Bok

Jag spökskriver både facklitteratur och skönlitteratur. Jag gör även något jag kallar för djupredigering. Det ligger mitt emellan redaktörskap och spökskrivande. Du kan läsa om det här.

Sedan november 2010 har det blivit tre fackböcker, en roman och sex självbiografier. Just nu arbetar jag med en självbiografi.

Att spökskriva innebär att jag inte finns med någonstans med mitt namn.
En spökskrivare  skriver ner historien du vill få berättad. Eller fackboken du vill få skriven. Du som kund bestämmer hur boken ska utformas i stil och ton. Det blir ett nära samarbete där du läser igeom texterna jag skrivit och  ger respons. Du kanske vill ha mer dialog och mindre miljöbeskrivningar, eller tvärtom.
När boken sedan är klar finns jag inte längre. Manuset är ditt och jag raderar bort allt från min hårddisk.

För att bli en bra spökskrivare behöver man behärska skrivandets hantverk. Men det är också bra om man har lätt att känna in en annan persons ton. Att vara mottaglig för den andres önskemål och att kunna samarbeta och ändra i text efter önskemål. Och att ha en bred kunskap i området, d v s vara bekant med olika slags prosa.

Som spökskrivare levererar jag inte idéerna eller själva handlingen, det står du som kund för.  Du ger mig stoffet som jag omvandlar till läsbar text.

Som utbildad på Biskops-Arnös författarutbildning, på Såpaskola ( såpamanusförfattare), med studier i dramatik på Göteborgs Universitet, bibliotekarieexamen, författare av krönikor, veckotidningsnoveller, följetong, kursmaterial, böcker om skrivande (”Skriv boken!” ”Kom igång och skriv!”), poesi och prosa i tidskrifter  är jag  bred i min kunskap om skrivandets hantverk.

Du har alltså berättelsen men jag skriver ner den åt dig. Vi utgår från ditt råmanus,  dina anteckningar eller intervjuer  med dig (om det t ex är en självbiografi). Jag följer dina önskemål och fångar din ton, eller den tonen du vill att boken ska ha.

Jag spökskriver memoarer, släktkrönikor,  faktaböcker, inspirationsböcker, hela romaner från början och färdigställer påbörjade romaner.

Eftersom de jag spökskrivit åt inte kan ge referenser kan du be mig om att få ett kostnadsfritt textprov. Jag utgår då från intervju med dig, anteckningar eller råutkast.  När du har fått texten kan du bestämma dig för om du vill anlita mig som spökskrivare eller inte.

Några av mina kunder ställer dock  gärna ställer upp som referenser. Mejla mig så  vidarebefordrar jag dem till dig.

”Jag har anlitat Johanna i min process att skriva en väldigt tung bok om tidiga sexuella övergrepp. Det är en självbiografi med en faktadel. Jag är riktigt nöjd, hon har varit ovärderlig för mig. Jag har haft stora krav och hon har verkligen varit kompetent. Hon har hållit de avtal och överenskommelser som vi ingått. Hon jobbar stenhårt, är engagerad. Så, jag kan verkligen rekommendera henne. Hon är bra, inte rädd för att fråga, eller tala om när något som jag skrivit inte var bra. Ibland kunde hon komma med uppslag med förbättring.  Det har varit en sann skapande process, där jag har stått för innehåll mer och hon för att texterna blir korrekta.”
B Robert Andersson som anlitade mig till att djupredigera hans bok ”Jag ska döda er alla” 2015

 

”Otroligt intressant och välskriven bok! Gripande och osentimentalt skriven.”
Sagt av en förläggare om en bok som jag har djupredigerat.

Läs mer:

Sydsvenska Dagbladet – en intervju med min kollega Jenny Dahlberg

 

PRISER:

Spökskrivning av fackbok, roman och självbiografi: 1 A4-sida skriven med Times New Roman stl 12 dubbelt radavstånd kostar 890 kr/sida + moms om ditt manus ska bli klart på 8 månader.  Har jag däremot 12 månader på mig att skriva manuset kostar  det 790 kr/sida + moms.