Utlåtanden

Om coachingen

”Det är tack vare dig som jag fick  mitt manus antaget av den förste förläggaren jag skickade in det till”
Monika Schwarz som debuterar med brevromanen ”En kopp kaffe i Paris” på Sivarts förlag i november 2018

 

”Att anlita en skrivarcoach är det bästa jag gjort. Johannas träffsäkra kommentarer och kloka respons har fått mig att se på min text med nya ögon och det har definitivt lyft helheten. För mig har det varit ovärderligt med hennes regelbundna respons i den här utdragna – och ensamma – processen. Att skriva bok är som att springa marathon och åka Vasaloppet på samma gång och varje gång orken trutit har Johanna stått där med energigivande båbärssoppa och bästa vallan och bedyrat att jag kommer att gå i mål.
Marie-Louise Marc, 2015. 2017 kom hennes debut, feelgoodromanen ”Bettys värld” ut på  Printz Publishing.

 

”Johanna Wistrand på Multimanus är en fantastisk författarcoach och lektör som jag gärna återkommer till som kund gång efter gång. Johanna är lyhörd, klarsynt, tydlig och har ett absolut gehör för text. Rekommenderar varmt hennes tjänster!”
Nina de Geer 2019

 

Med månadscoaching hjälpte Johanna Wistrand mig att kickstarta mitt senaste romanmanus hösten 2018. Jag kände att jag ville vara på rätt köl redan från början och nu 2020 släpps relationsromanen, Bara för en stund, som ljudbok hos Saga Egmont. Johanna hjälpte mig bland annat med att särskilja de olika huvudpersonerna, så att gestaltningen balanserade. Samarbetet har varit guld värt och något jag absolut kommer att göra med mitt nästa manus.
Theréze Ingmarson  2020  www.therezeingmarson.se


”Författarcoachingen gav mig tydliga deadlines, fokus i skrivandet och värdefull feedback på hur texten kunde förbättras. Jag hade aldrig skrivit så mycket och fått boken klar på så kort tid utan Johannas hjälp!”

Sofia, 2015. Hennes bok gavs ut 2016.

 

Du har en stark känsla för språket och olika språkstilar vilket direkt tilltalade mig.
Din positiva syn på mitt skrivande gör att jag tror att jag kommer att klara detta, det är ju första gången jag skriver en bok. Du ger mig positiv energi att skriva och det är roligt. Dina introduktionsfrågor var viktiga, att fokusera vad är hinder vad är möjligheter i skrivandet
.”
Karin i Göteborg, 2015

 

”Johanna har hjälpt mig att se det jag tycker är självklart ur ett helt annat perspektiv som jag inte reflekterat över tidigare. Insikterna om att mina ”självklarheter” kan uppfattas på många olika sätt har hjälpt mig att även reflektera och omvärdera annat i mitt skrivande. Dessa insikter ihop med Johannas ärliga och tydliga feedback har gett mig en rejäl skjuts framåt i mitt skrivande.”
Cornelia Wikström Seltman, fackbok- och kursmaterialcoaching 2015

 

Idag omger jag mig inte bara med träningscoach. Jag har även en skrivcoach. En fantastisk människa som tror på min förmåga och som är övertygad om att jag faktiskt kommer att fixa det här. Hon har fått mig att vända upp och ner på min historia, ändra, ta bort och lägga till. Se balansen mellan det onda och det goda och vikten av att göra karaktärerna djupare. Igår hade vi en VIP-dag. Bara hon och jag en hel dag där jag fick uppgifter att lösa och där vi samtalade om stort och smått i arbetet. Hur vi ska komma till punkt och vad som ska korrigeras. Jag fick till och med en deadline. Den 9/11 ska version tre in till henne för genomgång. Den kommer inte att vara final då heller men jag tror att den kommer att vara mer klar då än vad jag trodde att den där boken var som jag skickade till förlagen i januari.”
Christina Granbom numera Christina Eriksson, om min coaching 2013. I augusti 2014 kom hon ut med sin första deckare, ”Morsavet” på Hoi Förlag
Numera ges hon ut på Albert Bonniers Förlag (med ”Min vän Forsete”) 

Här en artikel om hennes skrivande.

 

”Johanna gav mig inspiration i ett läge där jag hade tankar på att lägga manuset i byrålådan. Hennes kommentarer fick mig att tro på berättelsens styrka, att det var något att satsa på. Hon fick mig dessutom att förstå att ju fler ord och metaforer inte betyder desto bättre text. Inga krusiduller är bäst.”
Ethel Hedström Nilsson 2014

 

”Hade jag inte anlitat Johanna skulle det inte bli någon bok. Den kommer att bli helt klar i år. Hon har varit en ovärderlig hjälp och framför allt har hennes uppmuntan gett en himla kraft” och i hennes kommande bok skriver hon: ”Flera människor har varit viktiga för att det här bokprojektet blivit verklighet. Främst min författarcoach Johanna Wistrand som varsamt lotsat mig fram steg för steg. Det var också Johanna som fick mig att våga ta plats i min egen bok. Först hade jag tänkt mig att vara enbart en iakttagare, ´en fluga på väggen´, men med Johannas hjälp kom jag till insikt om att jag varit mer än så.”
Maria Berggren, som sedan gav ut boken ”Kära Lindholmen”. Här en artikel i Götebors-Posten om boken.

 

”För ungefär ett år sedan bestämde jag mig för att börja sätta mina ord på pränt, med ambitionen att det skulle kunna bli en bok. Då jag inte har någon tidigare erfarenhet av att författa bestämde jag mig för att ta hjälp av en författarcoach (Johanna Wistrand). Detta känner jag som ett klokt steg. Hon har gett mig mycket stöd. Både ris och ros när hon har läst mina texter och en fantastisk uppmuntran och hjälp på vägen i processen att få till något som förhoppningsvis kan bli utgivet.”
Stellan Tengroth, som gav ut sin bok ”Tillväxt till döds” på eget förlag. Boken har fått ett mycket gott mottagande. Läs här.

 

”Johanna hjälpte mig mycket när jag skrev boken ´Enklare marknadsföring ger roligare försäljning´. Första gången jag fick tillbaka feedback från henne så blev jag helt trygg. Jag kände verkligen att det här var hennes styrka. Utan att döma eller kritisera hjälpte hon mig att se min text med nya ögon och resultatet blev en bok som är både lätt att förstå läsa och förstå. Jag rekommenderar henne varmt.”
Evakarin Wallin

 

”Du har siktat in dig på väsentligheter efter mina önskemål. Det har varit en trygghet att ha dig med i processen. Jag återkommer gärna.”
Elisabeth som utkom med sin faktabok på ett stort svenskt bokförlag.

 

Tack Johanna för att du öppnade en dörr och visade mig en del av skrivandets konst!
Med din kritik och dina uppmuntrande ord har jag fått kunskap och drivkraft till att vilja utveckla mitt skrivande.
Via din coaching har jag lärt mig att skriva dialog. Jag har även haft möjlighet till att pröva olika sätt att skriva.
Det har hjälpt mig att hitta min egen ton. Du har med känsla och ödmjukhet guidat mig framåt i mina texter.”
V T

 

”Det är viktigt att man känner sig bekväm med den som coachar en. Att personen ifråga ger feedback både på negativt och på positivt på ´rätt´sätt Det tycker jag att du gör. Du inspirerar. Speciellt det där uttrycket Författarpersonlighet, som du nämnde en gång, har jag fastnat för. Sen är det intressant det där med att du hittar en rytm, en musikalitet i mitt skrivande. Det var en ny aha-upplevelse för mig.”
Jan Larsson

 

”Tack för dina kommentarer. De stärker mig i mitt skrivande. De är personliga, professionella. Jag tycker om den konstruktiva kritiken du ger mig. Jag tycker om att du pekar ut områden som är intressanta. Jag får självförtroende att utveckla mina texter och framför allt mod i att fortsätta min skrivprocess.Jag är dig evigt tacksam för ditt tålamod med mig.”
Marina Anderssson som 2013 kom ut med boken ”Farväl, välkommen hem”.

 

”Jag har arbetat med Johanna sedan 2001 då jag kontaktade henne för genomgång av mitt manuskript. Johanna har en bred kunskap i skrivandets hantverk. Förutom den tekniska kunskapen har hon en unik förmåga och en skarp intuition (som jag inte tror att hon är medveten om alla gånger) för vad som är bra för texten. Hon är stundtals mycket skarp i sin kritik, men samtidigt konstruktiv och inspirerande. Hon gör att man vill fortsätta med texten trots allt. Detta att få arbeta med en coach som ger hundra procent upplever jag som en kraftkälla i mitt skrivande och jag har utvecklats enormt i mitt skrivande tack vare henne.”
Anna Eigard

 

 

Om djupredigering/spökskrivning

”Jag har anlitat Johanna i min process att skriva en väldigt tung bok om tidiga sexuella övergrepp. Det är en självbiografi med en faktadel. Jag är riktigt nöjd, hon har varit ovärderlig för mig. Jag har haft stora krav och hon har verkligen varit kompetent. Hon har hållit de avtal och överenskommelser som vi ingått. Hon jobbar stenhårt, är engagerad. Så, jag kan verkligen rekommendera henne. Hon är bra, inte rädd för att fråga, eller tala om när något som jag skrivit inte var bra. Ibland kunde hon komma med uppslag med förbättring.  Det har varit en sann skapande process, där jag har stått för innehåll mer och hon för att texterna blir korrekta.”
B Robert Andersson som anlitade mig till att redigera hans bok ”Jag ska döda er alla” 2015.

 

”Otroligt intressant och välskriven bok! Gripande och osentimentalt skriven.”
Sagt av förläggare om en bok som jag har djupredigerat

 

 

Om lektörsläsning

Det kom ett mejl från en kund:
”Hej Johanna och stort tack!
Lapar med stolthet i mig dina fina ord om mitt manus!
Och tar långsamt in orden om det som behöver förbättras/förändras…
Först: Motstånd! Jobbigt, tungt. Jag skiter i alltihop, jag lägger ner. ´Hon fattar nog inte hur jag menar…´ Ja, så där som det blir. Och sedan: ´Hon ser något här! Johanna begriper i högsta grad och SER något som jag inte sett!´ Det är lite magiskt, känns det som. Eller: ´Hon är klok och insiktsfull och är väldigt bra på sitt jobb!´”
Oktober 2018

 

”Johanna Wistrand kommenterade mitt manus i en rätt tidig version av det; utan erfarenhet eller koll hade jag skapat ett utkast mest med hjälp av entusiasm och skrivarglädje. Kommentarerna handlade om alltifrån språket till dramaturgi till karaktärsutveckling, och var precis det jag behövde för att både komma vidare med mitt skrivande och lära mig se på mitt manus med mer professionella ögon. Dessutom var det en enorm kick att ha någon som helt hade fokuserat på just mitt verk. Jag är övertygad om att kommentarerna även hade hjälpt i ett senare skede av manusarbetet, egentligen när som helst när man behöver ett nytt perspektiv på det man skrivit eller när man behöver hjälp att komma vidare med det. Jag kan varmt rekommendera Johanna för liknande uppdrag!”
Sagt av Katarina Bivald, romandebuterande författare till ”Läsarna i Broken Wheel rekommenderar” som i år har blivit en läsar – och bokhandelssuccé  och sålts till 21 länder . Våren 2016 hamnade hon på New York Times bestsellerlist.  Jag har även fått äran att lektörsläsa hennes andra roman under 2014. Här  har Katarina bloggat om det.

 

I egenskap av mångårig redaktör och lektör på bland annat Albert Bonniers Förlag kan jag varmt rekommendera Johanna Wistrands lektörstjänster. Hon är en lyhörd och erfaren läsare som konstruktivt påpekar och förklarar brister och förtjänster i en litterär text. Ett utlåtande från henne kan säkert bespara författaren en och annan refusering.”
Anna Säflund-Orstadius

 

”Tack för ditt arbete! Jag har idag till slut hunnit öppna lektörsutlåtandet och är så imponerad av vad du gjort! Har bara snabbscrollat/läst utlåtandet och är redan full av inspiration. Nu ska jag långsamt ta det till mig och låta den ´nya´ historien komma till liv.”
Catrine november 2015


”Hej Johanna,
Förra året lektörsläste du för min ungdomsroman ´En dröm från att dö´. Jag fick många goda råd och konstruktiv kritik från dig som hjälpte mig vidare i arbetet.  Och nu äntligen ska jag ge ut mitt manus. Våren 2015 debuterar jag på Hoi Förlag. Jag ville bara att du ska veta det och få möjlighet att ännu en gång tacka så mycket för att du helhjärtat engagerade dig i min historia.
Varma hälsningar, Emelie Kalén”
2014

”Nu har jag äntligen fått tid att läsa igenom ditt utlåtande och ville bara säga TACK. Det var fanimej det bästa kritik jag någonsin fått. Nu är jag taggad igen, lusten är tillbaka. Du har verkligen hjälpt mig.
Markus

 

Eva Karlsson skrev om mitt lektörsutlåtande i sin blogg. Läs här.

 

”Stort tack för ditt jobb, det känns väldigt bra med allt. Jag kommer definitivt höra av mig när jag har tagit fram ett nytt utkast!
William, 2014

 

”Tack så mycket för din fantastiska läsning. Den kommer att hjälpa mig oerhört mycket. Jag är inte nedslagen, snarare taggad.”
Anette D, 2014

 

”Hej Johanna,
Jag vill bara tacka så mycket för din hjälp, den har varit helt ovärderlig.
Nu håller jag på att skriva om hela boken, dels går jag igenom alla dina kloka synpunkter.”
Pia, 2014

 

”Tack för all din hjälp och dina förslag hjälper oerhört mycket!”
Christine, 2014

 

”Hej Johanna.
Jag anlitade dig som lektör för drygt ett år sedan, när jag skrev en bok om min mamma. Boken heter XX, och kom ut på XX förlag i maj i år. Trycktes i 700 ex och är nu nästan slutsåld, vilket är mycket bra för en XX bok och okänd författare! Jag har fått mycket positiv respons och det är jätteroligt! Jag lärde mig mycket av dina synpunkter på mitt manus, så det var väldigt bra.”
A-M, 2014 (mina ändringar till XX, för att inte avslöja beställaren)

 

”Hej!
Tack för utlåtandet! Nu har jag massor att jobba vidare med. Härligt!”
Lisa, 2014

 

”Hej Johanna!
Tack för ditt lektörsutlåtande och dina kloka ändringsförslag.

Jag blev så otroligt glad, för att inte säga överlycklig och supertaggad! Du är den första som läser och din feedback får mig att känna att jag är på rätt spår.”

M-L,  2014

 

”Tack för detta, bra, rak feedback och tydligt på vad som inte funkar. Återigen prickar du saker som jag själv tänkt på, men inte riktigt lyckats eller ´vågat´ ta tag i, som det här med genre och djup till exempel. Bra. Jag ska låta det smälta, som jag har gjort med det andra, och sedan bearbeta om.”

”Tack för detta! Massor med konkreta tips både överordnat och på olika nivåer.”
Kristin, som lät mig lektörsläsa två romanmanus under 2014.

 

”Hej igen,
Först ska jag säga tack för respons! Det gav många ögonöppnare.”
Elisabet, 2014

 

”Tack för massor av bra tips att jobba vidare på!!
Anna B, 2014

 

”Jag hade stor nytta av den här tjänsten i arbetet med mitt manus. Det var verkligen givande att en professionell person fokuserade på handlingen och personerna  i berättelsen. Johanna gjorde ett fantastiskt arbete och kom med flera viktiga synpunkter som gjorde att jag insåg att jag behövde ett tydligare framåtdriv i texten. Jag insåg också att jag behövde ha starkare kontraster mellan personerna. Johanna tog sig verkligen tid att sätta sig in i min berättelse. Jag vill varmt rekommendera andra skribenter till att använda tjänsten”
Nathalie, 2014

 

”Hej Johanna!
Med risk för att verka tjatig vill jag återigen säga att jag är jätteglad för ditt lektörsutlåtande. Har inte haft tid att skriva på hela hösten, men nu har jag tre hela skrivdagar. Alla förändringar du har föreslagit stämmer jättebra. Vill nog gärna ha lite mer hjälp av dig sen.”
Lena, 2013

 

 

Utlåtanden på LinkedIn

”Johanna kan konsten att inspirera när hon berättar samtidigt som hon utmanar och uppmanar till utveckling av lyssnarnas egen fantasi. Jag rekommenderar Johanna som inspiration när ni vill lyfta blicken och tanken över vardagen.”
Maria Gustafsson, MIKU

“Johanna var min coach och ett fantaskiskt stöd när jag skrev min bok ´Tillväxt till döds´.
Feedbacken handlade både om de små detaljerna och de större dragen. Inte minst guidade hon mig längs den krokiga stigen från ett manus i datorn till något som finns i bokhandelns hylla.
Utan hennes peppande hade jag aldrig kommit till skott och fått min bok utgiven på så relativt kort tid som jag lyckades med.”
Stellan Tengroth

“I strongly endorse Johanna as a writers coach. She is proffessional and very generous and ha a lot of experience in her field” Lisa Törnebohm

”Johanna Wistrand är toppen vad gäller att jobba med det skrivna ordet. Rekommenderas varmt! ”
Simona Ahrnstedt, författare

”Jag har lärt känna Johanna som en oerhört mångsidig, idérik och kreativ person.
Hon är fylld av kraft och idéer och är precis den person man vill ha vid sin sida som t ex skrivcoach.
Hennes förmåga att lyhört lyssna och skapa en förtroendefull atmosfär är enastående och det är en glädje för mig kunna rekommendera henne.”
Eva Swedenmark, författare

”Johanna är initiativrik, inspirerande och generös att arbeta med. Hon är ytterst kompetent och professionell med lång erfarenhet, och bra på att se potentialen i projekt och idéer.”
Jenny Bäfving, skribent, författarcoach och skrivakursledare

 

Om Memoartjänst

”Tack vare Johanna blev det dåliga samvetet till ett konkret skrivprojekt. Vi anlitade henne som memoarskrivare och intervjuerna med mamma blev otroligt bra. Mamma som älskar att vara i centrum tyckte det var roligt med någon som lyssnade så intresserat.”

”Johanna, tack vare dig har vi fått en familjeklenod. Om du som läser detta är i samma situation som vi var, så vill jag verkligen, verkligen rekommendera att du kontaktar henne. Memoartjänst är värd varenda krona flera gånger om!” Katinka Bille

 

Om skrivretreaterna

”Johannas workshop präglas av lika mycket varm och livsbejakande inspiration som meditativ samling. Det märks att hon har stor erfarenhet av hur kreativa människor fungerar. Några dagar och jag har samtidigt både kastat av mig prestationsångesten och satt mina egna, nya rutiner för skrivandet. Lägg därtill en spännande miljö det är helt enkelt optimalt”  Elisabet

”Jag är väldigt nöjd. Workshopen gav precis det som jag hoppats på -
mod att skriva, och goda råd och idéer kring hur skrivandet kan gå
till. Förutom det så var sällskapet trevligt och givande, och
stämningen tillåtande. Vi var på olika nivåer i vår skrivarbana, minst
sagt, men workshopen fungerade för alla, upplevde jag.” Anna H

”Kreativitetskursen med Johanna Wistrand i London var enormt inspirerande. Den var lättsam, bejakande och lekfull – därmed inspirerande och frigörande. Morgonmeditationen var kort men kraftfull och satte ton för kommande skrivande. Jag fick väldigt mycket gjort utan att jag egentligen behövde anstränga mig. Det är märvärdigt! Vi fick några korta föreläsningar som var givande och hade pauser som var trevliga. Att vara i London var i sig en inspiration. Myllret av människor, de kända platserna, till och med maten. På kvällarna umgicks de som ville, på goda restauranger och en och annan pub.Lokalen var enkel men praktisk och den låg mitt i Londons hjärta. Jag har bara gott att säga om kursen och kan definitivt rekommendera den!” Elisabet

“Jätteinspirerande, Johanna- stort tack! Sofie

”Tusen tack för London, kursen gav mycket energi och utfört arbete.  Inga-Lill


 

 

Om kreativa coachingen

”Det var roligt och givande med coachingen. Jag ska komma ihåg de tips och råd jag fått. Det bidrog till att det blev lättare att få boken klar, tillsammans med allt det andra förstås. Det bästa var nog att få ösa över någon de besvär och motgångar jag kände då och då. I och med att man skriver om sånt, allt besvär och allt som går fel, så ser man ofta själv hur det hänger ihop. Man ser klarare på sin egen situation.”
Maj-Len Lyth

”Jag vill bara säga att trots magsjuka och andra missöden, så höll jag min deadline och blev klar med mitt råmanus vid tio på torsdagskvällen, innan nyår. Du varit till hjälp för mig då jag vid mer än ett tillfälle höll på att falla för mina egna inre demoner men du hjälpte mig att hålla mig på banan. Jag har kvar dina råd och tips i skriven form och kan gå tillbaka och påminna mig om vad du sagt och i bland få en extra peppning.”
Perny Lindgren som sedan bl a har gett ut trilogin om Alvhilda.

Det har varit extremt givande”
Åsa, författare till ett antal barnböcker

 

Skriv varje dag-kursen

”Den här kursen har gett mig nya kraftfulla verktyg att arbeta med. Kraftfulla i och med mötena per telefon kombinerat med boken. Att mötas i telefonkonferenser var nästan som att gå på skrivarkurs i verkliga livet, IRL. Det funkade. Ett bra alternativ när man bor långt bort eller inte har möjlighet att komma ifrån. ”
Kristin Björnberg

”Skriva dåligt, tänkte jag, vad ska det vara bra för? Ganska mycket skulle det visa sig! Kursen Skriv varje dag (inklusive Johanna själv!) är mycket inspirerande, och har fått mig att släppa loss kreativiteten med mindre självmedvetenhet. För mig, som är van att skriva med den inre kritikern på vänsteraxeln, har det varit oerhört befriande. Kort sagt: en suverän kurs med massor av bra skrivövningar, tips och väldigt avslappnad stämning kurskamraterna emellan. Ett riktigt lyft för skrivandet och fantasin. Jag önskar att jag hade gått den tidigare.”
Anders Lundgren, Kungälv

”Kursen har lärt mig att bättre förstå hur jag fungerar i min skrivprocess. Jag gör mitt skrivande mer lustfyllt nu och då skriver jag mer.”
Petronella Simonsbacka

”Du är en sprudlande och kreativ kvinna som flera gånger gjort hela resan själv… det vill säga tagit dig i genom den kreativa processen från idé till färdig bok. Du har ett unikt helhetstänkande som inspirerar och har gett mig avgörande kopplingar mellan mitt eget skrivande och min resa mot full potential och andlig kraft.
Det var också mycket bra att ha ett möte i vecka för mig passade den här formen av kurs jättebra. Jag har aldrig gått en sån här distanskurs men känner att jag gärna gör det igen. Jag har fått en ny kick i mitt skrivande, massor av inspiration av både dig och de andra deltagarna. Bloggen är super att den fanns att gå in och titta på varje dag och utforska länkar med tips och inspiration. Det är mycket bra att den ligger kvar jag hittar fortfarande nya saker och mer inspiration med den som källa. Det var mycket skönt att enkelt kunna vila i sitt eget projekt och att du hela tiden gav stöd att vara kvar i den egna processen och inte pushade på övningar och annat.”
Gita Ljunggren

”Bloggen och skrivövningarna var något som gav inspiration, att inte känna något krav på att skriva bra för att bli granskad utan bara låta det bli som det blev men ändå våga visa det för andra som ju faktiskt var i samma situation. Nu efter kursen tänker jag mer på att inte ´tänka´utan faktiskt bara skriva, vilket ger mindre motstånd och heller ingen prestigeångest. Och flödesskrivandet var ett bra sätt att komma igång med mitt eget skrivprojekt”
Linda Matthiasson.

 

Om boken ”Skriv boken! 4 veckors coaching” 

”Kanske har du funderat länge på att skriva en bok. Full av lust startar du Word och stirrar strax på på det vita bladet. Det vita tomma bladet. För vad ska du skriva? Huvudet är plötsligt tomt utom den naggande inre rösten som säger att det inte är någon idé att skriva eftersom det ändå aldrig blir bra. Det problemet löser den här boken som bygger på idén att skriva varje dag och samla på sig material. Väldigt effektivt. Författaren coachar dig under fyra veckor i en tydlig progression. Från ett tio minuter långt flödesskrivande i vecka ett, går arbetet via textstudier och skrivövningar fram till ett slutläge där råd ges för nästa steg i skrivandet av boken. Vid det laget –alltså efter dagligt skrivande i fyra veckor – har man ett ganska digert material, har hunnit fundera över sitt författande, har kommit över eventuell skrivångest och kan jobba vidare för att nå sitt mål. Handfasta råd, tydlig progression och effektiv metod.”

http://www.breakfastbookclub.se/2012/09/03/morgonsamling-om-skrivande/

”Jag håller på och läser ”Skriv boken! ” som ett egenhändigt sätt att bemästra  skrivkramp och TACK SNÄLLA JOHANNA – det har blivit bättre med skrivandet efter halva boken. Som jag sträckläst halva natten för övrigt. Du är ett geni. Det som hjälpte mig mest var bokens okuvliga anda, som försatte mig i en extraordinärt  kreativ sinnesstämning.”
Katarina Foss 2015

”Jag vill tacka dig för ”Skriv boken”! Den hjälpte mig att göra just det. Jag skrev varje dag under sommaren och hösten 2009, skickade in mitt bidrag till en tävling – och vann! Läs mer här:www.mynewsdesk.com/se/pressroom/verbum/pressrelease/view/vinnaren-av-manustaevlingen-aer-korad-368789 ”Emma Tribell

”Gjorde reklam för dig igår, Johanna. Eller för ´Skriv boken!´ rättare sagt. Var på skrivarlinjen på Glimåkra folkhögskola och pratade om romanskrivande och om skrivprocessen och såna saker. Tipsade dem om din bok bl a för att den inte handlar om HUR man ska skriva i första hand, utan om ATT. Och att jag upplever programmet dag för dag, vecka för vecka, som att man har någon att hålla i hand, någon som tvingar en att skriva men samtidigt säger åt en att ge fan i att tänka att det måste bli bra eller ens mycket.” Ninni Holmqvist, författare

”Fräsch! Innehållsmässigt blev jag imponerad. Första spontana reaktionen var: Varför har inte jag kommit på att göra något liknande? Det bästa är att den är så konkret. ” Anna Carlsson-Käck, www.ordagrant.se , www.kontorsboken.se
”Välstrukturerad och väldigt personligt skriven. Det uppmuntrande tonfallet som genomsyrade hela materialet tyckte jag mycket om. Och det är verkligen ett digert material, sammansatt av dina och andras erfarenheter. Det gav ett oerhört gediget intryck, och jag fick känslan av att du hade tänkt på allt och dammsugit alla vrår och samlat i den här boken. Sprängfylld helt enkelt. Oerhört ambitiös kanske jag kan sammanfatta med, och generös i det att du delar med dig både av dig själv och dina erfarenheter. Vissa övningar från den bär jag med mig, som vilka tre saker enbart skrivandet kan ge mig. Länge efteråt hade jag en skrivvana på i alla fall 5 minuter varje morgon utöver mina morgonsidor, och jag skulle nog kunna plocka upp det igen.”
Ulrika Axelsson

”Jag tyckte den var bra upplagd, lättfattlig och det var bra med övningar. Med den här boken i handen så kan jag verkligen ta chansen och göra det jag drömt om, skriva en bok. Den gav inspiration och motivation till detta, din bok. Du är helt suverän på att inspirera och motivera! Jag älskar båda dina böcker om att skriva en bok!”
Ann-Sofie Gustafsson

” Kloka synpunkter och bra att samla sig runt och få igång tankarna.”
Helena

”Jag tycker att det är otroligt inspirerande uppgifter som ger mig lust att skriva min bok. Och bra att jag får tips hur jag får in skrivandet i min vardag och tips på vad jag kan skriva för att komma framåt.”
Efwa Lönnquist

”När jag först såg e-boken så tänkte jag först att jag inte skulle klara av alla uppgifter men när jag väl satte igång så gick det som en dans,. Jag tycker att det var ett bra innehåll, man lärde sig mycket. Jag tyckte att det var bra med boken eftersom man tog sig tid till att skriva, inga andra hinder som stoppade orden. Jag kopplar av när jag skriver och eftersom jag ofta är stressad så fick jag två lugna stunder per dag till det jag gillar mest att göra, att skriva. Man fick också bra idéer om vad man ska skriva om, bra förslag! Jag har alltid så höga krav på mig själv att skriva bra så jag har lärt mig att man inte alltid behöver skriva bra. Har haft stor nytta av denna e-bok. Tack Johanna!”

” Boken är lättillgänglig, kul och peppande övningar och att de byggs upp så att jag blir varm i kläderna i mitt skrivande. Jag gillar citaten som får mig att lita på att andra har tvekat med när självkänslan är bortblåst. Den gav mig inspiration och jag såg att lite skrivtid blir mycket text till slut. Jag fick mod att skriva och inte tänka så mycket.”
Kia Helles

”Den var lätt att ta till sig och inspirerande. Direktstart. Det bästa tyckte jag var att den hjälper att få ned prestationskraven som man (i alla fall jag) har på sig själv när det gäller skrivandet. Och särskilt om man (återigen som jag) inte skriver så ofta som man skulle vilja. När det går länge mellan gångerna blir det ibland prestationsfyllt att skriva och man kritiserar det man skriver (nästan innan man hunnit skriva ned det). Det är väldigt bra med övningar där skrivandet kommer igång! Avdramatisering.”
Anna Johansson

” Lätt att förstå, inte krånglig, man kommer snabbt in på ämnet. Bra att den är schemalagd, gör att man inte blir stressad, man tar en sak i taget. Mycket bra!” Mona Mårtensson

”Jag gillade boken direkt med upplägget att göra en dag åt gången. Det var lite spännande att inte få läsa mer än Måndag första veckan osv. Samtidigt kändes det skönt att jag inte var tvungen att läsa en hel bok för att sedan börja med något … Den var bra för den peppade mig verkligen och jag fick känna mig duktig (inför mig själv) när jag gjort något klart. Du har lånat många bra idéer från andra författare vilka du citerar och jag tycker att dina val passat väldigt bra in i ämnet. Speciellt gillade jag Cynthias lista. Jag tyckte också om allt som hade att göra med hur man skulle peppa sig själv, informera sin omgivning för att få stöd i sitt skrivande och själva idén med att berömma sig själv. Jag berömde kanske inte mig själv så mycket men jag upptäckte att det blev ett sätt att i 5-10 minuter reflektera över vad jag skrivit under dagen.”
Regina Harkin

 

Om boken ”Kom igång & skriv! Ett 12-veckorsprogram” 

”Kom igång och skriv, det var en direkt uppmaning till mig som har haft lite svårt att komma igång med skrivandet. Upplägget är jättebra, uppvärmningsövningar, mer ingående övningar och lite funderingar kring skrivandet. Den är precis det jag har sökt i åratal men aldrig funnit, i skrivarböcker och kurser. Dina övningar lockade och drog mig successivt in i att skriva på det sätt som jag själv tycker är ett bra skrivande, men hittills själv har haft svårt att kunna göra. Jag minns särskilt den där övningen med att skriva en text med dramatiska uttryck, och sedan plocka ut det mest intresseväckande, och skriva utifrån det, och så vidare.”
Ragnvi Svärd

”Lättsam och bra gjord! Roliga och intressanta övningar som fick mig att tänka lite bredare”  Isabell Josefsen

”Det var ett väldigt billigt pris för ett så bra innehåll. Ett vettigt och enkelt upplägg. Roliga och varierande övningar. Bra med igångsättande nonsensskrivande, kreativiteten ökar. Efterhand blev övningarna lite längre, men för det mesta fortfarande tidsbegränsade. Bra! Då hinner man inte tänka så kritiskt. Jag blev så inspirerad av övningarna i din bok, att jag äntligen fick fart på mitt skrivande igen. TACK! Det resulterade i en färdig barnbok, som jag skickade in till ett förlag. De antog den! Känns underbart roligt! Förhoppningsvis kommer den ut efter jul.”  Maria Burman

”Lätt att förstå och komma i gång. Inspirerande”  Carola Sjölund

”Bra upplägg, lätt att läsa, lätt att förstå, gott om skrivövningar, varierade skrivövningar, gillade fördjupningsfrågorna, vilka fick mig att stanna upp och gräva lite mitt inre. Jag skrev en hel del texter som jag inte visste att jag hade inom mig.”  Carin Bergsten

”Boken hade superroliga övningar och det kändes bra att jobba med den. Det var lätt att hitta i boken och det var bra att ha en förklarande introduktion i början. Framsidan var helt okej, man kunde eventuellt ha valt en intresseväckande bild. Jag älskade varje dag meningarna! De sparkade verkligen igång mig. Jag gillade även att man inte fick veta vad övningarna handlade om förrän i kapitlet efteråt. Man fick tillåtelse att ägna sig åt lusten att skriva utan att grubbla över om man var duktig eller inte.”
Annika Björklund
”Jag vill jobba med glädje och nyfikenhet och då får det inte bli för mycket upprepning och rutin. Än så länge har jag upplevt att varje kapitel känns nytt och fräscht. Dessutom har boken gett mig möjlighet att bearbeta många känslor kring mitt brakande in i väggen för ett år sedan.”
Gabriella Röschmann

”Den är klart pedagogisk och din inledning och dina förklaringar före varje övning har gjort arbetet mycket lättare. Jag tycker också att du har roliga övningar.”
Kerstin Hillborg

”Jag vill passa på att tacka för fantastisk inspiration. Dina böcker är exakt vad jag letat efter. Jag skriver som aldrig förr och upptäcker historier inom mig som jag inte visste fanns. Tack!”
Anders Lundgren

 

Om skrivarkurserna

”Jag vill att du ska få det här manuset, som en bekräftelse på hur bra du är som pedagog. Du uppmuntrade mig till att fortsätta att skriva och därför gjorde jag det. Det jag upplevde under din kurs var att prestationskraven inte var för höga. Huvudsaken var att man skrev, oavsett resultatet, och det släppte på många spärrar som jag hade. Jag lärde mig att improvisera .”
Anu Niskanen
”Vad beträffar Johannas kurser ´Kom igång och skriv` och ´Skriva självbiografiskt´ har de utan tvekan hjälpt mig med bokförfattandet. Det blev en träning i att skriva och sedan få kritik. Bäst var utan tvekan ´Kom igång och skriv´. Att fritt fantisera kring en startmening eller att beskriva en alldaglig händelse eller att helt hitta på något nytt och främmande var mycket stimulerande. Jag kom bort från det mer formella som journaler och rapporter är och insåg att jag kan skriva på ett anat och mindre bundet sätt.”
Patrick Belfrage, f d förlossningsläkare som 2005 gett ut boken ”I storkens tjänst” på Ord och Visor förlag.

”Under hösten 03 gick jag en ´kom igång och skriv´ som var kolossalt inspirerande. Tanken var att jag skulle komma till skott och göra allvar av mina planer på att skriva en bok i pälsvård för hundar. Det här var ´puffen´ i rätt riktning jag behövde. Dels fick jag med hjälp av kursen igång ett spontant skrivande som blev näst intill ohejdbart. Så många gånger jag ”bara skulle” skriva lite på någon kursuppgift och lämnade tangentbordet ett par timmar senare omedveten om att tiden gått. Även kontakten med de andra kursdeltagarna samt Johannas ´puffande´var en obetalbar inspirationskälla utan att för den skull vara styrande. Idag är min bok ´Pälsvård, en relationsgrej?´ klar och utgiven på eget förlag, Hundveta förlag. Jag har fått mycket beröm för boken av ledande ´hundmänniskor´ i Sverige framför allt för det lättsamma och varma språket, något som jag till stor del har Falkens författarskola att tacka för.”
Kitty Pedersen. Gick kursen Kom igång och skriv!

”Skrivångest! Hur botar man det?
När min första bok kom ut i handeln, blev det genast ganska stor uppmärksamhet. Jag var överlycklig och förlaget ville gärna se en uppföljare. Det tog flera månader innan jag fick ihop ett nytt manus. Jag skrev och skrev om och skrev om igen. Men det blev mest skit och jag tappade sugen (och förlaget intresset). En vän tipsade mig om Falkens författarskola och efter samtal med Johanna Wistrand bestämde jag mig för att ta mejlkursen Kom-igång-och-skriv. Jag var skeptisk mot upplägget – tyckte att man kom för lätt undan eftersom det bara skulle vara positiv återkoppling. Jag ville ju veta vad jag gjorde för fel! Men konceptet är genialt, framförallt för oss med talang för prestationsångest. Övningarna var mycket lustbetonade. Jag såg fram emot att sätta äggklockan och bara skriva fritt och började varje morgon så i sex veckor! De längre skrivövningarna följdes upp veckan efter med en text om vad övningen gått ut på. Det ökade min medvetenhet om berättartekniken och eftersom återkopplingen inte handlade om det som JAG skrivit, utan bara kommenterade övningen rent generellt, var det inte heller nåt som väckte den inre kritikern. Och så sakteliga vaknade den igen – berättarlusten! Jag sökte in till fyra skrivarutbildningar direkt och kom in på tre av dem! Nu går jag författarskolan vid Lunds universitet och det är det roligaste jag gjort i hela mitt liv. Tusen tack för det Johanna!”
Anna Scholtz, författare till barnboken Flickans lilla, Egmont Richters förlag. Gick kursen Kom igång och skriv!

”Det var verkligen inspirerande på ´Kom igång och skriv´. Johanna får en att känna att det man gör är bra och hon talar sakligt om det man gör som inte är så bra utan att man känner sig ´sågad´. Hoppas det kommer fler nivåer i framtiden! Jag är ganska övertygad att min bok hade förblivit en framtidsdröm om jag inte hade hittat till Falkens Författarskola.”
Svante Gerhard, försäljare. Gick kursen Kom igång och skriv! .

”Kursen har absolut överträffat mina förväntningar, även om jag inte har hunnit med alla hemövningar eller litteraturläsning. Ändå känner jag mig säkrare i skrivarprocessen. Mina texter är tydligare i sina budskap och mer fokuserade. Jag har dessutom ändrat mitt sätt att läsa böcker. Johanna Wistrand har en sällsynt förmåga att ge en konstruktiv kritik utan att man känner sig sårad. Hennes synpunkter och kommentarer har varit välmotiverade. Kommentarerna hittade man direkt inne i texten. Jag har inte tvekat att anmäla mig till nästa omgång. Distanskursen ger mig en stor frihet utan närvaroplikt och utan ett pekfinger hängande i luften. Jag har läst Johannas kommentarer till egna eller andra texter när jag har haft lust. Kanske därför som kritiken kändes beskedlig?!” 
Dorota Bondyr-Carlsson, läkare, Askim. Gick kursen Skriva noveller

”För mig har denna kurs varit mycket lärorik och inspirerande. Jag har upptäckt vägar i mitt skrivande och sätt, kapaciteter hos mig själv som är härliga att upptäcka. Johanna får, tror jag, varje elev att känna att det han/hon skrivit är värt besväret.”
Anders Edvardsson, sjökapten. Gick kursen ”Skriva noveller”.

”Bästa skrivarkursen jag gått” 
Therese, sekreterare. Gick kursen ”Skriva noveller”.