på sidan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skrivretreaten i London har jag just nu inte bokat in datum för, men så här beskrev jag den som jag hade våren 2011:

Mitt i folkvimlet i Piccadilly i London ligger vår lokal, i St James´s Church. Sen jag började åka till London för två år sedan har den här platsen lockat mig, med sin härliga hantverksmarknad på gården och sitt välkommande program. Här har bl a Julia Cameron hållit workshops (”The Artists Way”) och Marianne Williamson. Och dagen innan denna workshop startar är Deepak Chopra där och föreläser.

Det här är en kyrka , en oas mitt i Piccadilly, öppen för alla. Nästan dörr i dörr ligger Europas största bokhandel, Waterstones, och ca 7 minuters promenadväg bort National Gallery med sin fantastiska konstsamling.

St James´s Church
Deras kursprogram

Metoden är att i en kärleksfull atmosfär som miljön och den inledande meditationen skapar, öppna upp för ditt eget skapande. Framför allt ditt skrivande.  Det bejakande synsättet och självacceptansen kan ge större möjlighet för skapandet att flöda fritt. Till skillnad från när man styrs av en stark inre kritiker och perfektionskrav.

De här dagarna kan också bidra till att du hinner få en hel del skrivet, till att du upptäcker att det är inte farligt att skriva utan att prestera perfektion, och du får även in skrivrutiner i viss mån.

Arbetar du redan med ett manus får du möjlighet att fördjupa dig i det genom tiden du lägger på att skriva koncentrerat.

Datum: söndag 8/5 t o m tisdag 10/5 2011
Pris: 1700 kr inkl moms
Målgrupp: alla som trivs med att vistas i en kurslokal i en kyrka är välkomna. Folk med eller utan skrivkramp. Passar nybörjarskribenter såväl som etablerade författare.
Max antal deltagare: 25
Minst antal deltagare: 10
Sista anmälningsdag: 15/4 2011.
Ingår: förmiddagsfika, kompendium, inspirationsmaterial (penslar, färgpennor, papper under skrivtimmarna)
Ingår ej: Resa och boende. Frukost, lunch och middag under de tre kursdagarna.
Anmäl till: info@multimanus.se
Vid frågor: ring 0704/818480
Kursledare: Johanna Wistrand
Anmälningsavgift: 400 kr (dras senare av på kursavgiften)

Kursupplägg:
På söndagen efter lunch samlas vi på Costas kafé invid St James´s Church och Johanna går igenom schemat för de tre dagarna. Därefter blir det ett inspirationsbesök på National Gallery, där deltagarna får en skrivuppgift. På kvällen äter de som vill, inkl kursledaren, middag tillsammans på lämpligt ställe. På måndagen och tisdagen sitter vi i konferensrummet i St James Church kl 9.00 – 13.00.
Måndagen och tisdagen inleds med en meditation ledd av Johanna. Sedan skrivpass i 1,5 timme, därefter kort paus (ingår i kursen: kaffe, fikabröd, frukt). Sedan dagens andra skrivpass på en 1,5 timme och avslutningsvis en kort föreläsning av Johanna, där hon tar upp tar upp metoder mot skrivblockeringar, hur man avslutar ett projekt, att använda processdagbok m m.
Sedan en gemensam lunch på lämpligt  ställe för de, inkl kursledaren, som önskar.
Obs! Alla måltider betalar du själv, de ingår alltså inte i workshoppriset.På tisdag avslutas workshopen med gemensam middag för de som är kvar och åker hem dagen därpå.Det finns en tanke också bakom detta att vi håller till utomlands. När man lämnar sitt hem och förflyttar sig till en ny miljö, dessutom till ett annat land, kan det vara lättare att ”släppa loss” och stänga av alla vardagens krav och gamla tankespår.I lokalen finns ett ”buffébord” med material för inspiration om det behövs under skrivpassen: material för att rita och måla (som variation till skrivandet) , stilleben, bilder, inspirationskort m m.
Kursdeltagarna får också med sitt ett kompendium där Johanna har sammanställt skrivövningar och tips.
I konferensrummet under skrivpassen ska tystnad råda. Behöver man prata så går det bra, men utanför lokalen.Eftermiddagarna är fria till att göra vad man vill, t e x samla inspiration och ha roligt. Besöka på muséerna i närheten, gå på Molly Moggs karaokebar, besöka en jazzklubb i Soho, gå på musikal, dricka Afternoon Tea, ta en promenad i Hyde Park, besöka en engelsk pub, eller något annat.Jag hjälper dig gärna med länkar till hotellbokning och annat inför vistelsen i London.Obs! Ingen författarcoaching eller textrespons ingår i den här skrivretreaten.Andra länkar:
Hotell i London - Travelstay
Hotell nära Picadilly
Ta dig runt i London
Duktiga flickor har svårt att se sin kompetens (och att  våga leka), artikel i Huffington Post.
Sagt om skrivetreaten i London:
”Johannas workshop präglas av lika mycket varm och livsbejakande inspiration som meditativ samling. Det märks att hon har stor erfarenhet av hur kreativa människor fungerar. Några dagar och jag har samtidigt både kastat av mig prestationsångesten och satt mina egna, nya rutiner för skrivandet. Lägg därtill en spännande miljö det är helt enkelt optimalt”
Elisabet“Jätteinspirerande, Johanna- stort tack!”
Sofie”Tusen tack för London, kursen gav mycket energi och utfört arbete.”
Inga-Lill